Dag 1

  • Geroosterde bloemkool met wortelpuree

    Na de feestdagen heb ik altijd veel restjes over die ik graag gebruik voor zij een eigen leven gaan leiden in de koelkast of vriezer. Zo had ik met de kerst een salade van veldsla met mandarijn en granaatappelpitjes en had daar een halve granaat appel van over, deze heb ik uitgeklopt en de pitjes lagen fris en fruitig te wachten in de vriezer. Samen met de overgebleven wortels en het plantje munt kwam ik op dit recept. 


    Versie 1  is meer het oorspronkelijke recept  en duurt een stuk langer, wil je de snelle versie kies dan voor versie 2.



    4 personen


    INGREDIENTEN:

    1 kleine bloemkool

    4 el olijfolie

    Voor de wortelpuree

    3 middelgrote uien

    300 gram wortels

    ongeveer 4 el olijfolie

    restje granaatappel

    2 blikken kikkererwten à 400 gram

    8 muntblaadjes

    150 gram groene olijven zonder pit


    BEREIDINGSWIJZE

    Verhit de oven tot 200 C.


    Versie 1

    Pel de uien en snijd ze grof. Hak de wortels grof. Verdeel de ui en wortel in een ovenschaal met de 4 el olijfolie, voeg zout en peper toe en rooster ze veertig tot vijftig minuten in de oven tot de wortels gaar en de uien goudbruin zijn. 

    Laat de granaatappelpitjes ontdooien.


    Laat de kikkererwten uitlekken. Snijd de bloemkool in roosjes, verdeel ze niet te ver uit elkaar in een enkele laag in een andere ovenschaal en giet er 4 el olijfolie over. Voeg als de wortels en uien dertig minuten in de oven staan de kikkererwten toe (houd 1 el hele kikkererwten achter om te garneren) en zet de ovenschaal weer in de oven.


    Zet ook de schaal met bloemkoolroosjes in de oven en rooster ze ongeveer 25 minuten. Prik even om te zien of ze gaar zijn. Haal de wortels en uien wanneer deze gaar zijn uit de oven en pureer ze in een keukenmachine of blender, voeg er al purerend druppelend de olijfolie toe tot het een gladde puree is.

    Scheur de gewassen muntblaadjes fijn en hak de olijven grof. 

    Verdeel de wortelpuree op de borden en voeg de geroosterde bloemkool toe. Bestrooi met de granaatappelpitjes, munt, olijven en de achtergehouden  kikkererwtjes.


    Versie 2

    Pel de uien en snijd ze grof. Hak de wortels grof en kook deze ongeveer 5 minuten.Verhit 2 el olie in een pan en voeg de ui en wortel toe, voeg zout en peper toe en bak deze ongeveer 10 minuten tot deze gaar zijn. 

    Haal de pitjes uit de vriezer en laat ontdooien.


    Laat de kikkererwten uitlekken. Snijd de bloemkool in roosjes en kook deze ongeveer 10  minuutjes voor en verdeel er de 4 el olie over en rooster deze dan nog ongeveer 10 minuten in de oven  of tot ze gaar zijn.  Voeg als de wortels en uiengaar en goudbruin zijn de kikkererwten toe en meng alles goed. (houd 1 el hele kikkererwten achter om te garneren).


    Pureer, terwijl de schaal met bloemkoolroosjes in de oven staat de wortel en ui in een keukenmachine of blender, voeg er al purerend druppelend de olijfolie toe tot het een gladde puree is.

    Scheur de gewassen muntblaadjes fijn en hak de olijven grof. 


    Verdeel de wortelpuree op de borden en voeg de geroosterde bloemkool toe. Bestrooi met de granaatappelpitjes, munt, olijven en de achtergehouden  kikkererwtjes.




    Met dank aan Nigel Slater voor dit comfy gerecht.


Share by: