Dag 6

  • Boeuff Bourguignon

    4 personen


     INGREDIENTEN:

    250 gram kleine sjalotjes

    400 gram winter wortels

    2 stengels bleekselderij

    2 uien

    2 teentjes knoflook

    olie om in te bakken

    zout en peper

    2 el tomatenpuree

    1,5 el bloem

    350-400 ml droge krachtige Bourgogne wijn

    250-300 ml groentebouillon

    2 laurierblaadjes

    0,5 bosje tijm

    750 gram champignons

    25 gram (plantaardige) boter

    1 bosje peterselie

    2-3 el vieux, optioneel



    BEREIDINGSWIJZE:

    Pel de sjalotjes, Schrap de wortels, maak schoon en snijd deze in stukjes van 1 cm. 


    Was de stengels bleekselderij en maak schoon. Snijd de dikke stengels in de lengte doormidden en dan in stukjes van 1 cm. 

    Pel de ui en knoflook en snijd fijn. 


    Verhit de olie in een braadpan en bak hier de wortelen, selderij op hoog vuur goudbruin. Voeg nog wat olie toe en bak de ui en de knoflook op middelhoog vuur mee.


    Roer dan de tomatenpuree erdoor en bak even 2 minuutjes mee. Schuif de groente massa naar een kant van de pan en strooi dan de bloem in de pan en bak dat al roerend aan. Vermegn alles en bak tot het mengsel donker wordt. Blus dan af met een scheut wijn en laat dit volledig verbranden. Blus nogmaals met een scheut wijn en laat deze weer verdampen. Blus nogmaals af met een scheut wijn en laat dit weer verdampen. Voeg dan een groot deel van de wijn en alle bouillon toe samaen met de bouillon, laurierblaadjes, tijm wortelen en selderij en laat dit 30 minuten op lage temperatuur pruttelen. 


    Maak de paddenstoelen schoon, anders dan wat velen zeggen mag je deze best afspoelen. Dep dan droog, Verhit 3 el olie in en pan en bak de sjalotjes rondom goudbruin. Voeg toe aan de braadpan. Snijd de grote paddenstoelen in vieren. Bak deze in een hete droge pan een paar minuten aan en voeg dan de boter toe en bak tot deze mooi goudbruin zijn. Bestrooi met wat zout en peper en haal uit de pan. 

    Voeg de paddenstoelen met het braadvocht toe aan het groentemengsel, was de takjes peterselie en leg er 3 braadpan. Laat nu 45 minuten lekker pruttelen tot de wortelen gaar zijn. Giet af en toe nog wat wijn toe en brneg vlak voor het eind van de prutteltijd op smaak met de vieux zout en peper. Hak de rest van de peterselie fijn. Pak 4 diepe borden en schep royaal op met het vocht. Strooi er de vers gesneden peterselie over en serveer met bijvoorbeeld:


    Een stuk ekmek (Turks brood)  of bijvoorbeeld chiabatta. of naar eigen keuze. 



Share by: