Kruiden & mengsels

  • Mediterraanse kruiden


    INGREDIENTEN:

    2 tl gedroogde basilicum

    1 tl gemalen koriander

    1 tl gemalen kaneel

    1 tl gedroogde oregano

    1 tl gedroogde rozemarijn

    1/2 tl zwarte peper

    1/2 tl gedroogde tijm

    1/2 tl gemalen kardemom

    1/2 tl gemberpoeder

    1/4 tl gemalen kruidnagel

    1 tl ui poeder

    1 tl knoflookpoeder

    1 salam blad, Indonesische laurier, 



    BEREIDINGSWIJZE:

    Doe alles bij elkaar en meng heel goed. Vijzel het blad en voeg toe. Doe alles in een leuk potje, maak eens wat meer en verras iemand met een bijpassend receptje.  Kleine moeite, groot plezier



    Wil je een format hiervoor, of ben je op zoek naar een persoonlijk berichtje hierbij of een gedichtje stuur mij dan een bericht en ik zorg hiervoor. 



  • Ras el hanout, zelf gemaakt

    Zo'n Kruidenmengsel (potje met pit) cadeau doen in een leuk gepersonaliseerd potje met een recept er aan is altijd een leuke geste.




    INGREDIENTEN:

    1 el zwarte peperkorrels

    1 ½   el gemberpoeder

    ½  el komijnzaadjes

    2 tl komijnpoeder

    ½  el nootmuskaat

    2 tl korianderzaad

    ½  el kaneelpoeder

    2 tl paprikapoeder

    2 tl kardemom

    3 tl kurkuma

    2 tl chilivlokken

    ½  el grof zeezout

    1 tl kruidnagelpoeder


    BEREIDINGSWIJZE:

    Meng alle ingrediënten bij elkaar in een vijzel en maal fijn. In een luchtdichte pot is hij zeker 3 maanden houdbaar.

    #Raselhanout is in veel gerechten een aanvulling.


  • Ceasar dressing


    INGREDIËNTEN:

    6 el #veganaise, zelfgemaakt of gekocht

    4-6 tl mosterd

    6 el edelgist

    4 el appelazijn

    1,5 el ahornsiroop

    2 teentjes knoflook, geperst


    BEREIDINGSWIJZE:

    Doe alle ingrediënten in de beker van de staafmixer. Zet de staafmixer erin. Mix goed door et voilà.


    Je kunt deze dressing maximaal 2-3 dagen in de koelkast bewaren.


  • Komkommer raïa

    Komkommer raïta


    Deze raïta is overheerlijk bij #gevuldeaubergines. Maar kan eigenlijk overal bij geserveerd worden.


    INGREDIENTEN:

    350 gram Griekse of Turkse yoghurt

    ½ komkommer

    2 teentjes knoflook

    2 cm gember

    2 takjes munt

    3 takjes koriander, of peterselie

     ½ tl citroen zeste

    ½ tl garam masala + extra

    Zeezout en peper


    BEREIDINGSWIJZE:

    Boen de komkommer schoon, dep het droog en rasp de komkommer grof in een vergiet en bestrooi met een flinke snuf zeezout.

    Schep de yoghurt in een kom. Rasp de knoflook en gember erover.

    Haal de blaadjes munt en koriander of -peterselie-van de steeltjes en hak dit fijn. Doe dit samen met de citroen rasp en garam masala bij de yoghurt en meng alles door elkaar.

    Knijp de geraspte komkommer goed uit en meng dit tot slot door de yoghurt.

     Breng eventueel op smaak met nog wat peper en zeezout.


    Serveer de saus in een Mooie kom en bestrooi met nog wat garam masala.


  • Teriyakisaus

    Dit sausje is heerlijk om door Oosterse gerechten te doen en lekker om groenten, tempé of tofu marineren.


    Dit is er ook weer zo een.

     Heel makkelijk, zo klaar en geen rare toevoegingen   het kost je nog geen 5 minuten om zelf te maken!


     Bewaar wat je over hebt in de koelkast.


     


     


    INGREDIËNTEN:

    100 ml water

    100 ml zoete ketjap

    1 el sesamolie

    1 el donkere basterd suiker 

    1 tl knoflook, geperst

    1 el maizena opgelost in 1,5 el water

    1 tl sesamzaad


     

    BEREIDINGSWIJZE:

    Verwarm alle ingrediënten, behalve de opgeloste maizena, in een pannetje totdat het kookt. Haal de knoflook er uit en voeg het maizena-papje toe. Laat het zachtjes koken om in te dikken. Klaar! 

  • Mayonaise maken in een wip

    Een paar voordelen om zelf mayonaise te maken. Het is vers, goedkoop, lekker, geen onnodige hulpstoffen en je maakt nooit te veel. 

    Wat je over hebt verwerk je de volgende dag in een salade met wat yoghurt. Of je maakt een eisalade voor de lunch. Natuurlijk vind je deze ook bij onze recepten. ;-) 

    Mayonaise zelfgemaakt kun je ongeveer 1 week in de koelkast bewaren, Mits je deze in een goed schoongemaakt potje bewaart. 



    Ingrediënten:

    1 heel ei 

    1½ tl mosterd

    2 tl (witte wijn)azijn of citroen

    ¼ tl zout

    300 ml neutrale olie, (bijvoorbeeld zonnebloemolie)

    (witte) peper, (optioneel


    Bereidingswijze:

    Het is echt van belang dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, voor je begint. Dit om schiften van de mayonaise te voorkomen.

    Gebruik een hoge (maat)beker waar de staafmixer in past. Doe het hele ei, de mosterd, de azijn en het zout in de beker. Giet vervolgens rustig de olie erbij. 

    Zet de staafmixer (terwijl deze nog uit staat) in de beker op de bodem. Nu zet je de staafmixer aan en beweeg deze heel langzaam naar boven. Dit duurt in totaal ongeveer ½-1 minuut. Eenmaal boven is je zelfgemaakte mayonaise klaar. Proef de mayonaise en breng op smaak met wat peper en eventuele andere smaakmakers.


    Mayonaise op (een andere) smaak brengen: 

    Dit vind ik het leukste aan de mayo, je kunt wanneer je zin hebt bijvoorbeeld een ½ teentje geperste knoflook toevoegen en er, wanneer je een wat frissere smaak aan wil toevoegen wat limoen of citroenrasp. Of doe eens gek en voeg wat  gehakte groene kruiden toe. 

    Ook kerrie of paprikapoeder doet het goed. Ach, er is zoveel mogelijk om jouw eigen favo mayo te maken.


    Welke kruiden voeg jij graag toe?


  • Veganaise maken


    Let op, alle ingrediënten dienen op kamertemperatuur te zijn.


    Er wordt mij regelmatig gevraagd of dit recept ook met amandel, haver of kokosmelk gemaakt kan worden. Ik zou zeggen, nee. De lechitine in de soyo zorgt ervoor dat het indikt. Verder is de smaak van kokos volgens mij niet echt passend bij veganaise. 


    INGREDIENTEN:

    100 ml sojamelk (ongezoete)

    300 ml zonnebloemolie

    1 el appelazijn

    1 el mosterd

    ¼  tl kala namak, je kunt ook zeezout gebruiken

    peper – naar smaak

        

    Een hoge beker waar de staafmixer net in past (of een pot met deksel waar je de #veganaise ook direct in kan bewaren) Wel eerst even uitkoken.


    BEREIDINGSWIJZE:

    Giet de sojamelk in de beker van de staafmixer of in de schoongemaakte pindakaas pot en voeg de mosterd, appelazijn, zout en peper toe. Roer alles even kort door elkaar.


     Zet de staafmixer op de middenstand en plaats ‘m in het mengsel.

    Schenk de olie druppelsgewijs in de beker terwijl je met de staafmixer langzaam op en neer gaat. 

    Stop met mixen als de mayonaise dik genoeg is.


    Tip! Op zoek naar een lekkere knoflooksaus, bij bijvoorbeeld kapsalon? Voeg dan 1 tl Spaanse peper, 2 teentjes knoflook, wat druppels citroensap en een el ahornsiroop toe. 

          


  • Hummus ras el hanout

    Je kunt gedroogde kikkererwten gebruiken, let er dan wel op dat je deze een avond van te voren in de week zet. De volgende dag hoef je deze alleen nog maar 30 minuten te koken. 


    De #raselhanout kruiden kun je ook heel goed zelf maken. Ga voor het recept naar de categorie kruiden en mengsels. Het scheelt enorm veel geld en heel veel smaak. 


    Als smeersel voor op brood maar ook heerlijk als dip bij groenten of in een wrap. Ga ook eens naar ons recept : #Courgetterolletjes met quinoa en hummus ras el hanout bji de categorie diner.


    INGREDIENTEN:

    2 ½ el #raselhanout

    150 gram kikkererwt, geweekt, gespoeld, gekookt en uitgelekt, (bewaar wat kookvocht)

    sap van ½ citroen

    2 teentjes knoflook

    2 el olijfolie

    zout en peper


    BEREIDINGSWIJZE:

    Zet de avond van te voren de kikkererwten in de week en spel de volgende dag de kikkererwten af en kook deze dan 30 minuten in ruim water. Doe de gare kikkererwten in de keukenmachine en voeg hier ongeveer 2 el kookvocht aan toe. Verhit 2 el olijfolie en verwarm hier de ras el hanout in en laat de olie dan afkoelen.

    Voeg dan de ras el hanout olie, de citroensap en de knoflookteentjes toe en draait tot het een smeuïge consistentie heeft.

    Breng op smaak met wat zout en peper. 



  • Bechamelsaus, plantaardig? Jazeker wel!

    Deze saus kom je regelmatig tegen in recepten en dan denk je waarschijnlijk,,, oké, laat maar, maar dat hoeft niet meer met dit makkelijke recept. Heerlijk voor de lasagne, allerlei pasta gerechten, ach te veel om op te noemen. 


    INGREDIENTEN:

    2 el (plantaardige) boter

    2 el bloem

    2 kopjes ongezoete (plantaardige) melk

    2 el edelgist

    1 snufje knoflookpoeder

    1 snufje nootmuskaat

     Zout en peper naar smaak


    BEREIDINGSWIJZE:

    Smelt de (plantaardige) boter in een pan op middelhoog vuur.

    Voeg de bloem toe en roer goed tot een gladde massa. Bak dit mengsel gedurende ongeveer 1 minuut om de bloem te laten garen.

    Voeg geleidelijk de plantaardige melk toe terwijl je blijft roeren, zodat er geen klontjes ontstaan.

    Voeg de edelgist, snufje nootmuskaat, knoflookpoeder, zout en peper toe. Blijf roeren tot de saus dikker wordt en de gewenste dikte heeft.

    Breng op smaak , haal van het kookstel en laat nog even een paar minuten staan voor je deze gaat verwerken.

      


  • Garam masala Kruidenmix


    INGREDIENTEN:

     4 el korianderzaadjes

    2 el komijnzaadjes

    2 tl groene kardemom (verwijder de schil!)

    1 tl zwarte kardemom (verwijder de schil!)

    1 tl kruidnagel

    1 tl zwarte peperkorrels

    1 tl gemberpoeder

    1 tl gedroogde groene mango's (amchoor) 

    ½ tl nootmuskaat

    4 stokjes kaneel van ongeveer 6 centimeter

    2 gedroogde hete chilipepers (meer voor wat pittiger variant)

    2 blaadjes gedroogde laurier


    BEREIDINGSWIJZE:

    Neem een pan en rooster de kruiden, zonder olie enkele minuten, op een laag vuur. Doe alle kruiden in een  vijzel. Roer deze door en stamp en wrijf de kruiden vervolgens fijn Je kunt de kruiden in een afgesloten pot (maximaal 3 maanden) bewaren. Je kunt uiteraard meer maken en geef het dan eens cadeau. Iedereen wordt blij van zo'n pittig presentje.


    Kijk in het recepten bestand voor lekkere gerechten met garam masala.

  • Gochujang, zelf gemaakt

    Deze saus is overheerlijk en past bij veel vegan recepten. Zo gemaakt en ongeveer 2 weken in de koelkast houdbaar. 



    INGREDIENTEN:

    80 gram miso pasta

    60 ml ahornsiroop

    30 gram Koreaanse chili vlokken, gewone kan ook

    60 ml zoete sojasaus

    3 teentjes knoflook gehakt

    60 ml water


    BEREIDINGSWIJZE:

    Doe alle ingredienten in een kleine keukenmachine of blender en draai tot een puree.

     Bewaar maximaal twee weken in de koeling of 1 maand in de vriezer

  • Hazelnootpasta, zelfgemaakt


    Dit is een recept waar ik mijn schoonzoon enorm blij mee maak.  Je kunt de  honing vervangen door een plantaardige honing om het recept veganistisch te maken. De pasta is buiten de koelkast ongeveer 1 week houdbaar.

    Let op, dit is een ingredient welke je nodig kan hebben bij het kerstdiner als dessert. Dus houd in de gaten.


    Recept voor ongeveer1 pot


    INGREDIENTEN:

    150 gram blanke hazelnoten

    100 gram pure chocola

    50 ml zonnebloemolie

    25 gram cacao

    25 gram honing


    BEREIDINGSWIJZE:

    Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan. Totdat ze gaan geuren, hoeven niet te kleuren.

    Maal de hazelnoten fijn in een keukenmachine. 


    Voeg dan de zonnebloemolie, de cacao en de honing bij de hazelnoten. En laat dan nog even draaien tot alles goed is gemengd. 


    Smelt de chocolade au bain-marie. Dit door een kom boven een pan kokend water te zetten. Let hierbij op dat de bodem van de kom het water niet raakt.


    Laat iets afkoelen en voeg dan de gesmolten chocolade toe en meng het nog eventjes door elkaar.

    Giet de hazelnootpasta in een schone pot. Je kan de pot buiten de koelkast zeker één week bewaren.


  • Hibiscus siroop



    Deze siroop is gezond, zit boordevol gezondheidsvoordelen en is vrij van kleurstoffen en conserveringsmiddelen.


    Enkele gezondheidsvoordelen van hibiscus: Ze bevatten veel vitamine C en B6, die je immuunsysteem helpen versterken. Dit betekent dat je infecties gemakkelijker kunt bestrijden en verkoudheden en griep kunt voorkomen. Verder is de bloem vocht afdrijvend en helpt je op een milde manier van obstipatie af. 


    INGREDIENTEN:

     350 gram gedroogde hibiscusbloemen

     1 limoen

     3 liter (gefilterd) water

     600 gram (biologische) suiker

     1 kaneelstokje, optioneel

     het sap van 1 citroen, optioneel


    BEREIDINGSWIJZE:

    Doe de gespoelde hibiscusbloemen in een grote pan en pers hierboven het limoentje uit.


    Doe nu 1,5 liter water in deze pan. Zorg ervoor dat alle hibiscus onder water komt te staan.


    Breng het water aan de kook.


    Als het water eenmaal kookt, laat je het mengsel 30 minuten koken op zacht vuur.


    Giet na 30 minuten de hibiscus af, maar vang het rode kookvocht op.

     Doe daarna het kookvocht terug in de pan met nogmaals 1,5 liter water, suiker en het kaneelstokje. Blijf roeren tot de suiker is opgelost.


    Laat dit nog 20 minuutjes op zacht vuur pruttelen.


    Laat de stroop helemaal afkoelen, minimaal twee uur.



    Omdat hibiscus best wel zuur is van zichzelf, is het van belang om, voor je er citroensap aan toevoegt eerst proeft.



    Schenk de Siroop met hibiscus in een glazen -en gesteriliseerde karaf die je kunt afsluiten. Bewaar in de koelkast.



    Je drinkt deze siroop aangelengd met water, mineraalwater met prik of doe eens gek met amandelmelk. 



  • Korma mix, zelf gemaakt


    Genoeg voor 500 gram vlees, vis of gevogelte of vega.


    INGREDIENTEN:

     1 tl komijn

     1 tl koriander

     1 tl chilipoeder

     ½ tl kurkuma

     ½  tl gember

     ½  tl fenegriek

     ½  tl kardemom

     2 tl knoflookpoeder of 3 teentjes knoflook


    BEREIDINGSWIJZE:

     Doe alles bij elkaar meng goed. Maak ook eens wat meer en bewaar of geef weg. Kleine moeite 

     groot plezier.

  • Macaronimix, zelfgemaakt


    Net zo lekker, gezond en ook nog eens een stuk voordeliger. Het enige wat je 

    moet doen is, onderstaande kruiden verzamelen et voila....


    De hoeveelheid kruiden die we hier hanteren is voor 4 personen #macaronischotel. Je kunt heel makkelijk een grotere hoeveelheid maken die, wanneer je deze in een goed afgesloten potje op een donkere plaats  bewaart, de mix een aardige tijd goed blijft.. 



    INGREDIENTEN:

    2 tl gedroogde oregano

    2 tl gedroogde peterselie

    1 tl gedroogde basilicum

    1 tl gedroogde rozemarijn

    1 tl ui poeder

    1 tl knoflookpoeder

    1/2 tl chilipeper

    Zeezout en peper 



    BEREIDINGSWIJZE:

    Doe alles in een kom en meng goed door elkaar. Je kunt er voor kiezen om het zout pas toe te voegen aan het gerecht. Zo voorkom je dat je teveel zout eet en kun je geleidelijk aan minder zout toevoegen.


    Smakelijk eten.




  • Magnesiumolie home made

    Zelf Magnesiumolie maken gemakkelijk en voordelig


    INGREDIENTEN:

    250 ml water gedestilleerd 

    1 kopje magnesiumvlokken (magnesiumchloride)

    1 fles met verstuiver van glas

    2 dr. sandelhout, Neem de 100 % pure sandelhout, geen synthetische olie gebruiken.

    2 dr. lavendel, Neem de 100 % pure, geen synthetische olie gebruiken. 


    BEREIDINGSWIJZE:

    Breng het water aan de kook.

    Doe de magnesiumvlokken in een glazen of metalen maatbeker en giet hier het kokende water overheen. Roer goed door tot de vlokken zijn opgelost.


    Voeg de sandelhout en lavendel toe en roer door.


    Laat afkoelen tot kamertemperatuur en giet vervolgens in de spuitfles.


    Wil je een andere etherische olie toevoegen maar weet je niet zo goed welke, neem dan even contact op en wij geven je dan advies. 


    Denk erom dat de goedkope versies vaak synthetisch zijn en dan doet het helemaal niets voor jouw welzijn. Sterker nog, deze kan dan schadelijk zijn.


    Als voorbeeld: de Sandelhout die Doortje voor dit recept heeft gebruikt is van het merk Volatile en daar is de verkoopprijs van 5 ml  €33,50. Dit is wel een van de duurdere. Voor lavendel betaal je al weer veel minder.





    Groetjes van Doortje


  • Mediterraanse zonnebloempasta


    1 potje Mediterraanse zonnebloempasta 


    INGREDIENTEN:

    200 gram zonnebloempitten

    4 el olijf

    1 kleine tl knoflookpoeder

    2 tl Provençaalse kruiden toe aan de zonnebloempasta.

    2 el citroensap

    snuf zout


    Maak een potje goed schoon en kook deze even uit in ruim water. Laat uitlekken.


    BEREIDINGSWIJZE:

    Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en laat draaien totdat er een smeuïge pasta ontstaat. Dit kan zeker een minuut of 8 a 10 duren. Is de pasta nog wat te dik? Giet er dan beetje voor beetje wat olie bij.

    Voeg de knoflookpoeder en de Provençaalse kruiden toe.

     Schep de pasta in het potje en sluit deze af. Bewaar in de koelkast. 


    Deze variant smeer ik vaak op een #amandelcracker en garneer deze dan met wat pistachenootjes. 

    Verder heb ik altijd wat granaatpitjes in de vriezer. Deze strooi ik er dan overheen.



    Op zoek naar een zoete smaak zonder suiker toe te voegen? Voeg dan (i.p.v. knoflook en kruiden) 2 tl vanille extract aan toe. Lekker!

    Je komt regelmatig pindakaas tegen in onze recepten, deze kun je gerust vervangen door zonnebloempasta.



  • Paté van paddenstoelen, zelf gemaakt

    4 Personen


    INGREDIENTEN:

    260 gram walnoten

    600 gram champignons

    80 gram zonnebloempitten

    4 tl oregano

    4 kleine ui

    4 teentje knoflook

    4 tl citroensap

    2 tl sojasaus

    peper en zout


    BEREIDINGSWIJZE:

    Snipper de uit en hak de knoflook. Snijd de champignons in kleine stukjes.

    Fruit de ui aan en voeg na ongeveer 3 minuten de knoflook toe. Bak 1 minuut mee en voeg dan de champignons erbij. Bak ongeveer 5 minuten tot de champignons gaar zijn er voeg dan de oregano, peper en zout toe.


    Pel de walnoten en bak deze samen met de zonnebloempitten in een droge pan zo’n 2 minuten.


    Doe nu alles in een keukenmachine en voeg dan de sojasaus en citroensap naar smaak toe. 


    Meng alles goed door tot het de consistentie van paté heeft.

    Schep de paté in schone, uitgekookte luchtdichte potjes. 


    Beplak met een leuk etiketje en (belangrijk de datum).

    Zelf maak ik altijd meer en dit geef ik dan graag weg aan de liefhebber. Vaak voeg ik dan een lief receptje toe.  


    Bewaar je zelfgemaakt paddenstoelen paté in de koelkast.


  • Tikka Masala kruiden mix



    Om voor 4 personen tikka masala te maken heb je van deze mix 4 el nodig!



    INGREDIENTEN:

    8 tl korianderzaadjes

    6 tl komijnzaadjes


    2 tl groene kardemom (verwijder de schil!)


    1 tl zwarte kardemom (verwijder de schil!)


    1 tl kruidnagel


    2 tl zwarte peperkorrels


    3 tl gedroogde gember


    1 tl gedroogde groene mango’s


    3 tl gedroogde munt


    3 tl knoflookpoeder


    3 tl uienpoeder


    6 theelepels paprikapoeder


    ½ tl nootmuskaat


    2 tl kaneelpoeder


    2 gedroogde hete chilipepers (meer voor extra pikant)


    2 blaadjes gedroogde laurier




    BEREIDINGSWIJZE

    Neem een pan en rooster de kruiden enkele minuten, op een laag vuur. Er zijn mensen die vinden dat je elk kruid apart moet roosteren maar zelf doe ik dit niet en is volgens mij ook niet noodzakelijk.


    Pak je vijzel en vul deze met alle kruiden.


    Meng de kruiden eerst en stamp en wrijf de kruiden vervolgens fijn. 

    Ik heb mijn kruidenmolen, deze vul ik en na wat pulseren heb ik mijn kruidenmix.



    Je kunt de kruiden ongeveer twee a drie maanden bewaren dus vergeet er geen datum op te zetten. Ook van deze mix maak ik vaak meer en geef dit weg aan vriendinnen of vrienden die ook gek zijn op kruiden.



  • 17 kruidenmix

    17 ingredienten, dat is veel, hoor ik je denken. Dat is zo maar wanneer je deze over je gerechten strooit word je gelukkig en uiteraard gezonder. Deze mix zit boordevol gezondheid en smaak. 

    Maak gewoon wat meer en geef eens wat cadeau, dit zal zeker gewaardeerd worden. 

    Ga niet bezuinigen op de kruiden, ga voor kwaliteit en je zult merken dat je gerechten er fantastisch door worden. 

    Bijna ieder gerecht kan deze combinatie gebruiken maar vooral de Indiaanse gerechten worden er blij van. 


    INGREDIENTEN:

    1 mespunt gedroogde salie,

    1 mespunt gedroogde oregano, 

    1 mespunt rozemarijn

    1 mespunt tijm

    1 snuf Szechuan peper

    1 mespunt kurkuma

    1 snufje sumak

    1 kruidnagel

    1 mespunt kaneel

    1 mespunt vanillepoeder

    Keltisch zeezout, naar smaak

    wat nori verkruimeld

    snuf mosterdzaad

    1 snufje zoete paprikapoeder

    Koriander, optioneel

    1 snufje goudsbloem poeder

    1 snufje korenbloem poeder


    BEREIDINGSWIJZE:

    Doe alles in een glazen potje wat je eerst goed hebt schoongemaakt en afgedroogd. Zet er de naam en de datum op. Bewaar op een donkere plaats. 



    Hieronder nkele gezondheidsvoordelen van de gebruikte kruiden.



    Salie: boost aan je lever en het lymfesysteem. Ook de luchtwegen zijn blij met saliethee. Sterk getrokken saliethee wordt regelmatig ingezet als natuurlijk antibioticum bij hoest en verkoudheid. Saliethee helpt ook goed bij overgangsklachten.



    Oregano: zit boordevol antioxidanten. Deze stoffen kunnen niet alleen schadelijke stoffen in het lichaam neutraliseren, maar ook beschermen tegen ziektes als kanker. Bovenal zijn er studies geweest die hebben aangetoond dat het kruid kan helpen om kankercellen te doden.


    Kurkuma: bevat de stof curcumine, een antioxidant, die de gevoeligheid voor insuline zou kunnen verbeteren. Kurkuma wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller. Het werkt bevorderend voor de beweeglijkheid van gewrichten en behoud de soepelheid.


    Kruidnagel: bevat antioxidanten en essentiële oliën met ontstekingsremmende eigenschappen die het immuunsysteem kunnen ondersteunen. Kruidnagel kan ook bijdragen aan een gezonde spijsvertering en verlichting bieden bij maagongemakken.


    Kaneel: is een goede bron van vitamines zoals vitamine A, vitamine C, vitamine B2 en vitamine B6. Het bevat ook de mineralen calcium, kalium, magnesium, zink en ijzer. Het draagt dus net als bij groenten en fruit bij aan de toevoer van allerlei gezonde voedingsstoffen.


    Vanille: remt ontstekingen en omdat ziekten voortkomen uit ontstekingen in het lichaam is het toevoegen van vanille aan jouw gerecht niet alleen smakelijker maar ook gezonder zijn. 


    Mosterdzaad: In mosterdzaad zitten ook verschillende mineralen: fosfor, magnesium, mangaan en seleen. Samen zorgen die mineralen ervoor dat je metabolisme omhoog gaat en jouw lichaam je eten dus beter kan verteren. Daardoor heb je meer energie en het helpt bij het in stand houden van een gezond gewicht.


    Paprikapoeder: bevat verschillende vitamines, zoals: Provitamine A: zorgt voor gezonde nagels, haar, ogen en huid. Vitamine B6: helpt bij een goede hormoonhuishouding. Vitamine E: Zorgt voor minder oxidatieve stress en sterke spieren.


    Goudsbloem: helpt de spijsvertering en het maagdarmstelsel. Goudsbloem heeft een positieve invloed op de lever en helpt bij de afvoer van afvalstoffen.


    Korenbloem: poeder maar ook thee heeft een diuretische, bloedzuiverende werking. Dit betekent dat het drinken van de thee het lichaam kan helpen afvalstoffen op te ruimen. Vaak wordt reumatoïde artritis veroorzaakt door een opeenhoping van afvalstoffen in de gewrichten.


    Pluk en verwerk je zelf, pluk dan alleen voor jezelf. De korenbloem zie je niet meer zo veel, daarom moeten we er zuinig op zijn, Dus, alleen voor eigen gebruik en laat altijd nog wat staan,






  • Pesto #Fodmap & SIBO geschikt

    Deze pesto is lekker, zo gemaakt en geschikt wanneer je SIBO of FODMAP volgt.



    INGREDIENTEN:

    30 gram pijnboompitten

    40 gram parmezaanse kaas

    2/3 van een basilicumplantje

    4 el knoflook/olijfolie

    Peper en zeezout

    een scheutje citroensap


    BEREIDINGSWIJZE:

    Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze licht gebruind zijn. Houd de pijnboompitjes in beweging zodat ze niet aanranden. 

    Doe ze samen met de parmezaanse kaas en de basilicum in een plastic beker.

    Maak er een fijne pesto van met een staafmixer.

    Voeg dan 3 el olijfolie, peper, zout en een scheutje citroensap toe en mix door elkaar tot je een pesto hebt.Breng zo nodig verder op smaak met wat peper en zout.

    Voeg als de pesto nog te dik is wat extra olijfolie toe.



Share by: