Lunch recepten

LUNCHRECEPTEN

Bekijk hier de lunchrecepten!

Ze zijn onderverdeeld in categorieën, zodat je ze gemakkelijke terug kunt vinden.

----


SOEP!

  • Broccoli venkel soep, vegan


    Deze soep kan als gezonde tussendoor onbeperkt worden gegeten. Voeg je de kokosroom toe dan is het een super lunch gerecht of voorgerecht en wil je een lekkere maaltijd soep voeg dan 3 gekookte aardappel toe.  Jij bepaalt maar wat je ook beslist, alle varianten zijn lekker en zo klaar.


    4 personen


    INGREDIENTEN:

    1 stronk broccoli

    1 venkelknol

    1 ui, grote

    200 ml kokosroom

    2 el #kormamix (Indiase kruidenmix)

    0.5 tl chilipeper,

    1 #groentebouillon blokje, of poeder

    (zee)zout en peper, naar smaak

    1 liter water

    1 el olijfolie, (flor y sabor, optioneel)

    3 zoete aardappelen , (optioneel)


    BEREIDINGSWIJZE:

    Snijd de broccoli in roosjes en snijd de venkel in dunne ringen. Pel en snijd de ui in grove stukken en doe dit ook met de knoflook. Bak alles aan in de olijfolie. Voeg de kruiden toe en bak deze mee tot de geur vrijkomt dit is ongeveer na 3 minuten, voeg dan bouillon en het water toe. Laat alles ongeveer 15 minuten zacht koken en voeg dan de kokosroom toe. Verwarm nog even goed door. en schep dan in verwarmde kommen. 



    Garneer eventueel met wat platte peterselie.

  • Bloemkool-knoflooksoep met krokante Parmaham Vegan


    4 personen


    INGREDIENTEN:

    1 bloemkool

    1 el olijfolie

    1 teentje knoflook

    1 ui

    1 l water, of wat meer naar wens

    1 runderbouillonblokje

    1  groentebouillonblokje

    4 plak Parmaham

    zout en peper

    bieslook



    BEREIDINGSWIJZE:

    Snipper de ui en pers de knoflook. Fruit deze zachtjes aan in wat olijfolie. Maak de bloemkool schoon en snijd in kleine roosjes. Schep als de ui glazig is de bloemkool erbij. Giet het water met de bouillonblokjes erbij en breng aan de kook. Kook de bloemkool gaar in ongeveer 10 minuten.


    Leg ondertussen de plak Parmaham op een bakplaat met bakpapier en bak 10 minuten op 200 C tot de ham mooi krokant is. Laat afkoelen.


    Pureer de soep met de staafmixer tot deze helemaal glad en romig is. Maal er wat peper over, proef en doe er eventueel wat zout bij.


    Schenk de soep in een kommetje, leg de Parmaham erbij en garneer met wat bieslook.



  • Bloemkool-prei soep, vegan


    Heb je nog wat restjes groente over, bijvoorbeeld het groen van de prei, een stukje broccoli of iets anders. Maak hier dan eens een -restjes soep- van.


    De mensen die mij kennen weten dat ik stapelgek ben met bloemkool. Je kunt er zo enorm veel mee doen. van rijst, crackers, koekjes tot soep en alles daar tussen in en dan ook nog eens zoveel gezondheidsvoordelen!



    Voor nu dus een heerlijk romig soepje, bij uitstek geschikt voor iedere periode....  ;-) 




    INGREDIENTEN:

    Bloemkool in roosjes gesneden en gewassen (vergeet de stronk niet)

    2 uien in stukjes gesneden

    1 teentje knoflook fijngesneden

    1 snuf cayennepeper

    1 tl kurkuma

    1,5 liter bio bouillon

    1 el olie


    BEREIDINGSWIJZE:


    Uien even aanbakken, knoflook erbij.Kurkuma en cayenne peper toevoegen

    bloemkool en prei en/of broccoli toevoegen en even goed omscheppen.


    Bouillon toevoegen en aan de kook brengen,zacht zetten, deksel op de pan en onder af en toe roeren 20 minuten op het vuur laten staan.


    staafmixer erdoor.


    Zo nodig wat zout en/of peper toevoegen.



  • Bulgaarse koude soep, vegan


    Jullie zijn het al gewend bij Doortje om recepten van koude soep te vinden en te eten, dit is er weer zo een. 

    Geïnspireerd door het mooie weer, kwam ik op dir recept uit Bulgarije. 

    Naast de Spaanse gazpacho en de Poolse witte borsjt, is hier dan de Bulgaarse tarator. 

    Heerlijk om op een warme dag te nuttigen. 

    Hier serveer ik hem in een grote boerenbonte soep terrine en staat hij te shinen. 


    Kijk ook eens naar onze andere ziet zo voor de hand liggende soepen. Deze vragen om een keer gemaakt te worden.


    4 personen



    INGREDIËNTEN

    2 komkommers 

    500 ml Bulgaarse yoghurt of vervangen door 'onze'  yoghurt

    2 teentjes knoflook zeer fijn gehakt

    3 el olijfolie

    1 bosje verse dille, fijn gehakt

    1 handje walnoten ongebrand en ongezouten

    0,5 citroen

    2 tl erythritol

    zwarte peper, 

    #kleurrijkzout


    Garnering

    wat dille, walnoot, olijfolie



    BEREIDINGSWIJZE

    Schil de komkommers. Halveer ze in de lengte en verwijder de zaadlijsten met een kleine lepel. Snijd vervolgens in kleine vierkantje blokjes. Probeer blokjes van ongeveer 0,5 x 0,5 cm te krijgen. Doe de blokjes in een grote kom en zet in de koelkast.


    Snijd de teentjes knoflook zo fijn als je kan. De knoflook gaat  rauw in de soep.


    Snijd de dille fijn. Maak de walnoot heel fijn in een vijzel, houd een klein beetje over om mee te garneren.


    Meng yoghurt, olijfolie, komkommer, knoflook, walnoot en sap van de halve citroen.


    Roer twee de zoetstof door de soep. 


    Wil je de soep wat verdunnen voeg dan wat water toe.



    Breng verder op smaak met '#kleurrijkzout, zwarte peper en eventueel nog wat extra citroensap. Door wat meer zout toe te voegen komt de smaak nog beter tot z'n recht.



    Schep de soep in een grote kom, garneer met walnoot, een takje dille en druppel er wat  olijfolie eroverheen.



  • Broccolisoep met Parmezaanse kaas, vegan


    Bijna al onze gerechten zijn geschikt voor vegetariërs of makkelijk vegetarisch te maken door vervanging of door eenvoudig iets weg te laten. Kom je er niet uit, stuur dan een berichtje dan vervang ik het voor je.



    4 personen


    INGREDIENTEN:

    1 kilo broccoli, grof gehakt (ook de stelen)

    1.5 liter bio groentebouillon

    3 uien, grof gehakt

    3 tenen knoflook, fijngehakt

    4 handjes geraspte Parmezaanse kaas

    Peper

    1 el Olijfolie


    BEREIDINGSWIJZE:

    Verhit olijfolie in een hoge soeppan.

    Bak de uien en knoflook even aan in de olie.

    Voeg de broccoli toe en de bouillon.

    Breng aan de kook en zet het vuur dan laag en laat 15 tot 20 minuten zachtjes koken tot de broccoli zacht is

    Pureer de soep met een staafmixer glad

    Voeg peper naar smaak toe


    Verdeel de soep over zes kommen en strooi over elke kom soep een handje kaas



    Lekker met zelf gemaakt *zaadbroodje.

  • Broccoli soep met ei en geraspte kaas, vegan


    4 personen (of meer dagen)


    INGREDIENTEN:

    1 kilo broccoli

    4 eieren

    1 el olijfolie

    wat geraspte kaas, pittig, zelf geraspt hoeft niet geteld 

    2 uien

    1 liter bouillon

    1tl gerookte knoflook

    1 tl ui poeder

    1 grote snuf Chilipeper

    1 tl ras el hanout


    BEREIDINGSWIJZE

    kook de eieren 6 minuten, laat ze schrikken en leg ze even apart. 

    Snijd de broccoli in grove stronkjes en schil en snijd de ui grof. 

    Schil de knoflook en snijd grof. Zet de bouillon op, of 1 l water met een blokje bouillon

    Verhit de olie in een soeppan en voeg de ui en knoflook toe, roerbak enkele minuten en

    voeg dan de broccoli toe. 

    Roerbak dit ook even door en voeg dan de kruiden toe. 

    Voeg de bouillon, of 1 l water met een bouillonblokje toe en laat het 15 minuten pruttelen. Breng 

    eventueel op smaak met wat per en zeezout, (dit laatste optioneel).

    Pel de eieren en rasp wat kaas. 

    Schep de diepe borden vol en leg op ieder bord een gesneden ei en 

    strooi er wat geraspte kaas over. 


  • Bruine bonensoep, snelle, veganistisch


    Het hoeft allemaal helemaal niet zo moeilijk te zijn, of lang te duren. DIt soepje is gezond, verzadigd als een malle, zit boordevol vezels. En is ook nog eens een keer hartstikke goedkoop.




    4 personen


    INGREDIENTEN:

    2 pot bruine bonen

    2 preien

    10 takjes bladselderij 

    1/2  tl kurkuma

    1 snuf vers gemalen zwarte peper 

    1/2  tl kerriepoeder 

    2 groentebouillonblokje 

    2 el ketjap manis 

    1 el koolzaadolie)



    BEREIDINGSWIJZE:

    Haal het buitenste blad van de prei snijd een klein randje van het groen af.

    Snijd deprei nu middendoor en spoel onder de kraan het zand er goed uit.

    Snijd daarna in stukken van ongeveer 2 cm.

    Verhit de koolzaadolie in een grote pan en smoor daarin de in stukken gesneden prei.

    Voeg na ongeveer 10 minuten de takjes bladselderij toe en laat nog even mee smoren.

    Maak de potten open, doe de bonen in een vergiet en spoel even goed af en doe dan alles in de pan en laat het goed heet worden.

    Voeg  de kruiden en het bouillonblokje toe.

    Mix met een staafmixer.


    VInd je het te dik voeg dan wat water toe tot het de gewenste dikte heeft gekregen.

    Ketjap erdoor roeren en proeven.


    Op smaak maken met de genoemde kruiden.

  • Courgette soep met cheddar, vegan

     En dan kom ik bij de groenteboer en zie dat de courgettes me aan liggen te kijken. Voor een spotprijsje. Die neem ik dan uiteraard mee. Naast bloemkool toch wel een favoriete groente -bij Doortje-. En die aardappelen, die kun je heel makkelijk eten. 

    Wees niet bang voor deze machtig mooie vit C bom. Wanneer je dit als lunch soepje eet, ben je snel verzadigd en hoef je er eigenlijk niets of weinig bij. 



    8 porties


    INGREDIENTEN:

    500 gram aardappel , ongeschild, goed geboend en grof gesneden.

    2 groentebouillon blokjes of schepjes

    1 kg courgettes , gewassen en grof gesneden

    1 grote ui , grof gesneden

    1 lente uitje, optioneel

    100 gram extra belegen cheddar of vega alternatief, geraspt, plus een beetje extra om te serveren

    geraspte verse nootmuskaat, naar smaak , plus extra om te garneren


    BEREIDINGSWIJZE:

    Doe de aardappelen in een grote pan met net genoeg water dat ze onderstaan. Voeg de bouillonblokjes toe. Breng aan de kook, dek af en kook 5 min. Voeg de courgettes toe, doe de deksel er weer op en kook nog 5 min. Voeg de lente-uitjes toe, dek af en kook nog 5 minuten.

    Haal van het vuur, roer de kaas erdoor en breng op smaak met de nootmuskaat, zout en peper. Klop tot een dikke soep en voeg meer bouillon toe tot je de gewenste consistentie hebt. Breng verder op smaak met peper, zout en nootmuskaat.


    Serveer bestrooid met extra geraspte cheddar, lente-uitjes Optioneel) en nootmuskaat of peper.

    Koel en vries in diepvrieszakken of diepvriesbakken met goede deksels. Deze soep kun je  tot 3 maanden bewaren,


  • Geroosterde bloemkool met knoflook soep, veganistisch


    INGREDIENTEN:

    1 bloemkool (ongeveer 600 gram)

    500 ml water 

    1 groentebouillonblokje

    100 ml (plantaardige melk)

    1 (zoete) aardappel

    1 bol knoflook

    1 citroen

    1 ui

    handje noten naar eigen keuze

    1 el olijfolie

    1 el paprikapoeder

    1 tl karwijzaad

    1 el komijnpoeder

    1 tl gedroogde tijm

    peper en zout



    BEREIDINGSWIJZE:


    Verwarm de oven voor op 180 C.


    Was de bloemkool en aardappel. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Haal de buitenste schillen van de knoflook eraf, maar zorg dat de knoflook bol intact blijft.Snijd de (zoete) aardappel in kleine blokjes. Doe de aardappel, bloemkool roosjes en knoflook in een kom en besprenkel met olie, karwijzaad, komijn- en paprikapoeder. Hussel door elkaar en rooster de groenten op een bakplaat ongeveer 15-20 minuten goudbruin.


    Halverwege de baktijd de groenten omscheppen.Snijd de ui in grove ringen en bak deze glazig in een grote soeppan samen met de tijm. Voeg vervolgens alle oven-geroosterde groenten, 500 ml water, melk en het bouillonblokje toe. Houd een paar bloemkool roosjes apart voor de garnering. Laat de soep nog 5 minuten doorkoken. Mix alles met een staafmixer tot een egale, dikke soep.

    Voeg het citroensap toe, roer door en breng op smaak met peper en zout. 


    Garneer met de resterende geroosterde bloemkool roosjes en fijngehakte noten.

  • Gele paprika soep, veganistisch

    4 personen


    INGREDIENTEN:

    6 gele paprika's

    2 ui

    300 gram zoete aardappel

    2 tl gember

    1 teen knoflook fijngesneden

    1 el olie

    1 liter bouillon


    BEREIDINGSWIJZE:

    Snijd de paprika's en ui in stukjes. Schil de zoete aardappel in stukjes. Verwarm de pan met olie, voeg de ui  en knoflook toe en fruit ongeveer 3 minuten. Doe de zoete aardappel en paprika's erbij, roer goed door en laat nog 5 minuten bakken. Blus af met de groentebouillon. Laat nog 10 minuten op zacht vuur staan.



    Je kunt uiteraard meer maken, het is de volgende dag nog lekkerder.




  • Gele Spliterwtensoep Veganistisch

    4 personen


    INGREDIENTEN:

    2 el koolzaadolie

     1 rode ui 

    2 stengels bleekselderij 

    1 winterwortel 

    2 rode (punt)paprika's 

    3 teentjes knoflook

    1 peper , fijngesneden en ontpit of naar smaak

    1 el tomatenpuree

     4 el kruiden- of kippenbouillon 

    450 gram gele spliterwten 

    2 liter water



    BEREIDINGSWIJZE:

    Snipper de ui, Verhit de olie in een soeplan en voeg de ui hier aan toe en laat een paar minuten fruiten. Voeg de tomatenpuree en laat dit even een paar minuten meebakken om deze te ontzuren. Snijd de teentjes knoflook en de peper  fijn en bak dit ook nog even paar minuten mee

    Was en snijd de bleekselderij in halve maantjes, de wortel klein en halveer de paprika's en snijd deze ook klein. Voeg alles toe aan het mengsel in de pan


    Voeg water, bouillonpoeder en de (gewassen) gele spliterwten toe.

    Breng al roerende aan de kook en ongeveer 45 minuten zachtjes pruttelen of tot de spliterwten zacht zijn.


    Voeg nog wat bouillonpoeder en water toe wanneer je deze te dik vindt.


    Ik ben gek op het romige van een gepureerde dikke soep maar je kunt hem ook zo serveren.


    Take care

  • De snert zonder erwtensoep ;-)


    Snert maar dan weer net ff anders…


    Ben je ook zo'n liefhebber van erwtensoep maar wil je even geen peulvruchten dan is dit een super gerecht. Laat je maar eens verrassen. 


    Let op: Het toevoegen van de rookworst is een week keuze..


    Ongeveer 6 porties.


    INGREDIENTEN

    1 ui grof gesneden

    2 teentjes knoflook (optioneel)

    1 prei

    1 wortel in plakjes

    3 stengels bleekselderij

    1 knolselderij, geschild in blokjes

    3 laurier blaadjes

    750 ml #groentebouillon

    400 gram broccoli in roosjes

    Peper en zeezout naar smaak

    Boter


    Magere (vega) rookworst  (optioneel, zonder worst is de soep ook heel lekker). 



    BEREIDINGSWIJZE

    Fruit de ui met wat boter in een grote pan.

    Doe dan de prei, wortel en bleekselderij erbij en bak het 5 minuten mee, schep af en toe om. Bak de knolselderij een paar minuten mee.Voeg de laurierblaadjes toe. (let op dat je deze straks wel verwijderd voor je de soep pureert).

    Giet de bouillon bij de groenten en breng weer aan de kook.

    Kook de broccoli in 15 minuten in een pannetje, giet af en pureer.

    Warm de (vega) rook worst op in een pannetje.(optioneel)

    Haal de laurierblaadjes uit de soep en stamp de soep grof met een stamper.

    Snijd de warme worst in plakjes.  Roer de broccolipuree en de plakjes worst door de snert. 


    Warm alles nog even goed door en voeg zo nodig peper en/of kruiden naar smaak toe.






  • Knolselderijsoep, veganistisch


    Dit zijn zo van die soepjes die je maakt met ingrediënten die anders over de datum gaan. Een preitje met een wat verkleurd buitenbladje. Een knolselderij die anders misschien net te lang ligt en een aardappel, ach die aardappel heeft iedereen wel in zijn voorraad toch?


    Maak je deze soep voor een speciale gelegenheid, misschien als tussengerecht. Voeg dan eens wat druppeltjes Plantaardige) room toe. 


    4 personen


    INGREDIENTEN:

    2 prei, met het groen er ook nog aan

    3 kleine aardappelen

    1 knolselderij

    1 teentje knoflook

    1 tl kurkuma

    1 el olijfolie

    0,5 bosje gehakte selderij

    1 l bouillon, (dit mag met bouillon blokjes, wil je een veganistisch soepje, gebruik dan groentebouillon.

    1 el mosterd

    1 paar druppels room, (optioneel)

    peper naar smaak



    BEREIDINGSWIJZE:

    Was de prei door deze in de lengte bijna helemaal door te snijden. Dan houd je hem onder de kraan en spoelt goed het zand eruit. Daarna snijd je de prei in halve ringetjes. 

    Snijd de knolselderij door de helft en dan in plakken. Haal de schil eraf en snijd dan in blokjes. Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Schil en pel de knoflook en snijd deze ook klein.  

    Verhit de olie in een soeppan en fruit daar de prei en de knoflook in. Wanneer deze een paar minuten heeft gebakken voeg je de aardappelen toe en de kurkuma en dit roer je goed door. Laat ook dit even een paar minuten doorgaren. Voeg nu de bouillon toe en wanneer de soep weer kookt zet je het vuur lager en dan laat je de soep gewoon even 20 minuten met rust. 

    Na 20 minuten pureer je de soep., voeg dan de mosterd toe en proef of er nog iets op smaak gebracht moet worden. Wat meer pit, geef dan zout, wat meer warmte, voeg dan wat chililokken toe. 

    Roer de gewassen en grof-gehakte selderij erdoor en geef nog even een draai met de pepermolen. Schep de soep in een verwarmde kom, en druppel er eventueel wat room overheen.



  • Pastinaaksoep met mosterd, veganistisch


    Pinksternakels wat een lekker soepie


    2 personen



    INGREDIENTEN:

    500 gram pastinaak

    1 l bio groentebouillon

    1 grote ui

    2 teentjes knoflook

    2 el Franse mosterd

    1 el verse platte peterselie

    2 tl olie



    BEREIDINGSWIJZE:

    Schil de pastinaak met een dunschiller.

    Bak de pastinaak in 2 tl olie even aan in de pan tot de geur vrijkomt en voeg dan de gesneden ui en knoflook toe en fruit deze daarna vijf minuutjes.

    Voeg 1 liter bouillon toe en kook dit alles zo’n 20 minuten. 

    Pureer alles met een staafmixer tot een gladde massa.

    Roer de Franse mosterd door de soep.

    Verdeel de soep over twee kommen en garneer met de verse platte peterselie.



  • Sauto soep, oftewel soto

    Deze soep tijdens mijn verblijf in Suriname leren maken en is echt een van mijn favo soepen. Zo boordevol smaak en heerlijk bij bijvoorbeeld spring rolls met avocado en garnaal. Het recept hiervan staat bij de tussendoortjes. 


    8 personen


    INGREDIENTEN

    Bouillon

    4  grote uien

    8 teentjes knoflook

    8 cm laos

    2 stengels citroengras

    zonnebloemolie

    2 kg kippendijen met bot

    2  salam blad

    8  bouillonblokjes

    6 l water

    Garnituur

    400 gram Surinaamse rijst

    8  eieren

    2  rode peper

    10 el zoute sojasaus

    2 takje bladselderij

    200 gram taugé

    400 gram kleine frietsteeltjes (chips)

    8 el gebakken uitjes


    BEREIDINGSWIJZE

    Pel en snijd de uien grof. Pel en plet de knoflook. Schil de laos. Kneus het citroengras.

    Verhit 2 el  olie en 1 el ghee in de soeppan en bak de kippendijen om en om goudbruin. Haal de kip uit de pan en leg op een bord. Voeg de laos, knoflook, ui, serehstengel, salam blad, de bouillonblokjes toe aan de pan en fruit circa 5 minuten.

    Schep de kip terug in de pan en schenk het water erbij. Breng de soep aan de kook en laat circa 20 minuten koken.

    Haal de kippendijen uit de pan en laat afkoelen.

    Zet het vuur laag en laat de soep nog circa 1 uur koken.


    Garnituur

    Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.

    Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook en kook de eieren in circa 8 minuten hard. Giet de eieren af en spoel ze koud. Pel de eieren.

    Pluk wanneer de kip wat is afgekoeld het vlees van het bot en scheur in dunne reepjes. Verhit een koekenpan met 2 el olie en 1 el ghee en bak de kipreepjes goudbruin.

    Snijd de peper in de lengte door en haal de zaadjes eruit snijd dan in dunne ringetjes.  Vijzel de peper met de sojasaus fijn en doe in een kommetje. Snijd de bladselderij fijn.


    Schep de soep in de verwarmde kommen en schep er wat rijst, wat gekookt ei, wat kippenreepjes, bladselderij, peperketjap, taugé en tot slot de kleine frietchips en de gebakken uitjes overheen.


    Zet de rest van de garnituur op tafel zodat men zijn soep kan aanvullen met waar hij zin in heeft. 


    Sauto soep kan ook andersom geserveerd worden. Dan vul je de soepkom eerst met het garnituur en daarna vul je af met de soep. 


    Hoe jij het gaat eten mag je helemaal zelf weten. Het blijft sowieso een superlekkere soep. 


    Samen met bijvoorbeeld het recept van de springrolls een fantastische maaltijd,





IETS MET EI

  • Summer salat met geroosterde knoflook en gedroogde tomaat


    Oké, dit gerecht is overheerlijk en de combinatie van gedroogde tomaatjes en kappertjes maken hem super. 


    4 personen


    Ingrediënten:

    1 kilo nieuwe aardappel (kleine)

    1 bol knoflook

    1 ui

    1 bakje tuinkers, goed gewassen

    4 eieren

    peper en zout


    voor de dressing

    5 grote gedroogde tomaten, op olie, in stukjes gesneden

    2 el kappertjes

    2 el citroensap

    1 el citroen zeste (geraspt)

    75 gram #mayonaise

    75 gram (Griekse) yoghurt


    Bereidingswijze:


    Verwarm de oven voor op 200 C.


    Spoel en boen de aardappeltjes goed schoon. Kook gaar in de schil, giet af en laat even lekker afkoelen. Kook de eieren in 8 minuten hard, giet af en laat ze schrikken in koud water. Pel de eieren.


    Snijd de bol knoflook doormidden. Besprenkel beide helften met olijfolie. Leg ze met de vlakke kant op de bakplaat en laat 10 minuten bakken in de oven, tot de knoflook zacht is. Laat even afkoelen en duw de teentjes eruit.


    Mix alle ingrediënten voor de gedroogde tomaten dressing tot een gladde saus. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. 

    Halveer de afgekoelde aardappeltjes en leg ze op een serveerschaal.

    Snijd de hardgekookte eieren in plakjes. Pel de ui en snijd in heel dunne ringetjes. Schud de aardappeltjes in een mooie schaal. Verdeel het ei, de ui en de knoflook over de aardappelen. Kruid verder met wat peper en zout. Werk af met tuinkers en besprenkel met de gedroogde tomaten dressing.


MAALTIJD -SALADES

  • VEG. Salade van Buffel burrata, tomaten en tuinboonsalsa

    Wij zijn hier verzot op de producten van de Buffelcompagnie en de volle zachte en vooral romige smaak zorgt hier voor een extra dimensie. Dus het werd even zoeken naar een recept waar deze lekkere smaak goed tot zijn recht kwam. Hiervoor ben ik gaan spitten en kwam terecht bij een salade  van Rosie Birkett. Uiteraard met wat aanpassingen. 

    Deze salade is eenvoudig maar zeer smaakvol en valt bij iedereen in de smaak. 


    4 personen


    INGREDIENTEN:

    500 gram tomaten, het is leuk wanneer je deze in verschillende maten en kleuren kunt gebruiken.

    ½  tl basterdsuiker

    150 gram tuinbonen , gedopte

    handvol basilicum

    handvol bieslook

    handvol platte peterselie

    1 el dragon

    1 el lavas

    1 el muntblaadjes

    3 el olijfolie

    2 tl Dijonmosterd

    1 snufje venkelzaad

    1 citroen , geraspt

    1 el rode wijnazijn

    2 x 100 gram Buffel burrata of 2 x 125 g bolletjes Buffel mozzarella

    50 gram hazelnoten , geroosterd en grof gehakt


    BEREIDINGSWIJZE:

    Snijd de tomaten zowel in schijfjes als partjes en doe ze in een kom . Besprenkel met ½  tl zout en de suiker en laat 30 minuten marineren. 

    Ondertussen bren je een pan water aan de kook en voegt de tuinbonen toe. Kook gedurende 2 minuten, giet af en laat een paar minuten afkoelen. Schil ze uit hun schil. Wil je het wat minder omslachtig of zit je niet meer in het seizoen, pak dan de tuinbonen uit glas of blik en spoel deze af en laat uitlekken.

    Hak de kruiden fijn, doe ze in een kom en klop de olijfolie, mosterd, venkelzaad, rode wijnazijn en het grootste deel van de citroenschil erdoor. Breng op smaak en roer er dan de tuinbonen door.

    Leg de tomaten op een serveerschaal. Verdeel er de burrata of mozzarella over en schep de tuinbonensalsa erover. Strooi er de hazelnoten en de resterende citroenschil overheen.


    Enjoy. ;-) 


  • B.B.Q. Witte bonen salade met een dressing van komijn

    Doortje, heb jij een goed idee om een bijgerecht bij een b.b.q. te serveren die niet zo geijkt is, makkelijk te maken en toch ook, naast lekker hartstikke gezond is. 


    ‘Jazeker’, onderstaande salade is overheerlijk en ook nog goed van te voren klaar te maken. 


    4 personen


    Ingrediënten:

    400 gram kerstomaatjes, (in verschillende kleurtjes is errug leuk om te zien)

    1 kleine, rode ui, door de helft en dan dunne boogjes gesneden

    1 blik witte bonen, 400 gram, afgespoeld en uitgelekt

    4 flinke handen spinazie, fijngesneden, gewassen en drooggedept

    peper en zeezout (Keltisch)

    dressing:

    2 tl komijnzaad,

    flinke snuf zeezout

    1 teentje knoflook

    1 tl suiker

    sap van 1 citroen

    4 el olijfolie, extra vergine

    klein handje basilicum


    Bereidingswijze:

    dressing.

    Vijzel het komijnzaad, zeezout, knoflook en wat zwarte peper tot een pasta. Voeg dan de suiker, citroensap en de olie toe. Meng alles goed door elkaar, proef en breng eventueel meer op smaak met zout en peper.

    Doe de dressing in een grote kom.

    Halveer de tomaatjes. Heb je alleen grote tomaten, haal de zaadjes er dan uit en snijd deze in kleine stukjes. Meng deze met de dressing. Voeg nu ook de gesneden ui toe en de witte bonen. En dan kan de salade lekker afgedekt in de koelkast zijn smaken aan elkaar doorgeven. De salade mag zeker een uur maar ook langer in de koelkast staan.


    Wanneer je de salade gaat serveren, verdeel je de gewassen spinazie op een mooie schaal en daar schep je het tomaten/bonenmengsel overheen. Bestrooi met wat Keltisch zeezout, peper en wat fijngesneden basilicum et voilà.


    Omdat ik hier nog aardig wat walnoten over heb van de pluk, crunch ik een klein handje en strooi dit er tot slot overheen.


    Maak je B.B.Q. maar ook de planteter onder ons blij met dit volwaardige gerecht. 


    Laat je nog even weten wat je van dit gerecht vond?



  • Lunch salade met cashew en kool



    2 personen


    INGREDIENTEN:

    3 snoepkomkommers, of ½ komkommer

    2 bosuitjes

    ½ sjalot

    ½ citroen

    1 klein teentje knoflook

    25 gram ongezouten cashewnoten

    25 gram verse spinazie

    15 gram verse basilicum

    1 el Parmezaanse kaas of eigen keuze

    1 el rijstazijn

    50 ml extra vierge olijfolie

    200 gram gesneden witte kool

    1 bol burrata


    BEREIDINGSWIJZE:

    Snijd de komkommers in kleine blokjes en de bosui in dunne ringetjes. Snijd de sjalot grof en pers de citroen uit.

    Doe de sjalot, knoflook, cashewnoten, spinazie, het basilicum, de Parmezaanse kaas, 1 el citroensap, de rijstazijn en ¾ van de olijfolie in de blender en mix tot een gladde saus. Breng op smaak met versgemalen peper en eventueel zout.

    Doe de witte kool, ijsbergsla, komkommer en bosui in een kom en meng de dressing erdoor. Halveer de burrata, verdeel over de salade en besprenkel met de rest van de olie en versgemalen zwarte peper.




  • Spinaziesalade met amandelen en dadels


    4 personen


    INGREDIENTEN

    1 el wijnazijn

    ½  middelgrote rode ui (in dunne ringen)

    100 gram ontpitte medjoul dadels , in kwarten gesneden

    30 gram boter

    2 el olijfolie

    2 #pitabroodjes -in stukjes van 4 cm gesneden-

    75 gram ongezouten amandelen -grof gehakt-

    2 tl sumak

    ½  tl gedroogde chilivlokken

    150 gram - goed gewassen- jonge spinazie 

    2 el citroensap

    zeezout en peper, naar smaak


    BEREIDINGSWIJZE

    Doe azijn, ui en dadels in een kleine kom. Voeg een snufje zout toe. Laat zeker 30 minuten marineren, giet dan de azijn af.

    Verhit intussen de boter met de helft van de olijfolie in een middelgrote koekenpan. Roerbak hierin de stukjes pita en de amandelen 4-6 minuten op halfhoog vuur tot de pita knapperig en goudbruin is. Neem de pan van het vuur en meng er sumak, chili en ¼ tl zout door. Laat dan afkoelen.

    Meng alles pas vlak voor het opdienen om zo de bite te behouden.


    Zoek een mooie schaal uit en doe dan de spinazieblaadjes en het pitamengsel hierin. Schep de dadels met rode ui, overgebleven olijfolie, citroensap erover en breng zo nodig nog wat op smaak met zout en peper.


  • Veldsla met granaatappel en mandarijn


  • Veldsla salade met feta en parel couscous



    4 personen


    INGREDIENTEN:

    1 grote ui

    4 tomaten

    2 avocado, eet rijp

    335 gram Parelcouscous

    2 limoen

    1 bosje platte peterselie

    40 gram zonnebloempitten

    100 gram veldsla

    125 gram Feta

    4 el olijfolie, extra vierge

    1 bouillonblokje

    2 tl rode balsamicoazijn

    1 tl honing

    Zeezout en peper, naar smaak


    BEREIDINGSWIJZE:

    kook de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snipper ondertussen de ui en snijd de tomaat en de avocado in blokjes.

    Wanneer de parelcouscous gaar is giet deze dan af en zet apart.

    Rasp de schil van de limoenen en pers deze uit. 

    Snijd de platte peterselie klein.

    Verhit een koekenpan, zonder olie, op hoog vuur en rooster de zonnebloempitten een paar minuten en laat dan even op een koud bordje afkoelen.


    Vinaigrette.

    Klop in een kom de extra vierge olijfolie, balsamicoazijn, de honing en per persoon 1 el limoensap en tot een vinaigrette. Breng nog even op smaak en meng de parelcouscous en de fijngesnipperde ui door de vinaigrette. 


    Meng er vervolgens de tomaat, de avocado, de peterselie en de veldsla door. Tot slot de feta en verdeel de salade dan over de borden. Bestrooi tot slot met de zonnebloempitten.




  • Veelkleurige wortelsalade

    Veelkleurige wortelsalade Met rozijn of cranberry’s

    Deze wortelsalade is een smaakvol en kleurrijk bijgerecht om te serveren bij een feestelijke maaltijd, maar ook voor een alledaags diner. En oh zo makkelijk want, je kunt hem tot 48 uur voor het diner al maken en dan afgedekt met plastic folie in de koelkast bewaren.


    4 tot 6 personen


    INGREDIENTEN:

    8 middelgrote wortels , in verschillende kleuren

    ¾  kopje rozijnen of gedroogde cranberry (craisins), 15 min geweekt

    ¾  kopje uitgelekte ananasstukjes of uitgelekte geplette ananas

    1 appel, middelgrote 

    1 kopje groene of *rode kool

    1/3  kopje mayonaise , of naar smaak

    1 el erythritol , of 1 ½ el honing naar smaak

    2 tl ciderazijn

    ¼  tl zout , of naar smaak

    4 tot 5 el geblancheerde geschaafde amandelen 

    wat zonnepitten

    Versgemalen zwarte peper , naar smaak , optioneel


    BEREIDINGSWIJZE:

    Was en schil de wortelen en rasp ze in een keukenmachine met een grove rasp of gebruik je gewone rasp. Rasp de kool heel fijn.

    Zet de rozijnen of gedroogde veenbessen even een kwartiertje in lauw water en zet apart. 

    Schil, ontpit en hak of versnipper een medium zoete appel en voeg deze samen met de drooggedepte rozijnen of veenbessen toe aan de salade. Schep de ananas stukjes er door.

    Meng in een kleine kom de mayonaise, erythritol, of honing, citroensap en zout. Proef en voeg eventueel versgemalen zwarte peper toe.

    Voeg de dressing toe aan de geraspte wortelen/kool en rozijnen en meng goed. Dek de kom af en zet in de koelkast tot het moment van serveren.


    *Wanneer je voor de rode kool kiest, voeg deze dan pas vlak voor het opdienen toe omdat deze zijn kleur aan de mayonaise afgeeft. Strooi er de geschaafde amandel en de zonnepitten over.

    De groene kool kan al eerder vermengd worden zodat de smaken heerlijk kunnen intrekken


(SOORT VAN) SANDWICHES, BROODJES & WRAPS

  • Kaneeltosti van Oma Kraal


    Tosti ijzer nodig.


    2 personen


    INGREDIENTEN

    4 sneetjes Allinson

    2 grote zoetzure appels

    2 smeersels bio roomboter

    1 tl kaneel

    wat citroensap


    BEREIDINGSWIJZE

    Rasp de gewassen appels en druppel er wat citroensap over. Schep er de kaneel door en roer even door. 


    Zet het tostiijzer aan.


    Smeer de boterhammen dun in met de boter. 

    Leg 2 boterhammen op een snijplank en schep daar de geraspte appel over. Leg er de andere boterhammen op. 


    Leg de tosties op het ijzer en doe het deksel erop. Laat ze mooi goudbruin worden en leg ze dan op een bordje. Snijd diagonaal door en voila smullen maar.  


    Maak er eens een aardbeiensoepje bij. Succes verzekerd.





  • Broccoli wafels met roomkaas en een spiegelei.


    Verras jezelf en je kinderen eens met dit overheerlijke en makkelijke recept wat binnen 20 minuten op je bord ligt.


    Wil je een net wat anders dan andere mte wat meer eiwitten erbij lunch? Bak er een spiegeleitje bij. 


    6 wafels. 


    INGREDIENTEN:

    50 gram broccoli

    90 gram bloem, spelt

    ½ zakje bakpoeder

    2 eieren + 3 eieren wanneer je er een spiegeleitje bij bakt

    100 ml (plantaardige) melk

    50 gram roomkaas

    1 tl koolzaadolie

    peper en zout, naar smaak

    kruiden, naar eigen smaak

    wat sla naar eigen smaak 

    1 rijpe avocado


    BEREIDINGSWIJZE:

    Was  en snijd  de  broccoli en  snijd  in kleine roosjes. (gebruik ook de steel)

    Kook de broccoli 15 minuten in kokend water.

    Giet af en laat even staan.

    Meng ondertussen de gezeefde bloem en bakpoeder in een kom.

    Voeg de eieren, melk en olie toe en breng dit op smaak met zout, peper en kruiden die je lekker vindt.

    Voeg de roomkaas toe en meng alles even goed door elkaar.


    Breng het wafelijzer op temperatuur en schep dan wat beslag op het hete wafelijzer en bak de wafels 2-4 minuten of tot ze een mooie kleur hebben.


    Schil en snijd de avocado ondertussen  in dunne plakken.

    Schik de wafels op een mooi bord, schep er het gebakken ei half op en garneer de rest van je bord met de avocado en wat salade of rauwkost.


    Take care 


  • Broodje San Marina


    Dit is een aanpassing van het broodje San Martino een overheerlijk broodje waar ik een VEG versie 

    van heb genaakt. En heel eerlijk, hij is serieus net zo lekker!

    Ik had hiervoor de filet americain van de vegetarische slager en gebruik 1 bolletje voor 1 ½ boterham. 

    De vegan filet americain van Smaeck komt als beste uit de bus bij de testen van de consumentenbond.


    WIST JE DAT! 

    Vegetarisch broodbeleg heeft over het algemeen een gezondere samenstelling dan echt vlees omdat het minder verzadigd vet bevat. Net als bij gewone vleeswaren zit er wél vaak te veel zout in de vegetarische producten. Gemiddeld bevatten vegetarische vleeswaren bijna 2 gram zout per 100 gram, bij vleesbeleg is dat iets meer dan 2 gram. Het Voedingscentrum vindt dat er in kant-en-klare vleesvervangers niet meer dan 1,1 gram zout mag zitten. Mede daardoor vallen veel vegetarische vleesvervangers buiten de Schijf van Vijf.



    INGREDIENTEN:

    2 volkoren boterhammen, of een flink stuk stokbrood, Dit laatste is een minder gezonde keuze.

    150 gram vegan Filet Americain 

    3 Augurken

    1 Ui

    2 tl Mosterd

    1 tl Ketchup, zonder suiker

    2 tl sambal manis, of eigen keuze, tabasco mag ook

    1 Tomaat, in plakjes gesneden

    2 eieren M. gekookt, optioneel


    BEREIDINGSWIJZE:

    Hak de ui en de augurken fijn. Maak een sausje van de ketchup en de sambal en breng deze op smaak. De saus mag lekker pittig zijn. Beleg de boterhammen met een flinke laag filet American. Smeer daar over de mosterd. Daarover de  saus en de fijngehakte ui en augurk met de plakjes tomaat.

    Voor een "broodje San Marina speciaal" beleg je deze dan nog met plakjes tomaat en een gekookt ei. Let op, dan is het geen veganistische keuze meer.


OVERIG

  • Title or question
    Describe the item or answer the question so that site visitors who are interested get more information. You can emphasize this text with bullets, italics or bold, and add links.
  • Title or question
    Describe the item or answer the question so that site visitors who are interested get more information. You can emphasize this text with bullets, italics or bold, and add links.
  • Title or question
    Describe the item or answer the question so that site visitors who are interested get more information. You can emphasize this text with bullets, italics or bold, and add links.

Kruiden & Mengsels




Share by: