Vegetarisch eten voor beginners

Ik begin met plantaardig te eten!




Als je geïnteresseerd bent in een vegetarisch dieet, maar niet zeker weet waar je moet beginnen, dan zit je hier goed. De recepten die wij op de website hebben staan voldoen allemaal aan de gezonde norm en je kunt een prachtig weekplan maken waarin je alle eiwitten en vezels binnen krijgt die van belang zijn voor een goede gezondheid.


Zie je door de bomen het bos niet meer, stuur ons dan een berichtje en wij helpen je door een weekmenu te sturen wat er voor zorgt dat je met veel guste en plezier de plantaardige week doorkomt.


Wat is een vegetarisch dieet nou eigenlijk?

Pescotariër,Flexitariër, vegan en vegetarisch diëten, wat betekent het allemaal? Hoewel vergelijkbaar, zijn er een paar belangrijke verschillen in deze eetpatronen.

Het vegetarische dieet richt zich op plantaardige eiwitten zoals bonen, linzen, noten en soja en omvat ook zuivel en eieren. Een pescotarisch dieet is wanneer je een vegetarisch dieet volgt, maar ook vis en zeevruchten. En een veganistisch dieet bevat helemaal geen dierlijke producten (inclusief honing) en richt zich uitsluitend op plantaardige bronnen voor voeding.


Voordelen van een vegetarisch dieet

Zelfs als je besluit om toch soms vlees/vis te eten, is het van gezond belang om wat meer plantaardige recepten in jouw dag routine op te nemen. Wist je dat 2 x per week plantaardig eten al enorm veel voordeel geeft?


Mensen die plantaardige diëten eten, hebben meestal minder hartgerelateerde problemen, een lager risico op bepaalde soorten kanker en een lager risico op het ontwikkelen van diabetes.


Bovendien zijn mensen die een plantaardige dieet volgen vaak succesvoller in het verliezen van gewicht.


Hoe komt dat nou.

Dit komt doordat men meer vezels eet die te vinden zijn in fruit, groenten, noten, zaden, volle granen en peulvruchten. Dit verzadigd over het algemeen beter en zorgt dat wij lang na de maaltijd verzadigd blijven, waardoor we in het algemeen minder calorieën consumeren.


Wat mag je nou eigenlijk eten, wanneer je vegetarisch eet.


De lijst is lang. Zo eet je bijvoorbeeld :

Bonen en linzen

Noten, notenboters en zaden (incl. chia en vlas)

Volkoren granen (quinoa, bulgur, volkoren havermout, bruine rijst en meer)

Soja (tofu, edamame, tempeh)

Fruit

Groenten

Zuivel yohurt, room, kefir, kaas en melk

Eieren

Gezonde vetten (zoals olijven, olijfolie en avocado)


 Krijg je alles binnen wanneer je plantaardig eet?


Als vegetariër kom je wanneer je gevarieerd eet eigenlijk best wel aan de goede stoffen maar er zijn voedingsstoffen waar je extra op moet letten.


Zo is er ijzer, ijzer zit in dierlijke als plantaardige voeding, Als planteter moet je dan regelmatig peulvruchten eten, want daar haal je dan het ijzer uit. Fruit groente een aardappelen (vitamine C) maar ook noten zaden en eieren,zorgen er dan voor dat ijzer beter opgenomen wordt.


Vitamine B12 is wellicht een van de belangrijkste vitamine voor vegetariërs maar zeker voor veganisten. Je dagelijkse hoeveelheid B12 binnen krijgen is serieus een ding wanneer je helemaal geen dierlijke producten eet.

B12 kan niet door het lichaam zelf worden aangemaakt en zit dan ook nog eens in dierlijke producten. Daarom is het van belang om vervangers te eten (aangevuld met B12) en de veganist kan vitamine B12 als supplement innemen.


Calcium is een voedingsstof die ook noodzakelijk is maar daar heb je niet per sé melk voor nodig. Vroeger hadden we Joris Drie-pinter die zei dan,  "drie glazen melk per dag, dat doet het", maar dit was behalve een geweldige reclame dikke vette onzin. Want om onze botten en tanden in goede conditie te houden kun je boerenkool, bladgroen, tofu, sojabonen, amandelen, kikkererwten tempeh en bijvoorbeeld broccoli eten.


Vitamine D kun je halen uit plantaardige melk, tofu, allerlei paddenstoelen, ontbijtgranen maar het kan geen kwaad om hier dagelijks een supplement voor te nemen, Onze zon is nogal onbetrouwbaar maar ook al staat hij hoog aan de hemel, de nieuwe inzichten hebben ons geleerd dat we moeten smeren. Dit betekent dat het zonnetje niet zo goed bij ons velletje komt en deze kan dan geen vit D opnemen.


Omega 3 haal je voornamelijk uit vis. De voedingsstof komt niet in heel veel producten uit de natuur voor. Door zeewier, sojabonen, zaden, pitten en noten te eten en supplementen te slikken krijg je voldoende binnen. Ook hennepzaad is een goede bron van omega 3.


Zink komt ook voornamelijk uit dierlijke producten. Maar ook havermout, cashewnoten, tempeh, tofu, pompoen is zink in genoeg plantaardige producten te vinden.


Let op! De opname van zink door het lichaam kan verstoord worden door andere plantaardige producten, wat je weer voorkomt door bijvoorbeeld wortelgroenten te fermenteren, te weken of te koken.


Mineralen zijn in competitie met elkaar en kunnen elkaar hinderen bij het doordringen in de bloedbaan vanuit de dunne darm. Zinkpreparaten kunnen op deze wijze de werkzaamheid van antibiotica, reuma-medicijnen  of diuretica (plaspillen) beïnvloeden. Daarom is het aan te raden om zinkpreparaten in te nemen een paar uur na, of een paar uur voor, het innemen van de genoemde medicijnen.


Zo zie je dat het ook hier eigenlijk nog meer van belang is om gevarieerd te eten. Het helpt in het begin zeker om recepten van onze website te gebruiken die allemaal zo veel mogelijk de voedingsstoffen bevatten die men nodig heeft om in balans te komen of te blijven en men geen tekorten krijgt.


Share by: