7 dagen lunch en diner, back on track

Foto: Lisa van Deventer-Slieker


Week 2 van Back on track



Ook deze recepten zijn allemaal om te buigen of te vervangen door zuiver plantaardige recepten. Lukt dit je niet, neem dan even contact op met ons en we helpen je even.


Hoewel je alles kan eten wat je maar wilt tussen 12:00 en 20:00 os het beter om hier mee niet te overdrijven en onthoud dat ieder eetmoment een ontstekingsreactie veroorzaakt. Ook wanneer dit om gezonde voeding gaat.


 

Bij iedere hoofdmaaltijd bevelen we een salade aan of anders een groente smoothie of een soepje. Drink iedere dag minstens 8 glazen water en denk aan je ademhalingsoefeningen, beweging en koude douche.



LUNCH & DINER


Dag 1

Lunch: Tonijnsalade met avocado en ei
1 persoon


INGREDIËNTEN:

1 eet rijpe bio avocado

1/2 ui

1 hard gekookt ei

peper en zeezout

2 tl citroensap

1 el #mayonaise Zaanse of zelfgemaakt
grote hand sla, eigen keuze en eigen hoeveelheid



BEREIDINGSWIJZE:

Snijd de avocado voorzichtig in 2 helften

Schep met een lepel het vruchtvlees voorzichtig uit de 2 helften

Snipper de ui heel fijn

Prak de avocado samen met het ei fijn en voeg dan de ui en de overige ingrediënten toe.

Breng het geheel op smaak met peper en zout

Vul de avocado schillen met dit mengsel. 

Eet er wat salade bij.




Dag 2

Diner: Kip kokos curry



2 personen


Ingrediënten:

1 hele bloemkool #bloemkoolrijst

2 el neutrale olie.

2 teentjes knoflook

200 gram kippendij filet, of vega versie

3 tl kerrie poeder

1 rode peper

1/2 courgette

150 gram broccoli

200 ml kokosmelk

zeezout en peper

2 el rozijnen (optioneel)




BEREIDINGSWIJZE:

Verwijder de bladen en hak de gehele bloemkool grof Doe de stukken in de keukenmachine. Pulse de bloemkool totdat je de structuur van ‘rijst’ hebt..Pak een wok pan, doe hier 1 el olie in en zet deze op het vuur.Pers de knoflook in de olie en fruit deze samen met de fijngesneden ui een paar minuten totdat de ui wat glazig wordt en het lekker begint te reuken. Voeg de #bloemkoolrijst toe en bak deze in een paar minuten gaar.Breng op smaak met peper en zout en schep eventueel de koriander of peterselie erdoor.Kook ondertussen ook de broccoli gaar.Giet deze af en zet even afgedekt weg.

Kip-kerrie mengsel

Verwarm 1 el olie in de pan en bak 1 teentje geperste knoflook. Voeg de fijngesneden ui en rode peper toe en bak dit even mee Daarna voeg je de in stukjes gesneden kipstuckjes toe en bakt die gaar Strooi de kerriepoeder over de kip en meng goed. Maak op smaak met wat zout en peper Voeg daarna de kleingesneden courgette, kokosmelk en de rozijnen aan het mengsel toe en roer weer even goed Laat het kerrie mengsel ongeveer 7 minuutjes rustig pruttelen. Schep de #bloemkoolrijst op het bord en verdeel nu het kerrie'kip' mengsel erover.


tip!

Snijd ook eens twee schijven ananas in stukjes en verwarm deze op het eind even mee. Laat dan de rozijnen weg.





Dag 2

Lunch:
Kaasbroodjes van Marieke


INGREDIËNTEN:
3 el amandelmeel  1 el lijnzaad (gebroken) 1 tl bakpoeder  1 el kokosolie (ghee/andere olie) 1 ei 1 el (kruiden)roomkaas (plantaardig alternatief) 40 gram geraspte kaas 1 el water (Griekse yoghurt, kwark, haver- of amandelmelk kan ook)

BEREIDINGSWIJZE:

Droge ingrediënten mengen, daarna olie/boter, #ei, roomkaas en geraspte kaas toevoegen. Op het laatst beetje bij beter water toevoegen zodat je een dik beslag krijgt. Het moet niet "lopen" maar ook geen bal deeg zijn. 
Verdelen in 4 porties (beetje rond uitsmeren) op ingevette bakplaat (of bakpapier gebruiken). Je kunt ook een Yorkshire pudding vorm gebruiken, dan ongeveer 1 goede lepel per vorm gebruiken.

In de oven op 175 C ongeveer 10-15 minuten in het midden van de oven, of tot ze goudbruin zijn. 


Allerlei variaties zijn mogelijk! Voeg je favoriete kruiden toe, beleg ze met je favoriete hartige beleg,.... Gooi er wat komkommer, tomaat, ui en bijvoorbeeld hummus op. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Ongeveer 3 dagen in de koelkast te bewaren. Grote hoeveelheden gebakken? Dan invriezen (leg een velletje bakpapier tussen ieder broodje zodat ze niet plakken). Ook lekker op te warmen (zoals een pita broodje)


Diner:


Vegetarische kapsalon


4 personen

INGREDIËNTEN:

 Neutrale olie 500 gram zoete aardappel 1 tl maïzena

1 tl gerookt paprikapoeder zeezout 200 ml Griekse yoghurt 2 teentjes knoflook, uitgeperst 1 citroen #srirachasaus 1 krop baby sla 3 lente-uitjes 100 gram cherrytomaten handje bieslook 2 verpakkingen reepjes vegetarische shoarma (AH) 100 gram geraspte jong belegen kaas


BEREIDINGSWIJZE:

Verwarm de oven voor op 225 C


Bekleed een bakplaat met een bak vel. Vet licht in met wat olie. Boen de schil van de zoete aardappels schoon en snijd ze met schil en al in *dunne frieten. Meng de frieten in een grote plastic zak met 1 tl olie,houd goed dicht met je hand en schud zodat alle frieten bedekt zijn. Voeg daarna de maïzena en gerookt paprikapoeder toe en schud weer heel goed zodat alle frietjes een laagje hebben.


Leg alle frietjes op de bakplaat en zorg dat ze elkaar niet raken. Zet de bakplaat daarna in de oven en draai de temperatuur terug naar 210 graden. Bak ze 20 – 25 minuten in de oven en draai halverwege om, (pas op, heet). Houd ze de laatste 5 minuten goed in de gaten, zodat ze niet verbranden. Haal ze uit de oven en bestrooi licht met zeezout.


Knoflooksaus

Meng de yoghurt met de uitgeperste knoflook, 1 spuitje citroensap, snufje zout en 1 tl sriracha saus.

Snijd de sla in dunne reepjes, de cherrytomaten in kwarten, de lente-ui in dunne ringetjes en hak de bieslook fijn.

Bak de reepjes shoarma in 7 minuten krokant en goudbruin of volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als laatste strooi je de geraspte kaas erover en laat je het geheel op laag vuur met de deksel op de pan 2 minuten staan zodat de kaas smelt.


Maak borden of bakjes op met onderop de zoete aardappelfrieten, daarop een deel van de reepjes shoarma met kaas, wat saus en eindig met de sla, cherrytomaten, lente-ui en bieslook.


Serveer de vegetarische kapsalon direct en zet de overgebleven saus ook op tafel.


Tip! Het is belangrijk dat je ze echt heel dun snijdt, want anders worden ze niet krokant.


Dag 3

Lunch of Diner.Bloemkool pizza

4 personen

INGREDIENTEN:

500 gram Bloemkoolroosjes

400 gram Mozzarella

2 Ei

4 el Oregano  - gedroogd


BEREIDINGSWIJZE:

Verwarm de oven voor op 220 C.

Stop de bloemkoolroosjes in de keukenmachine en maal het tot een nattig meel.

Druk het vocht eruit en doe het dan in een open schaal en plaats5 minuten in de magnetron op 1000 watt. Zo haal je het vocht uit de bloemkool. (Heb je geen magnetron of gebruik je deze liever niet, maak het 'meel' dan een paar uur eerder zodat het vocht er een groot deel uit is).


Stop de mozzarella in de keukenmachine en maal net zolang tot het op huttencase lijkt.

Als de bloemkool klaar is voeg je de mozzarella, het ei en de oregano toe

Meng het geheel goed door elkaar met je handen


Leg een bakpapiertje in grote springvorm en verdeel het mengsel gelijkmatig.


Plaats 20 minuten in het midden van de oven.

Haal de bodem uit de oven en laat even afkoelen

Beleg de pizzabodem met ingrediënten naar keuze. Denk aan een tomatensaus, paprika, ui, kikkererwten, kaas, ananas, perzik, wat jij maar wil en bak de pizza dan af in 10 -15 minuten. Lekker met een salade.



Diner: Gebakken bloemkool steak met camembert

 

Dit gerecht is hier in huis FAVORIET!!!! Iedereen smult ervan. Eet je plantaardig, vervang dan de camembert door een plantaardig alternatief of laat het weg, Het blijft sowieso een super lekker gerecht.


4 personen


INGREDIËNTEN: 1 grote bloemkool of 2 kleine,  Handje rucola 100 gram camembert

3 grote el (plantaardige) yoghurt, 100 gram rozijnen, geweekt en gewassen, 2 el garam masala, peper en zout,3 el Olijfolie



BEREIDINGSWIJZE:
Meng de garam masala samen met 2 el olijfolie en de yoghurt tot een gladde pap.

Haal de bladeren van de bloemkool, leg de kool op zijn kop met de stronk naar boven en snijd nu de bloemkool in dikke plakken van ongeveer 2 centimeter dik. (Niet dunner, anders valt de 'steak' uit elkaar. Besmeer de bloemkool steak aan beide kanten met de garam masala dressing.


Wat je over hebt van de bloemkool kun je een heerlijk soepje van maken. (kijk in bestand voor recept). Of bewaar in de vriezer voor een ander moment,


Bak de bloemkool steaks in 4 a 5 minuten aan iedere kant mooi bruin en gaar in een hete pan met de rest van de olijfolie. Giet de rozijnen af, druk het vocht er wat uit en bak de laatste minuten mee en verdeel de in plakjes gesneden camembert op de steaks. Zet de pan laag en laat de camembert wat smelten. Breng op smaak met zout en peper.


Leg per persoon 1 grote plak of 2 kleinere plakken bloemkool op een bord. Bestrooi met de rucola. En sprenkel wat bakvocht en de rozijnen over het gerecht


Dit recept eten wij hier met *gewokte spinazie met ui en tomaat.


recepten voor een bijgerecht vind je in het bestand.



De volgende vier dagen staan nu nog op de oude website. Ga daar naar toe voor de recepten of stuur mij even een berichtje.

Het blijft werk in uitvoering. Recepten blijven altijd komen en dat is maar goed ook.



Dag 4
Lunch:
Avocado-kaas broodje
Diner:
Roerbakschotel met cashew


Dag 5
Lunch:
Biet salade met appel
Diner:
Courghetti met gehaktballen en kaas


Dag 6
Lunch:
Kokospannenkoeken,

Diner: Tonijn avocado schotel https://bydoortjedeg.wixsite.com/door-eten-gezond/forum/diner-met-vis-gerechten/tonijn-avocado-ovenschotel

Dag 7
Lunch:
Courgette salade met walnoten 
Diner:
Stoofpot van kokos en kikkererwten



Share by: