Het nut van de manueel therapeut

Wanneer pijn jouw beweging in de weg zit

Het nut van de manueel therapeut

Wat is manuele therapie dan? 

Manuele therapie is een primaire vorm van fysiotherapie. Het is een bekwame toepassing van hands-on technieken door bekwame clinici om zacht weefsel, gewrichten en zenuwen te manipuleren. Manuele therapie is belangrijk voor meerdere lichaamssystemen, omdat hands-on manipulatie zeer effectief kan zijn om pijn en weefselspanning te verminderen, de bewegingskwaliteit te verbeteren en een patiënt door zijn oefeningen te leiden.

Stel dat je bijvoorbeeld stijfheid in je heup hebt. Tijdens de behandelsessies kan jouw therapeut manuele therapietechnieken toepassen, zoals mobilisatie van gewrichten en weke delen en/of massage om de bewegingsbereik te verbeteren en stijfheid en ongemak tijdens het lopen te verminderen. 

 

De therapeut zal oefeningen en rekoefeningen geven die je zelfstandig kunt uitvoeren, maar manuele therapietechnieken die door een bekwame therapeut worden toegepast, kunnen de behandeling naar een hoger niveau tillen. Helaas zal niet elke fysiotherapeut manuele therapie in jouw behandeling gebruiken - de toepassing hangt af van jouw gevoeligheid, het stadium in het genezingsproces en de potentiële voordelen van de techniek. 

 

Voordelen van manuele therapie 

Manuele therapie heeft veel voordelen, waaronder minder pijn, vermindering van stress en spanning, betere gewrichtsmobiliteit en gezondheid van zachte weefsels, verhoogde doorbloeding en verminderde ontsteking. Samen met de juiste oefenprogressie, is de toevoeging van manuele therapie aan de behandeling een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je sneller terugkeert naar waar je van houdt. De gewrichten en weefsels zijn ontworpen om te functioneren als een uitgebalanceerd systeem, en wanneer disfunctie optreedt, kan manuele therapie een goede manier zijn om te beginnen met het herstellen van normale bewegingspatronen.

 

Laten we hoofdpijn als voorbeeld nemen. Tijdens de intake kan de therapeut gebieden van gewrichts- en weefselstijfheid en bijbehorende zwaktegebieden identificeren. Op basis van hun bevindingen kan de therapeut manuele technieken toepassen op de wervelkolom om beweging te herstellen en pijn te verminderen. Bovendien kan de therapeut manuele oefenprogressies toepassen om kracht en stabiliteit in verzwakte gebieden te bevorderen. De therapeut kan je rekoefeningen geven, maar wanneer de rekoefeningen worden gecombineerd met handmatige technieken, zou je sneller moeten reageren en minder hoofdpijn hebben. 

 

Voorbeelden van technieken voor manuele therapie

Manuele therapie is geweldig voor gewrichten die niet bewegen of spieren die extreem strak zitten. Het loslaten van de heupbuiger is bijvoorbeeld een gebruikelijke techniek die de spier losser maakt die van de voorkant van de wervelkolom/het bekken langs de dij of de heupbuiger loopt. Deze spier kan strakker worden tijdens langdurig zitten, wat rugpijn kan veroorzaken. Om het meeste uit het strekken van de spier te halen, moet de therapeut de spier handmatig loslaten door middel van mobilisatie/massage van zacht weefsel. 

 

Manuele therapie kan ook zeer effectief zijn bij de behandeling van schouderpijn . Er zijn veel aandoeningen die pijn of verminderde functie in de schouder kunnen veroorzaken, met name een slechte houding of overmatig gebruik. Met oefeningen kun je een heel eind komen, maar handmatige technieken voor gewrichten en weke delen zijn nodig om het volledige bewegingsbereik te herstellen. 

 

Manuele therapie versus chiropractor versus massage

Omdat manuele therapie door een fysiotherapeut een praktische benadering inhoudt, zouden velen het kunnen verwarren met chiropractische zorg of massagetherapie. Maar er zijn enkele kritische verschillen tussen elke praktijk. 

 

Zowel fysiotherapeuten als chiropractors moeten klinische doctoraten behalen in hun respectieve vakgebieden en moeten een vergunning hebben om te oefenen door hun raad van bestuur. Terwijl fysiotherapeuten manuele therapietechnieken toepassen met als doel een pijnvrije beweging tot stand te brengen, voeren chiropractors voornamelijk spinale aanpassingen uit om onderliggende medische aandoeningen te behandelen en de uitlijning van de wervelkolom te herstellen. 

 

Chiropractors richten zich op problemen die voortkomen uit onevenwichtigheden in de wervelkolom, zoals rugpijn, nekpijn en hoofdpijn, en ze kunnen in hun praktijk gespecialiseerde apparatuur gebruiken. De behandelexpertise van fysiotherapeuten ligt in het herstellen van functioneel bewegen, het verminderen van pijn en het voorkomen van blessures door middel van manuele technieken en voorgeschreven oefeningen. Ze kunnen werken in een ziekenhuis, in een hospice-zorginstelling of in een polikliniek.

 

Voor een massage therapeut is geen voorafgaande hbo-opleiding vereist. Zowel massagetherapeuten als fysiotherapeuten manipuleren zachte weefsels en spieren, maar het primaire doel van een massagetherapeut is ontspanning. Fysiotherapeuten zijn door hun voortgezette opleiding en klinische training bevoegd om hands-on interventies te gebruiken om een ​​blessure of medische diagnose te revalideren. 

 

Is manuele therapie iets voor mij? 

Hoewel manuele therapie een essentieel onderdeel kan zijn van veel fysiotherapeutische behandelingen, is het misschien niet geschikt voor elke patiënt. Medische aandoeningen die verbetering van de stabiliteit vereisen, kunnen een behandeling nodig hebben waarbij geen manuele therapie betrokken is, zoals gezamenlijke hypermobiliteit. Andere aandoeningen, zoals osteoporose, hebben mogelijk geen baat bij manuele therapie vanwege de lagere botdichtheid en het inherente risico op fracturen. Er zijn veel andere voorwaarden waarvan de therapeut op de hoogte moet zijn voordat hij manuele technieken toepast.

 

Technieken worden altijd toegepast met de bedoeling pijn te verminderen en de functie te verbeteren. Behandelingen kunnen variëren van zachte mobilisatie/massage van zacht weefsel om zwelling te verminderen, tot verhoogde druk op specifieke gewrichtsstructuren om het bewegingsbereik te verbeteren. Als een techniek pijnlijk is, moet de therapeut deze kunnen aanpassen zodat men er geen ongemak van ondervindt.

Als je bijvoorbeeld schouderpijn en bewegingsverlies heeft, kan de therapeut beginnen met zachte weke delen technieken/massage om de pijn te verminderen en de schouderspieren te ontspannen. Daarna kunnen ze volgen met een gezamenlijke mobilisatietechniek om het bewegingsbereik en de schouderfunctie te verbeteren. De therapeut moet altijd de tolerantie voor elke techniek in de gaten houden. Als men zich tijdens de behandeling niet kan ontspannen, zal de therapeut overgaan op een minder pijnlijke techniek. 

 

In zeldzame gevallen voelen sommige patiënten zich niet zo op hun gemak bij aanraking. Of het nu deel uitmaakt van hun persoonlijkheid of persoonlijke voorkeur, de therapeut zal altijd met je samenwerken en ervoor zorgen dat men zich op het gemak voelt terwijl zij toch de best mogelijke behandeling krijgen. 

 



Share by: