Het Plan

Ik heb een plan, ik maak nooit meer een plan.





Ken je het nummer?

Het gaat zo..


Ik heb een plan, ik maak nooit meer een plan
Zijn er geen regels die ik dan ook niet breken kan
Nog een idee, ik ga en niemand gaat ermee
Het wordt: Ik rij, dus ik besta
En waar ik uitkom, zie ik dan wel weer

Ik ga en leef gewoon nog een keer


wiee oe wiee oe wiee oee whaah


Dit is een nieuw en alle nieuwe voelt goed
Ik ben niet bang maar heel benieuwd wel hoe het moet
Pas nu ik rij ik rij ik rij ik rij nu besef ik pas
Ik was toch ook allang die vrouw die de kaarten las
Ik word op deze weg mijn eigen weer


Auteur: Thomas Acda




Mooi hè.
Ik vind het zo passen bij wat ik duidelijk wil maken. Zeg ik nu dat je alles overboord moet gooien. Links laten liggen of lekker met de pet naar moet gaan gooien. Nee zeker niet. Maar tot nu toe hebben die plannen van jou tot niets geleid. Dat weet ik, want anders zou je dit niet zitten lezen.


Het plan is dus, loslaten. Loslaten van al die dingen die er geroepen zijn en waar je mee om de oren wordt geslagen. Je mag geen vet, je mag geen koolhydraten, je mag drie dagen niet eten. Je moet het citroen/ahorn siroop dieet volgen. Kortom... Allemaal plannetjes die nergens toe leiden.

Het heeft je niets gebracht. Dus, als je wilt, gaan we het op een andere manier proberen. Op een leuke, soms spannende manier. Want loslaten is eng. Althans, dat kan het zijn. Vooral in het begin, wanneer alles nog nieuw en onbekend is.


Toch zal het moeten. Het is belangrijk om vertrouwen terug of te krijgen in je eigen lichaam. Onderweg ga je zien dat je lichaam zelfhelend is en echt tot veel in staat.


Maar daar heb je wel goede brandstof voor nodig. Denk maar eens aan een prachtige auto. Gooi daar de verkeerde brandstof in en zelfs een Ferrari blijft dan naast de stoep staan. En als je er dan achter bent dat er een fout is gemaakt, dan is het allereerst van belang dat je de schade herstelt alvorens je er de goede brandstof in gooit en gaat rijden. De wagen heeft schade geleden en deze moet je onderkennen en herstellen.

Dit geldt, hoe vreemd het ook klinkt, ook voor ons lichaam.


Wat moet je doen.


In de basis houdt dit het volgende in.


Allereerst moet je stoppen met lijnen.
Meet je borstomvang, je taille, je heup en bovenbenen op en noteer dit. Ga in je blote niksie, het liefst s morgens na de toiletgang even op de weegschaal staan en noteer dit ook. Vergeet de datum niet te noteren.



VOEDING:
Eet en drink regelmatig. Belangrijk is het om 3 hoofdmaaltijden aan te houden en 2 à 3 tussendoortjes. Niet te grote porties en niet te vet.
Schep niet meer dan 1 x op. Kauw goed en eet bewust en langzaam.
Eet zo veel mogelijk plantaardig. 
Hoewel fruit gezond is en veel belangrijke stoffen bevat moet je je wel realiseren dat fruit ook veel fructose (suiker) bevat. Kies daarom het meest voor rood fruit. Kies daarnaast voor fruit uit de directe omgeving i.p.v. fruit wat de hele wereld over is gegaan om bij jou te belanden.


Geef jezelf 8 glazen water. En geef jezelf iedere dag een wandeling van minimaal een half uur cadeau. Mag meer natuurlijk maar alleen als je dit prettig vindt.

Ben je een sporter, ga lekker door. Ben je niet gewend om te sporten of heb je nooit veel interesse in sporten gehad, ga je dan eens oriënteren. Wat vind je leuk. Ben je een fietser, of een liefhebber van zwemmen. Houd je van fitness of ga je voor een aerobic lesje. Allemaal niets? Kijk dan eens op YouTube naar old school aerobic lessen en wellicht ga jij straks een paar keer per week als Jane Fonda door de kamer. Het maakt namelijk helemaal niets uit wat je aan beweging doet, als je maar in beweging komt. Althans in den beginne.


Echt helemaal geen idee?


Een goede tip is dan om te beginnen met bijvoorbeeld medisch fitness. Je krijgt dan een intake van een fysiotherapeut die samen met jou gaat kijken welk beweegprogramma bij jou past. Vandaar uit kun je lekker op eigen kracht gaan bewegen.


Kies voor de maaltijden uit onze recepten zodat je altijd safe zit of voel je vrij om ergens anders je recepten vandaan te halen. Als ze maar laag- bewerkt zijn!
Laat er geen zakjes en pakjes aan te pas komen.


Tot slot hebben we een voorbeeld van hoe je bord er uit moet zien.

Voor de helft gevuld met groenten,
1 kwart met (plantaardige) eiwitten
1 kwart met groente. In wat voor vorm dan ook.


Tussendoortjes kan je bijvoorbeeld komkommer met wat groentespread nemen of wat stukjes gegrilde aubergine. Probeer van het zoete af te blijven. Zoet vergroot de trek. Zolang je van het zoet afblijft, blijft de zoete trek ook weg en normaliseert je eetlust. Je geeft op deze manier je lichaam de kans om weer in balans te komen na al die jaren van verhongeren. Want dit heb je waarschijnlijk gedaan. En ja, ook wanneer je redelijk wat overgewicht hebt is de kans groot dat je jouw lichaam verwaarloost hebt en deze aan het verhongeren is.

Doe mij een lol en ga nu eens niet voor die 5 kilo in een week maar ga voor deze gewoonteverandering. Wanneer je dit een aantal weken hebt gedaan zul je merken dat je lichaam je dankbaar is. Je voedt het met hoogwaardige brandstof en dit zal zeker zijn vruchten gaan afwerpen.

 
Trouwens over vruchten gesproken,
Ik had het al gezegd, als tussendoortje mag je best wat fruit nemen maar kies dan vooral voor rood fruit. Dit bevat het minste suiker. Fruit is zeker goed, gebruik het ook eens als onderdeel van een maaltijd. Denk bijvoorbeeld aan #pilaf. Dit is een overheerlijk gerecht wat je lang verzadigd en wanneer je het op een verantwoorde manier klaarmaakt is het zeker gezondheid bevorderend.


Ik begrijp dat dit allemaal best wel veel is en je niet helemaal weet hoe je hier mee moet beginnen. Geef jezelf een kans en ga naar onze besloten facebook groep bij Doortje en daar kunnen we je verder helpen.Of stuur ons een berichtje.


We zijn inmiddels met veel dus er is altijd wel iemand die je op weg kan helpen. En natuurlijk ben ik er zelf ook nog. Dus meld je aan, geef aan hoe je bij ons terecht bent gekomen en word lid. Je mag mij ook een mailtje sturen. Kortom, jij bepaalt.


Groet Marina








Share by: