Resistent zetmeel en de gezondheidsvoordelen

Wat is resistent zetmeel?


Misschien heb je al iets gehoord over resistent zetmeel. Ik heb er in het verleden al aardig wat over geschreven en gezegd maar misschien is het weggezakt of heb je geen idee meer of heb je de stukjes gemist. Dan is het goed om dit stukje te lezen en wat over te leren. 

Het is in ieder geval goed voor het verliezen van wat gewicht en de Stabiele bloedsuikerspiegel


Laten we beginnen met de definitie.


Bestand zetmeel is een koolhydraat dat de spijsvertering in de dunne darm weerstaat en fermenteert in de dikke darm. Terwijl de vezels fermenteren, werken ze als een pre-bioticum en voeden ze de goede bacteriën in de darm. Er zijn verschillende soorten resistent zetmeel. Ze worden ingedeeld op basis van hun structuur of bron.

Meer dan één type resistent zetmeel kan in één voeding aanwezig zijn.


Voordelen van resistente zetmeel

Wanneer zetmeel wordt verteerd, breken ze meestal af in glucose. Omdat resistent zetmeel niet wordt verteerd in de dunne darm, verhoogt het geen glucose. De gezondheid van de darm wordt verbeterd naarmate de fermentatie in de dikke darm meer goede bacteriën en minder slechte bacteriën in de darmen maakt.


Gezonde darmbacteriën kunnen de glycemische controle verbeteren. Andere voordelen van resistent zetmeel zijn een verhoogd gevoel van verzadiging, behandeling en preventie van constipatie, afname van het slechte cholesterol en een lager risico op darmkanker. Bestand zetmeel wordt langzaam gefermenteerd, zodat het minder gas veroorzaakt dan andere vezels.


Bronnen van voedingsmiddelen

Voedingsmiddelen die resistent zetmeel bevatten zijn:

  • Haver, Groene bananen (als een banaan rijpt het zetmeel in een regelmatig zetmeel)
  • Bonen, erwten en linzen (witte bonen en linzen zijn het hoogst in resistent zetmeel)
  • Volkoren granen met inbegrip van haver en gerst
  • Gekookte en afgekoelde rijst
  • Aardappelen

De hoeveelheid resistent zetmeel verandert met warmte. Haver, groene bananen en bakbananen verliezen een deel van hun resistente zetmeel wanneer ze worden gekookt. Een ander type resistent zetmeel wordt gemaakt in het kook- en koelproces. Gekookte rijst die is afgekoeld, is hoger in resistent zetmeel dan rijst die werd gekookt en niet afgekoeld.

Hoe voeg je resistent zetmeel toe aan jouw dieet

  • Probeer een dag van tevoren rijst, aardappelen, bonen en pasta te koken en laat een nacht in de koelkast afkoelen. Het is goed om het zetmeel op te warmen voordat je gaat eten. Het opwarmen vermindert de hoeveelheid resistent zetmeel niet.
  • Probeer in plaats van gekookte havermout ongekookte haver die in yoghurt, melk of een plantaardige melk zijn gedrenkt en 's nachts in de koelkast staan (vaak 's overnight oat genoemd).
  • Voeg de linzen toe aan een salade of soep.
  • Probeer als gedeeltelijke meelvervanging groene bananenmeel, bakbanaan meel, cassave meel of aardappelzetmeel. Resistent zetmeel gaat verloren bij het bakken of koken met deze bloem. Je kunt ook een kleine hoeveelheid (1-2 tl) op het voedsel besprenkelden.

Eet bij het verhogen van de vezelinname langzaam en drink veel water om de bijwerkingen van GI -glycemische index- te verminderen. Vergeet niet dat alle soorten vezels gezondheidsvoordelen hebben, dus eet een verscheidenheid aan vezelhoudende voedingsmiddelen.

 

Bron:Christine McKinney,

 


Er zijn veel factoren die resistent zetmeel kunnen beïnvloeden. Geniet van een verscheidenheid aan gezonde gerechten bereid op manieren die u ervan houdt.

 


Share by: