Ontbijt recepten

ONTBIJTRECEPTEN

Bekijk hier alle ontbijtrecepten!

Ze zijn onderverdeeld in categorieën, zodat je ze gemakkelijk terug kunt vinden.

____


SMOOTHIES, SHAKES &  GEZONDE SAPPEN

  • Shake to go, aardbei of blauwe vruchten



    Ja, dit soort shake's staat Doortje wel achter. Vol met voeding en zo klaar. Als je een keer druk bent of geen tijd hebt om een uitgebreid ontbijtje te maken is dit een pracht oplossing.


    voor 1 shake



    INGREDIENTEN 

    1 hand aardbeien

    250 ml kwark

    2 el havermout

    1 tl honing (optioneel)

    1 el lijnzaadolie (optioneel)


    Blender of keukenmachine is handig maar je kunt ook gebruik maken van een shake beker



    BEREIDINGSWIJZE

    Was de aardbeien en verwijder het kroontje.

    Voeg de kwark,havermout, lijnzaadolie en honing toe en blend ongeveer een minuut tot een gladde shake.

    Drink de shake met kleine slokjes of neem mee in een afsluitbare beker voor onderweg of op het werk.




  • Shake to go banaan met vanille


    Ja, Doortje is (over het algemeen) tegen maaltijdvervangers maarrrrrrr, wanneer je deze zelf maakt en vol stopt met gezonde voedingsstoffen is Doortje daar weer een voorstander van                           Dus, geen tijd voor het ontbijt?



    Kies dan voor een van onze shakes to go......


    voor 1 shake


    INGREDIENTEN 

    1/2 banaan

    250 ml ongezoete #amandelmelk

    2 el havermout

    mespuntje vanille extract poeder

    1 tl honing (optioneel)

    1 el lijnzaadolie (optioneel)


    Handig wanneer je een blender of keukenmachine hebt maar kan ook heel goed met een shake beker.



    BEREIDINGSWIJZE

    Breek de halve banaan in stukjes en doe in de blender.

    (De andere helft van de banaan kan je in plakjes snijden en in de diepvries bewaren zodat je er een #banaanijsje van kunt maken of de volgende keer een shake van maken. Deze is dan extra koud en lekker romig.)

    Voeg dan de #amandelmelk, havermout, vanille, lijnzaadolie en honing toe en blend ongeveer een minuut tot een romige shake.

    Drink de shake met kleine slokjes of neem mee in een afsluitbare beker voor onderweg of op het werk.




  • Shake to go, chocolade


    Geen tijd voor een ontbijtje, maak dan een maaltijd shake.


    "Maar, jij bent toch tegen maaltijdvervangers Doortje", hoor ik je denken. 



    Dat is zo, maar dan heb ik het over de maaltijdvervangers uit de winkel. Dit recept is gezond, zit boordevol gezonde voedingsstoffen en is overheerlijk. 



    INGREDIENTEN

    voor 1 shake

    1 el rauwe cacao

    1/2  banaan

    250 ml #amandelmelk

    2 el havermout

    mespuntje vanille extract poeder

    1 tl honing (optioneel)



    Handig wanneer je een blender of keukenmachine hebt maar een shake beker gaat ook prima.



    BEREIDINGSWIJZE

    Doe de amandelmelk, banaan, cacao, havermout, vanille en honing in de blender en blend ongeveer een minuut.


    Drink de shake met kleine slokjes  op als ontbijt of meenemen in een afsluitbare beker voor onderweg of op het werk.



HAVERMOUT HEAVEN, MUESLI, GRANOLA

  • Appel havermout, geweekt

    Makkelijker kunnen we het je niet maken. Even de avond van te voren klaarmaken en daarna in de koelkast zetten. De volgende morgen heb je alleen maar het schaaltje te pakken en je hebt een dijk van een ontbijt waar je de hele morgen als een speer op gaat.


    2 personen


    INGREDIENTEN

    1 appel

    100 gram havermout

    100 gram appelmoes

    240 ml (plantaardige) melk

    1 el honing, of zoetstof

    kaneel, naar smaak



    BEREIDINGSWIJZE

    • Snijd de appel in vieren, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes.
    •  Roer de rest van de ingrediënten door elkaar en schep de appelstukjes er door. 
    • Laat een nacht afgedekt in de koelkast staan. en eten maar.


  • Fruitige pizza

    2 personen


    INGREDIENTEN

    200 gram havermout

    2 el chia-zaadjes

    300 gram appelmoes, ongezoet

    200 gram bessen, uit de diepvries

    200 ml yoghurt


    BEREIDINGSWIJZE

    • Verwarm de oven voor op 175 C.
    • Haal de bessen uit de vriezer en laat deze een beetje ontdooien.
    • Maal de havermout fijn in de keukenmachine. 
    • Vermeng de chia- zaadjes en appelmoes door elkaar.
    • Leg dit deeg op een bakplaat met een vel bakpapier en rol uit tot een cirkel. Bak 20 minuten in de oven.
    • Pureer de helft van de bessen samen met de yoghurt.
    • Wanneer de bodem gaar is verdeel je het yoghurtmengsel met een lepel over de bovenkant.
    • Versier met de rest van de bessen de fruitige pizza.
    • Snijd met een scherp mes punten en voila, jouw fruitige pizza is klaar om verorberd te worden.
  • Fruit pizza met havermout bodem

    INGREDIENTEN

    Voor de bodem

    100 gram havermout

    80 gram kokosolie

    30 gram kokosmeel

    3 el yacon siroop of andere zoetstof naar eigen keuze

    1/2 tl  vanille extract

    snufje zout


    topping

    Kokosyoghurt

    Vers fruit, eigen keuze


    springvorm van 22 cm, optioneel



    BEREIDINGSWIJZE


    Warm de oven voor op 160 C



    Roer alle droge ingrediënten door elkaar;

    Smelt de kokosolie;

    Voeg de kokosolie en de yaconsiroop toe aan de droge bestanddelen. Kneed totdat je een mooi samenhangend deeg hebt;


    Rol het deeg uit, pak de bodem van de springvorm of een bord met het juiste formaat en snijd tot een mooie cirkel.


    Bak de pizzabodem ongeveer 15 minuten in de oven totdat hij bruin en knapperig is;


    Laat de ontbijtpizza even afkoelen voordat je hem bestrijkt met de kokosyoghurt en beleg dan met het fruit van jouw keuze. 


    Denk er ook eens aan om het fruit even aan te bakken. Vooral in de winter is dit overheerlijk.



  • Granola bakjes met appel en rode biet

    12 porties


    INGREDIENTEN

    voor de cups

    8 el honing. Ahornsiroop of erythritol

    3 el amandelpasta

    ½ tl kaneel

    ¼ tl zeezout

    250 gram havermout

    75 gram walnoten, fijngehakt

    2 eiwitten

     topping

    750 gram kokosyoghurt

    250 gram gekookte rode biet, in dunne schijven

    1-2 grote appels, ontdaan van het klokhuis en in dunne schijven

    20 gram amandelschilfers

    Kaneel, om te bestrooien

    Honing, om te bedruppelen


    BEREIDINGSWIJZE

    • Verwarm de oven voor op 170 C
    • Vet een muffinvorm van 12 in.
    • Roer de honing, amandelboter, kaneel en zout in een grote kom tot een glad mengsel. 
    • Voeg havervlokken, walnoten en het eiwit toe.
    • Verdeel het mengsel gelijkmatig over de 12 cakevormpjes. 
    • Vorm kleine kommetjes door het  havermengsel langs de zijkanten van de vormpjes omhoog te drukken.
    • Bak ongeveer 15 minuten tot de randen goudbruin en knapperig zijn. Laat volledig afkoelen in de vorm.
    • Ga met een mes langs de randen en verwijder de granola cups zo voorzichtig uit de bakvorm.
    • Vul elke cup met yoghurt, schijven rode biet en appel. 
    • Bestrooi met amandelen en kaneel en bedruppel met honing
  • Geweekte havermout met kiwi amandel en yoghurt


    We kunnen er natuurlijk weer een heel spannende naam aan koppelen maar dat doen we niet. Dit ontbijt is al spannend genoeg van zichzelf.


    Een tip van Doortje: Laat je kind(eren) meehelpen met de voorbereiding. Zorg voor wat gezellige potjes waar je het in kan scheppen en je weet zeker dat de volgende dag jouw kleine kanjer heerlijk zit te smikkelen.


    Let op, bij dit recept begint de voorbereiding dus een avond tevoren. Geen nood, het kost je maar weinig tijd en de volgende ochtend start je dag met een flinke dosis Vitamine C. En laten we het nou net hier over gehad hebben! ?

    Nog even dit. Doortje heeft veel ontbijtjes met havermout die je heel goed de avond van te voren kunt klaarmaken. Hoewel dit eigenlijk ook voor dit ontbijtje geldt moeten de kiwi’s vlak voor het opdienen toegevoegd worden. Dit omdat er in kiwi’s een enzym zit die eiwitten afbreekt. Hier wordt de yoghurt waterig van. 


    2 personen


    INGREDIENTEN:

    4 kiwi’s

    60 gram havermout

    1 tl vanille essence

    1 el erythritol

    1 snuf kaneel

    100 ml water

    300 ml yoghurt

    40 gram amandelen



    BEREIDINGSWIJZE:

    Avond van te voren

    Meng de havermout met de yoghurt en water. Voeg de essence , erythritol en kaneel toe en zet het afgedekt in de koelkast.

    De volgende ochtend

    Snijd de volgende ochtend blokjes van de kiwi’s en hak de amandelen grof.

    Verdeel de yoghurt over twee glazen, wil je een wat deftiger ontbijtje maak dan laagjes, door eerst wat yoghurt/havermout mengsel in een glaasje te scheppen, dan wat amandel en dan wat blokjes kiwi. Verdeel deze stappen tot alles is verdeeld. 


    Strooi er nog wat gehakte amandelen over et voilà. 


    Met dit ontbijtje kun je ook heel lekkere andere combinaties maken. Wat dacht je van rood fruit en #granola. De Keuze is reuze.


  • Granola taartje met kwark en rode vruchten

    Het lijkt heel moeilijk en veel werk en toch is het zo gebeurd. Dus ben je op zoek naar een leuk, lekker gezond ontbijt gerecht of een brunch gerechtje, stop dan met lezen en maak dit verrukkelijke granola taartje.


    4 personen


    INGREDIENTEN

    120 gram havermout

    30 gram gemengde noten

    2 el mix pitten en zaden

    2 el plantaardige olie

    2 el Ahornsiroop, A klasse of vloeibare honing

    200 ml kwark

    1 zakje vanillesuiker

    200 gram mix vers zacht fruit (aardbeien, bosbessen, frambozen of ander fruit eigen keuze)

    enkele blaadjes munt


    BEREIDINGSWIJZE

    • Verwarm de oven voor op 180 C.
    • Doe de noten, havermout, ahorn siroop of honing en olie in een blender en mix grof. 
    • Verdeel het mengsel over de bodem van vier taartvormpjes en zet 15 minuten in de oven. 
    • Laat goed afkoelen en haal de taartbodems uit de vorm.
    • Meng de vanillesuiker door de kwark.
    •  Schep de kwark op de vormpjes en verdeel er het zacht fruit over. 
    • Decoreer met een blaadje munt.
  • Hartige haver met spek en geraspte kaas

    INGREDIENTEN

    6 el havermout

    4 plakjes ontbijtspek, of #auberginespek

    2 eieren

    4 el kaas, geraspt kaas

    2 el bieslook (in ringetjes)

    peper en zout


    BEREIDING

    • Doe de havermout met 200 ml water in een steelpan en breng aan de kook. 
    • Kruid met peper en zout. Draai het vuur lager en laat 5 minuten sudderen.
    • Bak het spek in een pan met antiaanbaklaag, schuif opzij en breek het ei in de pan, laat stollen.
    • Kruid met peper en zout.
    • Doe de havermout in een kom, bestrooi met kaas, leg het ei en het spek erop en werk af met bieslook.

  • Hartige havermoutpap

    8 porties


    Dit verrassend en gezonde recept is goed voor je gezondheid en zorgt ervoor dat je in topvorm raakt of blijft. 

    Boordevol gevuld met vitamines en antioxidanten en voor de kinderen een goed en lang verzadigende maaltijd. Havermout is rijk aan vezels en zorgt goed voor je spijsvertering. Serveer dit overheerlijke recept met geroosterd Allinsonbrood of een ander -volkoren- brood naar keuze. Je kunt er ook voor kiezen om het brood weg te laten. 


    De hoeveelheid water is afhankelijk van je smaak. 



    Voor dit recept gebruik je ongeveer 500 ml water. Wil je dikker of dunnere pap, past dit dan aan door water toe te voegen. Let op, de haver zal opzwellen en dikker worden als het gaar wordt.



    INGREDIENTEN

    85 gram havermout

    4 el bloemkool

    0,5 tl zwarte peper

    4 el groene paprika 

    4 el rode paprika

    2 tl groene chilipeper, let op, bij kinderen niet te pittig

    0,5 kopje peterselie

    4 tl plantaardige olie

    4 tl knoflook

    4 tl citroensap

    0,5 tl zout

    4 el korianderblaadjes

    4 el ui

    4 el tomaat

    4 el wortel

    4 el kool

    500 ml water, of naar wens


    BEREIDINGSWIJZE

    Was en maak eerst de uien, groene pepers, kool, tomaat, paprika, bloemkool schoon en hak ze vervolgens wel apart klein.


    Zet een pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en doe er wat olie in. Voeg de uien toe, gevolgd

    door knoflook en groene pepers. Bak een minuut mee.

    Voeg daarna de overige groenten toe aan de pan en bak 2 minuten mee. Roer nu de haver erdoor en bak deze ook weer een minuut mee.


    Voeg aan dit mengsel water toe, met wat  zout en peper naar smaak. Meng alles goed en laat het mengsel nog 2 minuten. pruttelen.


    Voeg tot slot de gehakte koriander, de gehakte peterselie en het citroensap toe aan het de havermout. Meng goed met een houten lepel. Serveer vers en warm!

  • Havermout met matcha en gekonfijte gember

    4 personen


    INGREDIENTEN

    2 kopjes glutenvrije havermout

    1 tl matchapoeder

    4 tl ahornsiroop, A klasse

    2¼ kopjes (plantaardige) melk

    2 peren, rijpe

    ¼ kopje geroosterde kokos

    50 gram gekonfijte gember



    BEREIDINGSWIJZE

    • Maak de havermout de avond ervoor
    • Meng in een grote kom of bak met deksel de havermout, matcha, ahornsiroop, melk en een snufje zout. 
    • Dek af en zet een nacht of minstens 8 uur in de koelkast.
    • De volgende ochtend hoef je alleen de peren in blokjes te snijden. 
    • Verdeel de havermout over 4 schaaltjes.
    •  Top met in blokjes gesneden peren, geroosterde kokosnoot en fijngesneden gekonfijte gember.
  • Kokospap







    1 persoon


    INGREDIENTEN:

    2 el kokosmeel

    2 el lijnzaad

    180 ml water of (plantaardige) melk

    snufje zout

    1 ei L, los geklopt

    2 tl bio boter

    1 el kokosmelk

    0,5 el honing



    BEREIDINGSWIJZE:

    Doe de melk of water in een steelpan en voeg de kokosmeel, lijnzaad, en een snufje (bakkers)zout. Laat op laag vuur, pruttelen totdat het in gaat dikken.

    Haal de pan van het vuur en voeg de helft van het los geklopte ei toe. Roer even goed en voeg dan andere helft toe. Zet de pan  terug op het vuur en verwarm al roerend totdat het een echt papje is geworden.

    Haal de pan dan weer van het vuur en voeg al roerend de boter, kokosmelk en honing toe. 


    Schenk de inhoud in een kom en serveer eventueel met noten en of  fruit!




  • Muesli, zelfgemaakt


    Zelf DEG muesli maken 


    Op zoek naar een lekker recept voor een vezelrijk ontbijt? Maak dan eens deze muesli  en start de dag vol energie!



    INGREDIENTEN:

    150 gram van je favoriete ongezouten noten (denk aan: amandelen, walnoten en cashewnoten)

    150 gram haversmoutvlokken

    50 gram zaden of pitten (pompoen -en zonnebloempitten)

    50 gram gedroogd fruit in de vorm van bessen of cranberry’s

    Ahornsiroop (A klasse)of honing

    Kaneel naar smaak

    2 el kokosolie


    BEREIDINGSWIJZE:


    Verwarm de oven voor op 175 C. 


    Doe je de noten, haversmoutvlokken, zaden, pitten en gedroogd fruit in de kom. Voeg  daar de kaneel aan toe (naar smaak), en de kokosolie (gesmolten) bij. Om het geheel plakkerig te krijgen doe je er de ahornsiroop of honing doorheen


    Zorg dat alles lekker aan elkaar blijft plakken.


    Leg het bakpapier op de bakplaat en strooi de kom leeg op de bakplaat. Schuif de bakplaat in de oven. ongeveer 15-20 minuten.


    Laat de muesli afkoelen en bewaar deze in een weckpot of blik.


    Ook voor dit recept geldt weer dat (wanneer je dit in een leuk weck potje doet, met je eigen labeltje, het heel leuk geven is wanneer je op visite gaat! (i.p.v. een bosje bloemen bijvoorbeeld.



  • Over-night havermout pannenkoekjes met rood fruit


    Ingredienten:

    150 gram Havermout 

    150 ml Karnemelk 

    150 gram Frambozen

    150 gram Aardbeien

    1 el Ahornsiroop, A klasse of erythritol

    1 Ei 1 middelgrote, rauw , geslagen

    1 Banaan, middelgroot gepureerd

    30 gram volkoren bloem 

    ½ tl kaneel

    Plantaardige olie, neutraal, of bakspray, 4 spuitjes

    4 el Griekse yoghurt 





    Aan de bak:


    Meng de avond voordat je de pannenkoeken gaat maken de havermout, karnemelk en 100 ml koud water in een kom, dek af met huishoudfolie en laat gewoon een nacht in de koelkast staan.


    Haal 's morgens de havermout uit de koelkast en breng op kamertemperatuur. Houd rekening dat dit ongeveer 30 minuten duurt.


    Pureer de helft van het rode fruit en doe ze in een kleine pan met de ahornsiroop, een scheutje water en een snufje zout. Breng aan de kook en kook 2 minuten, tot de bessen zijn stuk gekookt tot een saus die dik en stroperig is. Zet apart om af te koelen terwijl je de pannenkoeken bakt.


    Meng in een kom het ei en de banaan tot ze net gemengd zijn. Voeg aan het havermoutmengsel toe en roer goed. Spatel nu rustig de bloem, kaneel en een snufje zout door het mengsel maar zorg ervoor dat je niet te veel -roert- , anders worden de pannenkoeken taai.



    Spray een grote koekenpan met antiaanbaklaag in en zet op middelhoog vuur. Doe 6 lepels beslag in de pan en bak 2 minuten, tot er belletjes op het oppervlak verschijnen. Draai de pannenkoek voorzichtig om en bak nog eens 2 minuten. 


    Haal uit de pan, zet apart en houd warm. Herhaal met het resterende beslag zodat je 12 pannenkoeken hebt.


    Roer de afgekoelde bessensaus door de yoghurt. Verdeel de pannenkoeken over de borden en serveer met het bessen- en yoghurtmengsel en de resterende frambozen en aardbeien.

  • Taartje van kwark en volkorenmeel


    Soms heb je wel eens trek in iets speciaals. Dit is dan een receptje wat er en leuk uitziet maar ook heel lekker smaakt. Misschien een leuk ontbijtje voor het weekend. Of voor de week keuze. In de GOUD fase ieder moment van de dag geschikt. ;-) 



    1 persoon



    INGREDIENTEN

    25 gram granola, liefst eigen gemaakt

    100 gram kwark

    1 ei

    1 el volkorenmeel

    1 perzik of nectarine 

    1 abrikoos:


    Verwarm de oven voor op 175 graden.


    BEREIDINGSWIJZE


    • Neem een kleine springvorm (diameter 10 cm) of 2 een muffin vormpjes (dan kun je er 2 maken). Bekleed de vorm met bakpapier.
    • Was en snijd de perzik of nectarine en de abrikoos in halve maantjes. 
    • Kluts het eitje in een kom en doe hier de kwark en volkorenmeel bij. Roer alles goed door elkaar.
    • Schenk het kwarktaartmengsel in de vorm en leg hier, om en om, in een kringetje de plakjes fruit op.
    • Bak het taartje in 25 tot 30 minuten gaar in de oven. 


    Let op! Haal hem niet direct uit de oven wanneer hij gaar is, laat de deur nog zo’n 5 minuten op een kier staan. Zo voorkom je dat het taartje inzakt.



    Haal het taartje uit de oven en laat afkoelen.


    Strooi er wat granola of wat gemengde noten overheen



    Tip: Maak het ’s avonds en laat het een nachtje in de koelkast staan. Dan heb je een heerlijk "wakker word taartje" die je zonder schuldgevoel kunt opeten



WAFELS, WRAPS, WENTELTEEFJES, CRACKERS &PANNENKOEKEN

YOGHURT & KWARK

OVERIGE

  • Kwark met sinaasappel en zaden



    Heb je weinig tijd en geen zin om lang in de keuken te zijn maak dan dit ontbijtje. Het hoeft ook allemaal niet zo uitgebreid. De kwark zorgt ervoor dat je lang verzadigd bent en door de vezels in dit ontbijtje zijn jouw darmen je weer uitermate dankbaar.



    Variatie:

    Voeg ook eens wat geweekte havermout toe. 




    1 persoon


    INGREDIENTEN

    200 gram kwark

    1 sinaasappel

    25 gram zaden en pitten naar keuze


    BEREIDINGSWIJZE

    Schil en snijd de sinaasappel in stukjes

    Schep wat kwark in een schaaltje

    Voeg de sinaasappelstukjes en de zaden en pitten naar keuze aan toe.



  • Kwark met vruchten



    Bij dit ontbijtje heb ik gekozen voor een combi van rode vruchten maar je kunt ook een verse papaja snijden en deze gebruiken. Papaja zit proppievol met vit c en dat kunnen we heel goed gebruiken. Bewaar de rest van de vrucht in een afgesloten bakje in de koelkast en verwerk deze later in een salade of verwerk in je diner. 


    INGREDIENTEN

    200 gram kwark

    Handjevol bosbessen

    Handjevol frambozen

    een flinke schep ongezoete #appelmoes


    BEREIDINGSWIJZE


    • Vul een gezellig kommetje met een laagje appelmoes.
    • Dan schep je er de kwark overheen. Schep er vervolgens de bosbessen en frambozen overheen. et voila! 


  • Mandarijn kwark soufflé


    2 personen


    Als je een keer iets anders wilt dan is dit een heerlijk ontbijt wat door de kwark lekker veel eiwitten bevat.


    Lekker om in het weekend te eten. 


    INGREDIENTEN

    100 gram mandarijnen

    500 gram kwark

    2 eieren. L

    38 gram chocopudding poeder, zonder suiker

    250 ml (plantaardige)melk

    kaneel, naar smaak

    3 el ahornsiroop, A klasse of zoetstof


    BEREIDINGSWIJZE



    Verwarm de oven voor op 160 C.


    • Pel de mandarijnen en snijd deze in stukjes. 
    • Doe de overige ingrediënten in een schaal of kom en  klop ze met de mixer tot een romig mengsel. 
    • Verdeel ze over 2 soufflé bakjes of doe in één ovenschaaltje.
    • Leg de mandarijn stukjes er bovenop en druk ze een beetje in het mengsel. 
    • Bak ongeveer 60 minuten in het midden van de oven.


  • Snelle pannenkoek van banaan en ei


    Zo klaar, lang verzadigend, zeker tot de lunch. Varieer ook eens met bijvoorbeeld een schep lobbige Griekse yoghurt en/of wat fruit er bovenop. 




    2 personen


    Ingrediënten:

    2 bananen

    4 eieren, M

    2 tl kokosolie



    Aan de bak:

    Scheid de eieren en doe de dooiers samen met de bananen in de blender. Sla de eiwitten stijf in een vetvrij bakje en schep -vouw- dit door het bananenmengsel.

    Verhit de kokosolie in een anti-aanbak pan en giet er voorzichtig het beslag in. Bak beide kanten tot ze goudbruin zijn. 

  • Spinazie omelet


    Voor de gemiddelde Nederlander zal dit een beetje uit de comfortzone zijn maar echt, het is het proberen waard. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Iran en dan heet het  Nargesi.


    De naam Narges betekent Narcissenbloem.  En ik moet zeggen dat het wel een beetje op een bloem lijkt met wat fantasie.


    Dit gerecht verzadigd lang en je hebt er de hele ochtend genoeg aan. 



    INGREDIENTEN

    1 ui

    1 teentje knoflook

    1 el olijfolie

    1 el kurkuma

    600 gram verse, gewassen spinazie

    1/2 citroen

    1/2 sinaasappel

    zout en peper, naar smaak

    4 eieren, L


    BEREIDINGSWIJZE

    • Pel het uitje en de knoflook en snipper. Verwarm in een pan de olijfolie en fruit de ui en de look ongeveer 2 min.
    • Breng op smaak met kurkuma, bak deze ook even een minuutje mee en voeg dan de spinazie beetje bij beetje toe. 
    • Laat de spinazie helemaal slinken. Pers de sinaasappel en citroen uit. (bewaar de rest voor een smoothie of voor bijvoorbeeld een salade). 
    • Breng de spinazie op smaak net zout en peper en voeg het sap van de sinaasappel en citroen toe. 
    • Roer goed door en laat nog 5 min stoven. Maak met een lepel 4 bolletjes in de spinazie en breek in ieder holletje een ei.
    • Breng de eieren op smaak met zout en peper. Doe de deksel op de pan en laat ongeveer 5 minuten stoven.


    Wist je dat?

    Sinds kort zijn wetenschappers er achter gekomen dat er in spinazie veel glyco- glycolipiden te vinden zijn. Deze stoffen worden in verband gebracht met een verlaagde kans op kanker en ontstekingen. Spinazie behoort tot de nitraatrijke groenten. Verder  hebben zij ontdekt dat het eten van spinazie de conditie van de aderen kan verbeteren en de bloeddruk kan laten dalen. Voldoende reden dunkt mij om deze groente een wat wat prominentere plek op ons menu te geven.



  • Wafels met bosbesjes



    Wie had dit ooit nog kunnen denken, dat met onze DEG manier van eten wafels nog mogelijk zouden zijn. En hoe.... Dit is een van de receptjes die ik met je wil delen, Dus heb je dat ouwe ijzer niet meer, ga naar de kringloop en koop dat ding voor een paar euro's. Houd onze website in de gaten voor meer recepten met wafels. 



    Geen zin in een hoop gedoe s morgens, Kijk dan even naar dit recept. Zo klaar en boordevol gezondheid.



    1 portie zorgt voor een lang verzadigd gevoel, 



    Wanneer je deze wafels van te voren maakt kun je ze heel makkelijk in de vriezer bewaren en heel makkelijk in een grillijzer, wafelijzer of bijvoorbeeld een broodrooster even opwarmen. Overheerlijk, makkelijk en ook nog eens gezond.



    6 porties


    INGREDIENTEN

    85 gram ongezoete appelmoes

    300 ml amandelmelk, ongezoet

    150 gram volkoren tarwebloem

    85 gram havermout

    2 el ahornsiroop, A klasse

    2 el olie, neutrale

    150 gram bosbessen, (diepvries)

    1 tl bakpoeder

    kaneel, naar smaak


    BEREIDINGSWIJZE

    • Doe de tarwebloem, havermout, bakpoeder, kaneel  bij elkaar en meng. 
    • Voeg de appelmoes, amandelmelk, ahornsiroop en de olie toe en roer goed door. 
    • Voeg de bosbessen toe en roer weer goed door.
    • Verwarm het wafelijzer, vet in met wat olie en bak de wafels stuk voor stuk.
    • Leg een wafel op een mooi bordje (het oog wil ook wat) en schep er wat lobbige Griekse yoghurt naast. 
    • Nog een bosbesje of twee over, leg deze hier dan bovenop en je hebt een schattig maar ook overheerlijk ontbijt.


    Stuur je de foto in als je dit hebt gemaakt? Je weet het, alle geplaatste foto's op onze website maken dit jaar kans op een prijs



  • Wafels met rode vruchten coulis.

    Natuurlijk is dit niet een ontbijt voor iedere dag maar je kunt dit zeker eens in het weekend maken of wanneer je gasten hebt en je wilt hen een nagerecht serveren. 

    Heb je een wafelijzer, haal deze dan weer eens uit de kast en maak er deze overheerlijke wafels van. Voor dit gerecht heb je er 4 nodig maar de rest kun je natuurlijk gewoon in de koelkast of vriezer bewaren, -Leg er wel even een vetvrij papiertje tussen-zodat je deze de volgende keer als ontbijt kunt nuttigen met bijvoorbeeld zelfgemaakte jam of een andere keuze. Heb je geen wafelijzer, gebruik dan een wafelvorm voor in de oven.

    Tip! Zelf heb ik deze voor een paar stuivers bij de action gekocht.


    INGREDIENTEN

    200 gram bio boter, gesmolten

    6 eieren, M

    100 gram eiwitpoeder

    2 el bakpoeder

    150 gram Griekse of Turkse yoghurt

    300 gram diepvriesbosvruchten

    erythritol, naar smaak

    150 ml yoghurt

    200 ml slagroom

    150 gram chocolade, meer dan 70 %

    rode vruchten, eigen smaak



    BEREIDINGSWIJZE

    Mix de ingrediënten tot een glad deegbeslag

    Bak de wafels in een wafelijzer tot ze mooi van kleur zijn, of 

    Bak de wafels een minuut of 12 in een wafelvorm op een temperatuur van ongeveer 200 graden.

    Verwarm de bosvruchten en kook al roerend 3 a 4 minuten. 

    Wrijf daarna door een zeef en verdeel deze vruchtenpuree (#coulis) over 4 borden

    Smelt de chocolade au bain marie

    Klop de slagroom bijna stijf en spatel de yoghurt en de gesmolten chocolade erdoor. Zet de tijd op 10 minuten en zet de massa even in de diepvries, zodat deze wat op kan stijven.Halveer de wafels. Leg een helft in het midden van het ingesmeerde bord en verdeel daarover wat chocoladeroom en frambozen.Leg er de andere helft van de wafel op.

  • Wafels van Humbert en Trees

    INGREDIENTEN

    2 rijpe of zwarte bakbananen

    100 ml (plantaardige) melk

    2 el (plantaardige) boter, gesmolten*

    1 el erythritol of (kokosbloesem)suiker, deze laatste is ook gewoon suiker!

    2 eieren, gesplitst

    150 gram bloem

    ¼  tl zout

    1 tl kaneel


    BENODIGDHEDEN

    Wafelijzer


    BEREIDINGSWIJZE

    Zet je wafelijzer aan.


    Klop de eiwitten stijf.

    Pureer de bakbananen met een staafmixer of in de keukenmachine. wanneer je een vork gebruikt, kan je nog stukjes bakbanaan in je beslag hebben.Voeg melk, gesmolten olie, erythritol en eidooiers toe en meng alles goed garde.

    Meng bloem, kaneel en zout en voeg toe aan de natte ingrediënten.

    Spatel dan in 3 delen het eiwit erdoor heen.

    Schep wat van het beslag op je wafelijzer en keer de wafels een keer om na ongeveer twee minuten.

    Houd de al gebakken wafels warm in een oven op 60 graden.

    Serveer als alles klaar is met een schep lobbige Griekse yoghurt, fruit, noten en/of (wat erythritol siroop (laatste is optioneel).

    De boter kan je vervangen door eenzelfde hoeveelheid olie (zelf gebruik ik kokosolie). 



  • Wentelteefjes met aardbeienmoes


    2 personen



    INGREDIENTEN

    2 eieren, L

    80 ml (plantaardige) melk

    4 sneetjes Allinson of volkorenbrood

    100 gram aardbeien




    BEREIDINGSWIJZE

    Klop de eieren los met de kaneel en de melk.Doop de boterhammen een voor een in het ei/melkmengsel tot ze zich vol beginnen te zuigen.Leg de boterhammen in een (anti-aanbak)pan en bak ze aan beide kanten.Prak de aardbeien ondertussen fijn met een vork,Smeer de aardbeienmoes op het wentelteefje, leg de boterhammen op elkaar en snijd deze diagonaal doormidden.


  • Winter pannenkoeken


    Wil je een keer iets anders in het weekend, maak dan een keer deze overheerlijke pannenkoeken.  Zo klaar en zalig....





    2 personen



    INGREDIENTEN

    125 gram spelt meel

    1 tl bakpoeder

    1 tl kaneel

    1/2 tl gemberpoeder

    nootmuskaat, naar smaak

    165 ml ongezoete, amandelmelk

    3 el ahorn siroop, A klasse

    1 el neutrale olie


    BEREIDINGSWIJZE

    Meng het meel, bakpoeder, zout, kaneel, gember, Nootmuskaat, amandelmelk en 2/3 van de ahornsiroop door elkaar en laat even rusten.

    Vet een pan in met de olie.

    Gebruik ongeveer 2 el beslag per pannenkoek, bak ze op een matig vuur ongeveer 3 minuten per kant goudbruin. 

    Dien deze  Winterse pannenkoeken op met de rest van de ahornsiroop.



  • Wraps met aardebeitjes


    Dit ontbijt is niet alleen lekker maar ook nog eens hartstikke makkelijk om mee te nemen. 



    2 personen


    INGREDIENTEN

    125 gram Aardbeien

    2 tortilla's

    90 gram neutrale roomkaas

    4 el havermout

    2 tl honing, (wil je geen suiker, pak dan: erythritol of zoetstof naar eigen keuze), (Optioneel)

    munt, naar smaak



    BEREIDINGSWIJZE

    Snijd de gewassen aardbeitjes in plakjes. 

    Besmeer de tortilla's met roomkaas.

    Leg de aardbeitjes en de havermout midden op de wrap en garneer met het zoetmiddel en munt.

    Rol de wraps stevig op en draai ze in vershoudfolie tot gebruik.

  • Bananen avocado mousse

    2 personen


    INGREDIENTEN

    1 Avocado

    1 Banaan

    1 tl kaneel

    1 tl (ongezoet) vanillepoeder

    40 gram fruit ,optioneel blauwe bessen & aardbeien)

    1 el noten en/of zaden


    BEREIDINGSWIJZE

    Schil de banaan en de avocado en doe dit samen met de kaneel en de vanillepoeder in de keukenmachine of blender.


    Laat het draaien totdat het een zachte, consistente mousse is.


    Verdeel de mousse over 2 kommen en strooi er eventueel wat kokosrasp over.

  • Bessenontbijtje met banaan en amandel

    1 persoon


    INGREDIENTEN

    220 ml amandelmelk

    210 gram bosbessen, diepvries + 30 gram bosbessen ontdooid

    2 el yoghurt

    4 ijsblokjes

    1/4  banaan

    20 gram gehakte amandelen


    BEREIDINGSWIJZE

    Doe de amandelmelk, diepvries bosbessen, yoghurt en ijsblokjes in de blender en zet deze 1 minuut op de hoogste stand.

    Schenk nu in een middelgroot schaaltje en doe de overige bosbessen , plakjes banaan en geschaafde amandelen overheen.




  • Fruit spread van besjes of andere vruchten

    INGREDIENTEN

    300 gram gemengde bessen, vers of bevroren, 

    1 tl citroensap

    1 el chia zaad, optioneel, zo wordt de -jam- wat steviger 

    1/2 tl honing of ahornsiroop, of erythritol 


    BEREIDINGSWIJZE

    Verwarm de bessen en citroensap op laag vuur in een kleine pan/ Laat 20 - 30 min zacht pruttelen. Af en toe roeren.

    Voeg de honing of zoetstof toe en blijf op laag vuur roeren tot de saus dikker begint te worden. 

    Proef en breng zo nodig wat meer op smaak met citroensap en/of zoetstof. Laat de jam minstens 1 uur staan. Deze wordt dikker naarmate hij afkoelt.



    Eigenlijk is dit een vruchtenspread en wettelijk mogen we het geen jam noemen. (een van de redenen is dat er te weinig suiker in zit. Vind ik niet erg als ik hem maar jammie mag noemen! 



    Als ontbijt op een zadenbroodje of wolkbroodje of bijvoorbeeld een havercracker niet te versmaden.


    Ook lekker als onderdeel van een kwark of yoghurt ontbijt met bijvoorbeeld granola.



    Deze spread kun je ook gebruiken als onderdeel van een van onze DEG proof taarten. 



    Waar gebruik jij hem voor.



  • Ontbijt pap met bloemkool en banaan


    We hebben al heel wat papjes geplaatst, allemaal even lekker. Het eerste granenvrije papje stamt uit 2016 Dit is er weer zo eentje.Overheerlijk en je hebt wanneer je met zijn tweetjes bent voor 2 dagen een lekker makkelijk ontbijtje.

     Laat je nog even weten wat je ervan vindt?



    Hier zoet ik dit soort gerechten het liefst met erythritol, maar jij bepaalt uiteraard.



    4 personen



    INGREDIENTEN

    1 bloemkool

    4 Bananen

    Kokosolie

    150 ml Kokosmelk

    300 gram Kersen (uit de diepvries)

    1 el rauwe honing

    2 el gelatine poeder, (optioneel)

    1 tl bio roomboter, (optioneel)




    BEREIDINGSWIJZE

    Snijd de bloemkool in roosjes. Maal het in een keukenmachine tot het de structuur heeft van rijst.

    Verwarm in een koekenpan 2 el kokosolie, voeg de bloemkool-rijst toe en bak dit enkele minuten (5 minuten) al roerend op een midden hoog vuurtje.

    Snijd ondertussen de bananen in stukjes en voeg het met de kokosmelk toe aan de bloemkool. Laat het geheel nog 10 minuten pruttelen op een laag vuurtje. Roer af en toe. 

    Voeg eventueel nog de gelatine poeder toe.

    Verwarm in de tussentijd in een andere koekenpan de kokosolie, voeg de kersen toe en bak het enkele minuten tot de kersen beginnen te slinken.

    Schep de bloemkool pap in kommetjes, doe de kersensaus eroverheen en serveer met eventueel nog een beetje honing. 

    Wil je nog wat romiger voeg dan een tl bio roomboter toe.

  • Ontbijtsalade


    INGREDIENTEN

    1 kiwi, in stukjes

    1 kaki, in stukjes

    1 (bloed)sinaasappel, geschild en in plakjes

    3 el #granola 

    5 el kwark (met kokos, optioneel

    1 door de helft gesneden, papaja, van zaden ontdaan


    BEREIDINGSWIJZE

    Vul de papaja met de in stukjes gesneden fruit.

    Strooi er de de #granola over en schep de kwark erop.


    Ik ben zeer benieuwd wat je ervan vindt en benieuwd naar de foto. Stuur in en maak kans op een prijs wanneer deze geplaatst wordt op de website.



  • Pindakaas brood

    Brood maken is nu echt Peanuts, geen meel maar... pindakaas



    Hoewel ik zelf nog steeds van de smaak van amandelen houd en dit nog regelmatig gebruik in mijn baksels ben ik om even bij het brood te blijven absoluut fan van dit overheerlijke pindakaas brood. Brood gemaakt van pinda's. Mooi toch, gezond, en ook nog eens heel erg betaalbaar. Maak 1 x per week dit brood en je bent de hele week verzekerd van een overheerlijk begin van de dag. 




    INGREDIENTEN

    3  eieren, M

    250 gram 100% #pindakaas met stukjes pinda's

    0,5 tl bakpoeder

    1 tl azijn 

    Erythritol of stevia poeder naar smaak Je kunt ook de vloeibare gebruiken. 

    een snufje zout

    Boter of bakspray om het bakblik mee in te vetten





    Wil je wel wat suiker vervang dan de erythritol voor 1 el Ahornsiroop, A klasse of vloeibare honing. Zelf houd ik het bij mijn erythritol.





    bakblik 25 cm (ingevet)


    BEREIDINGSWIJZE

    Verwarm de oven voor op 180 C. 


    Klop alle ingrediënten door elkaar


    Vet een cakevorm in.

    Giet het beslag erin en bak 25 minuten op 170 C of tot de tandenstoker of sate prikker er schoon uitkomt.

    Laat afkoelen en haal uit het bakblik.


    Tip!

    Snijd het brood (afgekoeld) in plakken en vries deze los van elkaar in. Ook heerlijk wanneer je het  roostert.



  • Pindakaas met banaan

                                                                                                                                                                        

    1 persoon


    INGREDIENTEN


    1 banaan

    2 el #pindakaas

    wat korreltjes zeezout, optioneel


    BEREIDINGSWIJZE

    Pel de banaan en snijd deze in plakjes.

    Schep de #pindakaas naast en over de plakjes en.... wat korreltjes zeezout (optioneel)


    prik de plakjes aan je vork en doop in de pindakaas en smullen maar.




  • Quinoa met ciazaad pap


    Deze pap is eiwitrijk en verzadigd tot de lunch. 



    Varieer ook eens met allerlei ander fruit. Appel kan vervangen worden door bijvoorbeeld peer maar ook de frambozen kun je bijvoorbeeld bosbessen voor pakken. 



    4 personen



    INGREDIENTEN

    1 l #amandelmelk, ongezoet

    2 appels

    1 vanille peuk, opengesneden en het merg eruit geschraapt

    60 gram quinoa-vlokken

    3 el dadels, medjoul, fijngesneden

    3 el ciazaad

    3 el gedroogde cranberry's of gehakte gedroogde abrikoos

    ahornsiroop, A klasse of honing, of erythritol of gelijkwaardige zoetstof

    Framboosjes, of aardbeitjes, optioneel als garnering

    Geroosterde amandelsnippers, optioneel als garnering



    BEREIDINGSWIJZE

    • Doe de melk, de geraspte appel, fijngesneden dadels de peul- en merg in een pannetje en breng aan de kook. 
    • Laat 20 minuten zachtjes op laag vuur koken, totdat de appel uit elkaar is gevallen.
    • Doe de rest van de ingrediënten erbij en warm nog eens 5 minuten door totdat de pap is ingedikt. 
    • Haal de (vanille) peul uit de papa en serveer de pap met ahornsiroop of wat honing (of zoetstof). 
    • Garneer met de framboosjes(of ander fruit en de geroosterde amandelsnippers.


  • Sandwich met kalkoenfilet + yoghurt met fruit

    INGREDIENTEN:

    2 sneetjes getoast bruin brood

    2 tl boter, bio

    30 gram kalkoenfilet

    wat blaadjes sla 

    wat cherrytomaatjes

    peper en zout, naar smaak

    125 gram yoghurt

    1 appel, peer of ander stuk fruit

    erythritol, naar wens, of een andere zoetstof


    BEREIDINGSWIJZE

    Besmeer de toast en leg daar de kalkoenfilet op. 

    Daaroverheen de sla en de door de helft gesneden tomaatjes. 

    Strooi er wat peper naar smaak overheen

    Voeg bij de yoghurt het klein gesneden fruit en meng even door. 

    Voeg naar wens wat zoetstof toe.


  • Zoete aardappel toast met pindakaas en banaan


    INGREDIENTEN

    150 gram zoete aardappel

    1 ½ banaan

    4 el pindakaas

    1 el lijnzaad


    BEREIDINGSWIJZE


    Verwarm de oven op 200 C.


    Was de aardappel en snijd de uiteinden eraf en dan in vingerdikke plakken. 

    Leg de plakken op een bakplaat met een bak vel en rooster 20 minuten.

    Pel ondertussen de banaan en snijd in dunne plakjes. 

    Haal na 20 min de aardappels uit de oven en laat even afkoelen. 

    Besmeer dan met pindakaas en beleg met de plakjes banaan. 

    Strooi er wat lijnzaad overheen et voilà.




  • bananen ei ontbijt

    INGREDIENTEN

    2 eieren

    2 bananen

    1 scheut (plantaardige) melk

    1 tl sukrin of suiker


    BEREIDINGSWIJZE

    Schep 2 tl suiker of sukrin in een koekenpan. Pel de bananen en snijd in plakjes en leg deze plakjes op de suiker in de pan.

    Kluts de eieren met een snuf zout en 1 tl sukrin romig.

    Schenk er wat melk bij en meng dit ook weer goed door. 


  • Cashew/Pecan taartje


    Taaartje? Ik hoor het je denken maar ja, dit mag en kan goed. Kijk maar eens naar de ingredienten. Per portie is het net 5,4 koolhydraat dus......

    Dit is overheerlijk bij de thee of koffie maar je kunt hier heel gemakkelijk de ochtend doorkomen. Dus als ontbijt is hij ook zeer geschikt. 


    #cashewnoten pasta is gewoon een kwestie van ongezouten cashews in de keukenmachine gooien en de machine zijn werk laten doen. Het duurt even maar uiteindelijk komt een een heerlijk smeuige massa uit die je in een uitgekookt potje kunt bewaren. Ook lekker op een  #amandelcracker.



    2 personen


    nodig 2 springvormpjes van ongeveer 10 cm


    INGREDIENTEN:

    50 gram griekse yoghurt

    50 gram #cashewnotenpasta (Zelfgemaakt of gekocht)

    10 pecannoten, Fijngehakt

    1 ei 

    4 gram bakpoeder

    1 tl vloeibare zoetstof

    1 tl speculaaskruiden


    BEREIDINGSWIJZE:

    Verwarm de oven alvast voor op 180 C


    Doe de yoghurt,vloeistof, ei, speculaaskruiden en de bakpoeder bij elkaar en  klop dit lekker romig. Spray de springvormpjes in en bekleed de onderkant hiervan met een bakvelletje. Meng de gehakte pecannoten door het beslag en stort dan het beslag in de vormpjes. Zet ongeveer 30 minuten in het midden van de oven.

  • Abrikozenmoes yoghurt of kwark

    INGREDIENTEN

    1 perssinaasappel

    6 gedroogde abrikozen

    2 el muesli of #granola zonder suiker

    200 ml yoghurt


    BEREIDINGSWIJZE

    Pers de sinaasappel uit.Bewaar de sinaasappelpulp.

    Was de abrikozen en week ze 1 uur in het sinaasappelsap.

    Bak de muesli of #granola in een koekenpan met een anti aanbaklaag op niet te hoog vuur lichtbruin en krokant. Laat even afkoelen.

    Snijd 1 abrikoos in stukjes en pureer de rest en de sinaasappelpulp met een staafmixer.

    Meng de puree door de yoghurt en schep dit in 2 schaaltjes. 

    Verdeel de muesli/granola en de stukjes abrikoos erover.



  • Bosbes met yoghurt starter

    Weinig tijd, of geen zin. Maak dan eens deze overheerlijke starter die binnen 5 minuten op tafel staat. 


    1 persoon


    INGREDIENTEN

    220 ml #amandelmelk

    210 gram bosbessen, Dieovries, +30 gram

    2 el yoghurt

    4 ijsblokjes

    1/4 banaan, leg de rest in de vriezer

    20 gram geschaafde amandelen


    BEREIDINGSWIJZE

    Doe de melk, bosbessen. yoghurt en ijsblokjes in de blender en zet deze een minuutje lang op de hoogste stand.

    Schenk de 'smoothie'in een schaaltje en doe er wat losse bosbessen, plakjes banaan en wat geschaafde amandelen overheen.


    Drink hem nou niet in een tel op , dat stellen je maag en darmen echt niet op prijs. Rustig aan opdrinken met tussenpozen. Zodat je lichaam alle voedingsstoffen goed kan opnemen.


  • Bulgur-frambozenyoghurt

    Laat je niet gek maken door de ingrediënten die je waarschijnlijk in deze combinatie niet al te bekend voorkomen. Het smaakt voortreffelijk en is vezelrijk en eiwitrijk, hierdoor verzadigd het enorm. Heb je over, zet in de koelkast en de volgende ochtend staat je ontbijtje al voor je klaar


    1 persoon


    INGREDIENTEN

    40 gram bulgur

    15 gram amandelen

    200 gram Griekse yoghurt

    Espresso (oplos) koffie, naar smaak

    Zoetstof, erythritol of eigen idee, naar smaak

    30 gram frambozen



    BEREIDINGSWIJZE

    Bereid de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking. 

    Hak de amandelen ondertussen fijn.

     Roer alle ingrediënten, (behalve de frambozen) door elkaar.

    Gebruik de frambozen als garnering.



  • Citroen kwark met noten

    1 persoon


    In dit recept heb ik gekozen voor amandelen maar je kunt deze ook afwisselen met een ander nootje uiteraard of wat eigengemaakte granola. Dan is het direct weer een ander ontbijtje.


    INGREDIENTEN

    250 gram kwark

    5 el (plantaardige) melk, of water

    1 el citroensap

    20 gram hele amandelen

    1 el chia zaadjes

    zoetstof, erythritol of een andere keus


    BEREIDINGSWIJZE

    Roer de kwark en melk door elkaar.

    Voeg de citroensap en de zoetstof toe. 

    Hak met een mes de amandelen in kleine stukjes 

    Maak af met de amandelen en de chia zaadjes.



  • Griekse Yoghurt met citrus en pistache nootjes

     2 personen


     INGREDIENTEN

    1 handsinaasappel, navel

     1 bloedsinaasappel, of wanneer je deze niet kunt krijgen een gewone

    1 rode grapefruit

    wat takjes munt, in reepjes gesneden

    3 el ahornsiroop, A klasse

    300 ml Griekse yoghurt

    3 el pistachenootjes zonder schil



    BEREIDINGSWIJZE

    Boen de schil van de sinaasappel goed schoon. 

    Rasp met een fijne rasp de helft van de schil van de sinaasappel. 

    Meng de sinaasappelrasp door de yoghurt.

    Snijd van de grapefruit en de sinaasappels de schil en het wit van de schil weg en snijd dan in plakken van 0,5 cm.

    Meng de plakken fruit in een kom met 1 el ahornsiroop en de in reepjes gesneden takjes munt.

    Hak de pistachenoten grof. Verdeel de yoghurt over twee borden, leg er de plakken citrusfruit op en bestrooi met de pistachenoten. 

    Druppel er de resterende ahornsiroop overheen.

    Heb je geen ahornsiroop, neem dan honing  of erythritol wanneer je de dag niet met meer suiker wilt starten dan de fructose van het fruit.

  • Kwark met sinaasappel en zaden



    Heb je weinig tijd en geen zin om lang in de keuken te zijn maak dan dit ontbijtje. Het hoeft ook allemaal niet zo uitgebreid. De kwark zorgt ervoor dat je lang verzadigd bent en door de vezels in dit ontbijtje zijn jouw darmen je weer uitermate dankbaar.



    Variatie:

    Voeg ook eens wat geweekte havermout toe. 




    1 persoon


    INGREDIENTEN

    200 gram kwark

    1 sinaasappel

    25 gram zaden en pitten naar keuze


    BEREIDINGSWIJZE

    Schil en snijd de sinaasappel in stukjes

    Schep wat kwark in een schaaltje

    Voeg de sinaasappelstukjes en de zaden en pitten naar keuze aan toe.



  • Kwark met vruchten


    Bij dit ontbijtje heb ik gekozen voor een combi van rode vruchten maar je kunt ook een verse papaja snijden en deze gebruiken. Papaja zit proppievol met vit c en dat kunnen we heel goed gebruiken. Bewaar de rest van de vrucht in een afgesloten bakje in de koelkast en verwerk deze later in een salade of verwerk in je diner. 


    INGREDIENTEN

    200 gram kwark

    Handjevol bosbessen

    Handjevol frambozen

    een flinke schep ongezoete #appelmoes


    BEREIDINGSWIJZE

    Vul een gezellig kommetje met een laagje appelmoes.Dan schep je er de kwark overheen. Schep er vervolgens de bosbessen en frambozen overheen. 


    et voila! 



  • Lijnzaad crackers, zelf gemaakt

      


    INGREDIENTEN:

    125 gram gebroken lijnzaad

    25 gram sesamzaad

    50 gram zonnebloempitten

    180 ml water

    3 el gedroogde kruiden naar keuze, (Italiaanse kruiden)


    Verder nodig:

    bakpapier

    deegroller of fles


    BEREIDINGSWIJZE:

    Meng het lijnzaad, sesamzaad en de zonnebloempitten in een kom en voeg hier ook kruiden naar keuze aan toe.


    Voeg het water toe en laat dit geheel ongeveer 30 minuten staan, tot het water geheel is opgenomen.


    Verwarm ondertussen de oven voor op 180˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier.


    Verdeel het mengsel over de bakplaat en leg hier nog een vel bakpapier overheen. Verdeel het mengel met een deegroller of fles goed over de bakplaat en maak het zo dun mogelijk.


    Haal het bovenste vel bakpapier eraf en bak de plak 25 minuten in de oven tot de plak knapperig wordt.


    Snijd de plak in gelijke kleinere crackers en laat het goed afkoelen. Als de cracker na afkoelen nog niet helemaal knapperig zijn, doe ze dan nog even terug in de oven waardoor de onderkant ook droog en knapperig wordt.


    Bewaar de crackers in een afgesloten trommeltje, zo zijn ze ongeveer 2 weken houdbaar.


     Recept van de oude website

  • Mandarijn kwark soufflé


    2 personen


    Als je een keer iets anders wilt dan is dit een heerlijk ontbijt wat door de kwark lekker veel eiwitten bevat.


    Lekker om in het weekend te eten. 


    INGREDIENTEN

    100 gram mandarijnen

    500 gram kwark

    2 eieren. L

    38 gram chocopudding poeder, zonder suiker

    250 ml (plantaardige)melk

    kaneel, naar smaak

    3 el ahornsiroop, A klasse of zoetstof


    BEREIDINGSWIJZE



    Verwarm de oven voor op 160 C.


    Pel de mandarijnen en snijd deze in stukjes. 

    Doe de overige ingrediënten in een schaal of kom en  klop ze met de mixer tot een romig mengsel. 

    Verdeel ze over 2 soufflé bakjes of doe in één ovenschaaltje.

    Leg de mandarijn stukjes er bovenop en druk ze een beetje in het mengsel. 

    Bak ongeveer 60 minuten in het midden van de oven.



  • Taartje van kwark en volkorenmeel


    Soms heb je wel eens trek in iets speciaals. Dit is dan een receptje wat er en leuk uitziet maar ook heel lekker smaakt. Misschien een leuk ontbijtje voor het weekend. Of voor de week keuze. In de GOUD fase ieder moment van de dag geschikt. ;-) 



    1 persoon



    INGREDIENTEN

    25 gram #granola, liefst eigen gemaakt

    100 gram kwark

    1 ei

    1 el volkorenmeel

    1 perzik of nectarine 

    1 abrikoos:


    Verwarm de oven voor op 175 graden.


    BEREIDINGSWIJZE

    Neem een kleine springvorm (diameter 10 cm) of 2 een muffin vormpjes (dan kun je er 2 maken). Bekleed de vorm met bakpapier.

    Was en snijd de perzik of nectarine en de abrikoos in halve maantjes. 

    Kluts het eitje in een kom en doe hier de kwark en volkorenmeel bij. Roer alles goed door elkaar.

    Schenk het kwarktaartmengsel in de vorm en leg hier, om en om, in een kringetje de plakjes fruit op.

    Bak het taartje in 25 tot 30 minuten gaar in de oven. 



    Let op! Haal hem niet direct uit de oven wanneer hij gaar is, laat de deur nog zo’n 5 minuten op een kier staan. Zo voorkom je dat het taartje inzakt.



    Haal dan het taartje uit de oven en laat verder afkoelen.


    Strooi er wat granola of wat gemengde noten overheen



    Tip: Maak het ’s avonds en laat het een nachtje in de koelkast staan. Dan heb je een heerlijk "wakker word taartje" die je zonder schuldgevoel kunt opeten



  • Yoghurt met #muesli en blauw bes


    2 personen


    Een makkelijk te maken maar verrassend lekkere start van de dag. 

    De blauwe bes is zoet, voedzaam, bevat weinig calorieën en behoort daarom tot een van de gezondste stukken fruit. Ze zitten boordevol antioxidanten en vitamientjes. 

    Dit blauwe besje is een bron van vitamine K - en dat is goed voor je botten -, verder zitten ze vol vezels en boordevol vit. E werkt als antioxidant en beschermt de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel, en speelt ook nog een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cel. Genoeg reden om dit blauwe bolletje regelmatig op het menu te zetten.  



    INGREDIENTEN

    75 gram blauwe bessen

    10 hazelnoten

    3 el muesli, zonder toegevoegde suiker

    400 ml yoghurt



    BEREIDINGSWIJZE

     Was het fruit en laat  goed uitlekken.

     Hak de hazelnoten grof.

     Bak de muesli met de hazelnoten in een droge koekenpan lichtbruin en krokant.

     Klop de yoghurt los en verdeel dit over 2  schaaltjes.


    Strooi de muesli erover en verdeel de bessen erover.

Share by: