Aquafaba het tovergoedje in de veganistische keuken

Wat is Aquafaba en wat kun je er  mee doen.


Aquafaba is vertaald en betekent gewoon bonenvocht. Nog niet zo lang geleden zijn ze er achter gekomen dat dit vocht qua kook- en bak eigenschappen gelijk is aan eiwit,


Je kunt het afgieten wanneer je kikkererwten gebruikt in een recept maar je kunt het ook heel makkelijk zelf maken door kikkererwten te koken. In de glazen potten en blikjes zit wel al vaak zout toegevoegd dus, wanneer je er mee gaat bakken zal je hier rekening mee moeten houden.


Voor zelfgemaakte aquafaba week je 400 gram gedroogde kikkererwten een nacht in ruim water. De kikkererwten moeten echt ruim onderstaan. Giet de volgende dag het water af en breng met 2 liter nieuw water aan de kook in een ruime pan. De kikkererwten moeten ongeveer 10 cm onder water staan.

Schep het schuim eraf en kook ze op laag vuur in 1 à 1,5 uur afgedekt gaar en zacht. Laat de kikkererwten wanneer ze gaar zijn in het water helemaal afkoelen en het liefst nog een paar uur of een nacht staan. Zo kunnen er meer stoffen uit de kikkererwten in het kookwater trekken en wordt je aquafaba dikker. De kikkererwten zelf varen hier ook bij, zij worden wat zachter. De kikkererwten kun je gebruiken voor de #kikkererwtenstoof. Zeef de vloeistof en kook eventueel in wanneer je denkt dat het nog niet de juiste consistentie heeft.


Als je aquafaba wilt gebruiken, check deze dan eerst.Het moet ongeveer het zelfde glibberige gevoel geven als echt eiwit. Zo niet, kook dan gewoon nog wat verder in.


Voor meringue zul je het soms nog verder moeten inkoken voor een stevig eindresultaat.


Laat de aquafaba altijd afkoelen voor gebruik. Oefening baart kunst en geloof mij er gaat een wereld voor je open. Waar je vroeger toch tegen baksels aanliep die voor jou verleden tijd waren geworden kun je nu weer met veel plezier en guste aan bijvoorbeeld de chocomouse, meringues en nog veel meer. Kijk maar bij onze recepten en het water loopt je in de mond.


Om te binden:
45 ml aquafaba gebruiken staat gelijk tot 1 ei of 30 ml voor 1 eiwit. Zorg dat de aquafaba goed koud is, dan gaat het kloppen stukken beter en net als bij eiwit kloppen is het zaak om een
roestvrijstalen of glazen vetvrije kom en slagroomklopper te gebruiken anders krijg je de aquafaba niet stijf.

Stabiliseren

Hier geldt ook, net als gewoon eiwit dat aquafaba stabieler blijft wanneer je iets zuurs toevoegt. Dit kan azijn of bijvoorbeeld citroen zijn. Gebruik op 120 ml aquafaba 1 tl citroensap of witte azijn. 


Zelf gebruik ik ook altijd wat druppels citroensap om de roestvrijstalen of glazen kom (plastic is lastiger om vetvrij te maken) in te wrijven en wat keukenpapier. Hetzelfde doe ik met de slagroomklopper.


Bewaren 
Dit kan heel goed een paar dagen in een afgesloten potje of bakje in de koelkast. Ook invriezen kan goed en de aquafaba kan dan zeker 2- 3 maanden bewaard blijven in een ijsblokjesvorm of diepvries bakjes.



Nog even dit!
De eiwitten in aquafaba verstijven niet wanneer je het verwarmt zoals ei. Wanneer je aquafaba probeert te bakken of koken dan zakt het als een plumpudding in elkaar.


Omdat aquafaba van zichzelf geen stevige structuur vormt, zijn 2 eieren vervangen de max voor de luchtigheid.


Voor mij geen reden om te sippen, er blijven genoeg recepten over waar ik mee aan de gang kan gaan en er zijn al genoeg recepten uitgeprobeerd dus,... kijk maar even lekker rond op de website en laat je verrassen.


Onderaan deze pagina staan nog wat andere ei vervangers.



Hier onder een recept waar je blij van wordt en wat binnen 10 minuten klaar is.


CHOCOLADEMOUSE zonder eieren

4 personen


INGREDIËNTEN:

400 gram voorgekookte kikkererwten in blik

120 gram pure chocolade in stukken

2 el A klasse ahornsiroop


BEREIDINGSWIJZE:

Laat de kikkererwten uitlekken en zorg ervoor dat je de aquafaba opvangt.

Mix de aquafaba vervolgens met de (staaf)mixer totdat de textuur op geklopt eiwit lijkt. (kikkererwten lekker verwerken in een gerecht)


Laat de chocolade nu au bain-marie smelten, en meng daar de ahornsiroop doorheen.


Meng de chocolade voorzichtig door de aquafaba crème.


Laat de mousse rustig in de koelkast opstijven.



WIST JE DAT.


De functie van het ei.

Het eiwit in eieren zorgen voor binding en rijzing. Eiwit en eigeel zetten uit tijdens het bakken en zorgt voor extra volume en stevigheid wanneer men deze opklopt. De vetten in het eigeel zorgen voor smeuïgheid en controleren het vochtgehalte in het recept.

Ei vervangen

Deze ingrediënten kunnen één ei en al zijn functies vervangen.

50 gram gepureerde banaan + 1 tl bakpoeder (zoete recepten)
50 gram appelmoes + 1 tl bakpoeder (zoete recepten)
1 el gemalen chiazaad + 3 el heet water
1l lijnzaad + 3 el heet water


Let op: de toevoeging van bakpoeder zorgt voor extra rijzing van je beslag.

Share by: