Recepten om de darmgezondheid te verbeteren

  • Aubergine curry

    Dit recept is geschikt voor het sibo dieet. Maar iedereen kan van dit recept genieten. Eet je vegan dan kun je de sardientjes vervangen door de plantaardige tonijn. Serieus een lekker alternatief.



    2 personen


    INGREDIENTEN:

    2 courgettes

    2 aubergine

    1 kopje basmati rijst

    1 blikje sardientjes in water

    2 el knoflook olijfolie

    4 el tomatenpuree

    2 el citroensap

    2 Handjes vol rucola

    2 Handjevol koriander

    Keltisch Zeezout en zwarte peper, naar smaak

    Extra vierge olijfolie 



    BEREIDINGSWIJZE:


    Voor de sardientjes pesto:


    Doe de sardientjes, de knoflook /olijfolie, de tomatenpuree en de citroensap in een beker en ga er met de  staafmixer doorheen. Je mixt  tot er een glad mengsel ontstaat.


    Voor de aubergine curry met courgette:


    Snijd de aubergine en de courgette in kleine stukjes. Verhit 1 el olie in de pan en bak deze groenten een paar minuten aan. 


    Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. (lees ook onze tips over het van te voren koken van rijst).

     Voeg de rijst en de pesto toe aan de groenten. Meng het geheel door elkaar. Roer er tot slot de rucola en koriander door, druppel er wat EV olijfolie over en serveer in een gezellig uitziend bord. 


  • Cadeautjes van kip en spek BRONS

    Dit recept kan omgebogen worden naar een vegan recept. Houd de website in de gaten. Kan je niet wachten, stuur mij dan een berichtje en ik zorg dat je een vegan alternatief krijgt van dit overheerlijke maaltje.


    Ook geschikt voor de eerste fase van de DEG methode.



    2 personen


    INGREDIENTEN:

    300 gram kipfilet

    100 gram ontbijtspek

    200 gram pastinaak

    120 gram courgette

    150 gram groene paprika

    150 gram wortels

    90 gram cherry tomaatjes

    2 el olijfolie

    0,5 tl paprikapoeder

     1 snuf peper

     1 snuf zout


    BEREIDINGSWIJZE:


    Verwarm de oven voor op 200 C.


    Leg 3 plakjes ontbijtspek op een snijplank en zorg dat ze elkaar net overlappen. Leg er een kipfilet op en rol de kipfilet in het spek. Zet vast met saté prikkers. Herhaal dit voor alle kip.


    Verhit een koekenpan met 1 el olie en bak de pakketjes zo'n 2 minuten rondom aan. Tot het spek wat begint te verkleuren. Zet het vuur daarna uit en leg de pakketjes opzij


    Schil de pastinaak en snijd in frietjes en maak reepjes van de wortel, de paprika en de courgette.

     

    Halveer de cherry tomaatjes.

    Leg een vel bakpapier op de bakplaat met bakpapier en leg er de kip pakketjes op. 


    Doe de groenten, behalve de cherry tomaatjes, in een kom.

    Voeg hier olijfolie, paprikapoeder, peper en zout aan toe  en roer goed door elkaar.


    Verdeel de groenten om de pakketjes heen op de bakplaat, zet dan 20 minuten in het nidden van de voorverwarmde oven.

     

    Doe de cherry tomaatjes in een kommetje en doe hier wat druppeltjes olijfolie bij. Roer door elkaar.

    Verdeel de cherry tomaatjes over het gerecht en zet dan nog 5 minuten terug.  

    Kijk of de kippakketjes gaar  en de groenten zacht zijn. 


    Anders zet je het nog een paar minuten terug.



  • Gewokte broccoli met gehakt

    Dit gerecht is voor 1 persoon. Maak je voor meer, verdubbel dan de hoeveelheid. Je kunt de andere maaltijd wat pittiger maken met wat sambal en wat sojasaus. 



    1 persoon


    INGREDIENTEN:

    ½ kopje water

    ¼ kopje basmatirijst

    1 el kokosolie

    150 gram rundgehakt biologisch 

    1 tl vers geraspte gember

    1 tl kurkuma (of 1 theelepel geraspte kurkuma)

    1 kop broccoliroosjes

    Handvol koriander

     Zout en peper naar smaak


    BEREIDINGSWIJZE:

    Breng het water in een pan met wat zout aan de kook. Voeg de gewassen en geweekte rijst toe. Bereid volgens de aanwijzingen op de verpakking.

     

    Kook de broccoli in een pan al dente of naar jouw voorkeur. Giet af en zet opzij.

    Verhit een wok of koekenpan tot deze echt goed heet is en voeg dan de kokosolie, het gehakt, de gember en de kurkuma toe. 

    Blijf roeren tot het gehakt gaar is.


    Serveren: 

    Schep de rijst op een bord, schep de broccoli er in het midden op en verdeel er het gehakt over. Bestrooi met de koriander. Breng op smaak met peper en zout.

  • Jackfruit met fluweelzachte walnotensaus

    Dit gerecht is van oorsprong een Georgisch gerecht wat is aangepast aan de sibo keuken om het zomaar even te zeggen, Dit kun je zowel met kip als  met jackfruit maken. Lees het recept altijd eerst helemaal door voor je begint met koken. En oh ja,...erg lekker met wat gestoomde broccoli als bijgerecht. 


    8 personen of voor meerdere maaltijden



    INGREDIENTEN:

    Saus 

    3 kopjes geroosterde walnoten

    1 l kippenbouillon (of groentebouillon).

    ½ hand fijngehakte korianderstengels (bewaar ook wat blaadjes voor de garnering)

    2 middelgrote preien, alleen de zachte groene delen, goed schoongemaakt en fijngehakt

    1/2 kopje venkel, fijngehakt

    2 tl fijngehakte groene peper zonder zaadjes

    zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak


    Hoofdingrediënten:

    3 el  olijfolie

    8 kippendijen zonder botten, zonder vel, of 

    3 blikjes groene jackfruit, uitgelekt en in gelijke stukjes gehakt

    1 el zoete gerookte paprika

    2 tl gemalen koriander

    2 tl. gemalen fenegriek

    ½ tl gemalen kaneel

    2 el rode wijnazijn

    gestoomde witte rijst, optioneel

    granaatappelpitjes (bewaar ik altijd in de vriezer) optiomeel


    BEREIDINGSWIJZE:

    Doe 3 kopjes walnoten en 1 kopje bouillon in een keukenmachine; pureer tot een zeer gladde massa.

    Voeg de koriander, peper en 1 van de 2 preien toe aan het gepureerde walnotenmengsel, pureer opnieuw tot het zeer glad is (voeg indien nodig wat meer bouillon toe) en zet dan even apart. 

    Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur.

     Als je  jackfruit gebruikt, sla deze stap dan volledig over en ga naar **.


     Als je kip gebruikt, breng deze dan op smaak met zout en peper en voeg toe aan de pan; bak, tot beide kanten licht goudbruin zijn. Dit duurt zo'n 8 minuten. Duw de stukken kip naar de rand van de pan.


    Voeg de overgebleven prei en de venkel toe aan de pan; bak, af en toe roerend, ongeveer 4-5 minuten tot de venkel zacht is en begint te karameliseren.

    Voeg paprika, koriander, fenegriek en kaneel toe; bak ongeveer 1 minuut tot het gaat geuren.

     Blus de pan af met rode wijnazijn en roer om eventuele gebruinde stukjes los te schrapen.

     Voeg de apart gezette walnotensaus toe aan de pan, samen met de resterende bouillon en **eventueel jackfruit. 


    Meng de kip of jackfruit goed door de saus en bak op middelhoog vuur, af en toe roerend, tot de kip of jackfruit de smaken heeft opgenomen, 

    Dit duurt ongeveer 25-30 minuten.


    Verdeel over diepe borden (over gestoomde witte rijst als je wilt) en garneer met korianderblaadjes en granaatappelpitjes.

  • Korstloze quiche

    Het maakt niet uit welke naam je aan dit gerecht geeft. Hij is lekker als ontbijt, onderdeel van een brunch maar ook als lunch of diner doet hij het goed. 

    Dus korst loze quiche of frittata, dat maakt niets uit, hij blijft even lekker. 

    Maak hem van tevoren voor een gezond meeneemontbijt, neem hem mee voor onderweg, in het weekend, of serveer hem warm voor een brunch of diner.


    INGREDIENTEN:

    1 tl bio boter of ghee  + 1 el olijfolie

    1 pakje bevroren gehakte spinazie, ontdooid en uitgeknepen om zoveel mogelijk vocht te verwijderen.

    6 eieren

    3 kopjes geraspte oude cheddar (ouder = betere smaak en beter voor je buik)

    ¼  tl nootmuskaat (bij voorkeur vers geraspt)

    ½  tl gedroogde dragon

    1 rode punt paprika, in blokjes gesneden

    Zout en peper naar smaak


    BEREIDINGSWIJZE:

    Verwarm de oven voor op 180 C. en bespuit lichtjes met wat bakspray een 23 cm grote taart- of quiche vorm.

    Breng boter en olijfolie op middelhoog vuur in een grote koekenpan. Bak de spinazie kort, tot deze zacht en heet is.

    Terwijl de spinazie gaart, roer je de eieren, cheddar, nootmuskaat en dragon door elkaar.

    Meng spinazie, eimengsel en zoete rode peper, samen en breng op smaak met zout en peper.

    Giet het mengsel in de quichevorm, verdeel het gelijkmatig over de bodem en bak gedurende zo’n 40 minuten in het midden van de oven. Controleer met een satéprikker of deze er schoon uitkomt. Dan is hij gaar.


    Laat 5 minuten afkoelen, snijd in stukken en serveer.


  • Poke bowl Boerenkool met pompoen en granaatappel

    INGREDIENTEN:

    Salade

    1 kopje pompoen, in blokjes

    1 el olijfolie

    ½ tl zout

    ½ tl peper

    ¼ kopje quinoa

    ½ kopje groentebouillon

    2 kopjes fijngesneden boerenkoolbladeren

    2 lente-uitjes, in plakjes gesneden

    1 granaatappel, alleen zaden

    4 el pijnboompitten, geroosterd


    Dressing

    1 el olijfolie

    1 el witte wijnazijn

    1 tl  mosterd

    Zout en peper naar smaak


    BEREIDINGSWIJZE:

    Verwarm de oven voor op 180 C.


    Doe de in blokjes gesneden pompoen in een grote kom, besprenkel met de olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Bekleed de bakplaat met papier en verdeel de blokjes hierop. Bak zo'n 20 minuten, of tot het gaar is. Haal uit de oven en laat afkoelen.

     

    Doe de quinoa en de groentebouillon in een kleine pan. Breng aan de kook, zet het vuur laag, dek af en kook tot al het water is opgenomen, ongeveer 8-10 minuten. Haal van het vuur en laat afkoelen.


    Doe de pompoen, quinoa, boerenkool, lente-uitjes, granaatappelpitjes en pijnboompitten in een grote kom.

    Dressing

    Doe de ingrediënten voor de dressing in een kleine kom en klop tot alles gemengd is. 


    Verdeel de quinoa over de twee kommen, verdeel de salade eroverheen en sprenkel de dressing erover. 



  • Vegan curry met diverse groenten en tofu SIBO vriendelijk


    4- 6 personen of voor 2 dagen. Dit recept is voor iedereen geschikt maar ook voor iedereen heel lekker.


    INGREDIENTEN:

    de curry saus:

    3 el neutrale olie en ghee

    1 bosje lente-ui fijngehakt

    1-2 prei grondig gewassen en fijngehakt

    1 kleine rode paprika in stukjes

    1 kleine groene paprika in stukjes

    2-3 grote wortelen in blokjes gesneden

    50 gram gember gehakt

    1 blik tomaten, 400 gram zolang ze niet zijn gekruid

    2 tl gemalen garam masala

    1 tl gemalen komijn

    1 el verse koriander

    1 tl koriander poeder

    1 tl zoete paprika

    500 ml water, of minder


    de currypasta:

    1 el paprika gerookt of zoet is beide prima

    1 el komijnpoeder

    2 el garam masala

    1 el fenegriek zaad, optioneel

    1 el korianderpoeder

    1 tl kurkumapoeder

    1 tl Kashmiri chili poeder

    2 el tomatenpuree

    Sap van 1 kleine bio citroen


    Om de curry af te maken:

    10-20 kardemomzaden

    400-500 gram tofu in blokjes

    1 kopje 250 ml kokosmelk of (andere plantaardige)room

    Kruiden naar smaak

    1-2 kopjes gehakte SIBO vriendelijke groenten, eigen keuze, wat je nog in de koelkast hebt of kijk anders op je groenten lijst


    BEREIDINGSWIJZE:

    Currysaus maken:

    Doe de ghee in een grote koekenpan of wok op een laag middelhoog vuur. Voeg de lente-ui en preigroenten toe en bak 2-3 minuten of tot het glazig en geurig is. Voeg de gember, paprika en wortel toe en bak tot deze zacht zijn. Zo’n 10 minuten. Voeg eventueel water toe wanneer de groenten plakken en je voelt dat ze het nodig hebben.


    Voeg de tomaten en kruiden toe en roer goed door. Schenk er nog wat water bij. Zo’n  1 ½ half kopje, misschien meer. Roer en doe er een deksel op. Laat 15-20 minuten koken tot de wortel gaar is. Wel af en toe roeren.


    Zodra de groenten volledig zacht is en het mengsel geurig is, zet je het opzij om af te koelen. Eenmaal voldoende afgekoeld, maak je er met de staafmixer een mooie gladde massa van. 


    Currypasta te maken:

    Meng alle kruiden (behalve de kardemomzaadjes) voor de currypasta in een kom. Voeg het citroensap en de tomatenpuree toe en roer tot het een pasta is. Voeg wat water of een deel van de kerrie saus toe als het wat dik of droog aanvoelt.


    Om de curry af te maken:

    Terwijl je wacht tot de kerriebasis is afgekoeld, was verhit je een pan of wok en voegt dan 1 paar druppeltjes olie toe en bak je blokjes tofu tot ze aan alle kanten goudbruin zijn. Haal uit de koekenpan en zet opzij.

     Voeg 1-2 el extra olie of ghee toe aan de koekenpan en plaats op een middelhoog vuur. Voeg de kardemomzaadjes toe aan de hete olie en laat een paar minuten roosteren tot ze gaan geuren. Voeg dan de kruidenpasta toe en bak nog een minuut of twee door.

     Zodra het mengsel zijn geur verspreid, voeg je alle kerrie basis toe en roer je het goed door om te mengen. 

    Voeg de kokosroom of melk toe en voeg dan de tofu-blokjes en groenten toe. Proef de curry om op smaak te brengen, kook 5-10 minuten langer of tot de groenten naar wens gaar zijn.


    Bestrooi met de korianderblaadjes en serveer zo of, wanneer je rijst kunt hebben een ½ kommetje gekookte witte rijst.


    Tip! Vind jij koriander niet lekker, laat dit dan weg of vervang het door peterselie.


    Voor een sojavrije optie kun je experimenteren met het gebruik van 1/2-1 kopje rode linzen die 's nachts je snachts hebt laten weten. Houd er dan wel rekening mee dat je het vloeibare,volume wat moet aanpassen.Een andere optie is om hardgekookte eieren in de curry te gebruiken (dit is geen veganistisch). Eieren zijn een onbeperkt eiwit, dus je kunt deze gebruiken wanneer je maar wilt.




Share by: