Maaltijd veroorzaakt ontstekingen

Ontstekingsremmend dieet.

Waar artsen -in het verleden- maar weinig uren besteden aan voeding en beweging wordt het voor hen nu toch ook steeds duidelijker dat een van de beste manieren om ontstekingen te verminderen niet in de medicijnkastje zit, maar in de koelkast.

Door een ontstekingsremmend dieet te volgen, kan men ontstekingen ten goede bestrijden.

Maar ook het eten zelf, dus het nuttigen van een maaltijd veroorzaakt ontstekingen en deze kunnen het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten vergroten.

Een onderzoek, onlangs gepubliceerd in het American Journal of Nutrition, is het grootste onderzoek naar ontstekingen na een maaltijd. De onderzoekers ontdekten dat mensen met meer lichaamsvet en een hogere BMI, vrouwen en ouderen na het eten vaker een hoger ontstekingsniveau hadden.

Ontstekingen veroorzaakt door voedsel dragen vaak bij aan gezondheidsproblemen op de lange termijn. Aanhoudende laaggradige ontstekingen zijn een veelvoorkomend pathogeen kenmerk van veel chronische ziekten, waaronder hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Nu is het ervaren van ontstekingen na het eten een normale biologische reactie maar het is inmiddels voor velen duidelijk dat langdurige, aanhoudende periodes van ontstekingen in verband gebracht zijn met gezondheidsproblemen zoals reumatoïde artritis, kanker, diabetes type 2 en ziekten aan het hart
 
Als je minder gezond reageert op vet of suiker, is het gemakkelijker om je systeem te overbelasten na het eten, wat leidt tot meer ontstekingen.

Waarom de een dan wel ziek en de ander niet.
De bevindingen van het onderzoek suggereren dat de niveaus van ontsteking na het eten sterk variëren tussen individuen, inclusief eeneiige tweelingen, ondanks het feit dat ze hetzelfde voedsel gedurende hetzelfde interval eten. Er is nog veel meer onderzoek nodig om hier meer duidelijkheid over te krijgen.


Wat kan men zelf doen.
Om de impact van ontstekingen na het eten te verminderen, moeten de ongezonde lichaamsvetten en bloedsuikerspiegels onder controle worden gehouden. Dit kan men doen door het verminderen van ongezonde vetten en suikerhoudende bewerkte voedingsmiddelen en dranken in de voeding. Kiezen voor voedsel dat rijk is aan polyfenolen of ‘ontstekingsremmende’ moleculen, zoals kleurrijke groenten en fruit, en voor plantaardig voedsel kiezen vermindert de ontstekingen na het eten.

 

Je immuunsysteem op hol. 
Je immuunsysteem wordt geactiveerd wanneer je lichaam iets herkent dat vreemd is, zoals een binnendringende microbe, planten pollen-hooikoorts- of chemicaliën. Dit veroorzaakt vaak een proces dat ontsteking wordt genoemd. Met tussenpozen periodes van ontsteking, gericht op echt bedreigende indringers beschermt je gezondheid. Daar is dus eigenlijk niets mis mee. Dit systeem is geweldig en zorgt normaliter voor een gezond lichaam, maar,…

Soms blijft het lichaam dag in dag uit aan. Hierdoor is het lichaam de hele dag in staat van oorlog (ontsteking), met zichzelf, zelfs als het niet wordt bedreigd door een van buiten komende indringer.

Dit is het moment dat die goedbedoelde reactie van het lichaam (ontsteking) je vijand kan worden.

Veel belangrijke ziekten die ons teisteren, waaronder kanker, hartaandoeningen, diabetes, artritis, depressie en de ziekte van Alzheimer, zijn inmiddels in verband gebracht met chronische ontstekingen.


Gezonder worden door voeding.
Een van de krachtigste hulpmiddelen om ontstekingen te bestrijden komt niet van de arts, maar van de groenteman.

Veel onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat componenten van voedingsmiddelen of dranken ontstekingsremmende effecten kunnen hebben. Van deze kennis maken we gebruik.

 

Wat kun je doen.
Kies de juiste ontstekingsremmende voedingsmiddelen en je kunt mogelijk jouw risico op ziekte verminderen. Blijf je voedingsmiddelen eten die ontstekingen veroorzaken dan kun je het inflammatoire ziekteproces versnellen.

Doortje is geen voorstander van tussendoortjes.
Kies voor gezonde hoofdmaaltijden en zorg dat dit er zeker niet meer dan 3 zijn. 

Als je tussen de maaltijden door trek hebt in een tussendoortje, betekent dit gewoon dat je te weinig hebt gegeten.


Schep de helft van je bord vol met groenten, liefs alle kleuren van de regenboog en zorg dat een kwart gevuld is met veel plantaardige eiwitten. Deze bereid je in plantaardige olie en verder vul je het bord met volkoren producten. Deze maaltijd zorgt voor verzadiging tussen de maaltijden door.


Dit betekent tegelijkertijd dat het lichaam de kans krijgt om tussen de maaltijden door te werken aan herstel, en zich niet eerst moet bezig houden met het bestrijden van die maaltijdsoldaatjes.


Ben jij ziek, of heb jij een hoger risico op bovengenoemde aandoeningen, probeer dan je lichaam de goede brandstof te geven en de tussendoortjes te skippen. Uiteraard wat meer te bewegen en je te verdiepen in bijvoorbeeld yoga en of meditatie.


Om het je makkelijk te maken vind je op onze website vind je allerlei gezonde recepten die jou kunnen helpen te leren om gezonde keuzes te maken zonder dat je het gevoel hebt dat je iets mist. En..... bijkomend voordeel het hele gezin kan lekker mee eten.

 

Voedingsmiddelen die ontstekingen veroorzaken
*Geraffineerde koolhydraten, zoals wit brood en gebak
*Hoog bewerkt voedsel
*Patat en ander gefrituurd voedsel
*Frisdrank en andere met suiker gezoete dranken
*Rood vlees, hamburgers, steaks en vlees, worst, vleeswaren
*margarine, dierlijk vet, reuzel, kaantjes

 

Meer weten of mee doen met de challenge: Plantaardiger november door?

Ga dan naar onze fb groep bij Doortje, word vrijblijvend en uiteraard GRATIS lid en volg onze pagina gezonde hap voor elke dag.


Share by: