24 jul 2018
Wij krijgen steeds meer vragen over het SIBO en vaak ook over het FODMAP dieet en waar dit uit bestaat. Voor die mensen die het SIBO dieet of het FODMAP dieet volgen hebben wij getracht om wat recepten bij elkaar te sprokkelen die we of zelf hebben aangepast vanuit de keuken Bij Doortje maar we hebben ook heerlijke en makkelijk te maken recepten gevonden uit bijvoorbeeld India, Syrië, Marokko en Amerika. Wij gaan ze zo snel mogelijk overzetten vanaf onze 'oude' website.
Wil jij hulp bij het opstarten ga dan naar je arts of naar een diëtist die hier in gespecialiseerd is.
Hoewel het vaak samen genoemd wordt is het zo dat het SIBO dieet enigszins lijkt op het FODMAP dieet, maar bij SIBO gaat dit nog een grote stap verder.
Dit dieet wordt gebruikt als er sprake is van bacteriële overgroei in de darmen. Door dit dieet toe te passen, vaak in combinatie met antibiotica, kunnen de darmen tot rust komen en herstellen.
Voor nu een stukje tekst waar jij zelf misschien wel in herkent.
Bijgewerkt op: 2 dec 2019
Heb je darmklachten, PDS, pijn of opgeblazen gevoel?
Gelukkig krijgt SIBO steeds meer aandacht als een mogelijke oorzaak van darmklachten.
Het blijkt dat 60% van de mensen die PDS hebben ook SIBO hebben.
Maar wat is SIBO nu eigenlijk?
SIBO staat voor ‘Small Intestinall Bacterial Overgrowth’ oftewel bacteriële overgroei in je dunne darm. In de dunne darm zitten weinig bacteriën in verhouding met de dikke darm. Als er door bijvoorbeeld een operatie een verschuiving van bacteriën plaatsvindt, dan gaan er meer (ziekmakende/ongunstige) bacteriën in de dunne darm zitten dan er behoren te zijn. Je kan dan diverse darmklachten krijgen. De reden dat er meer bacteriën in je dunne darm komen, is niet geheel duidelijk.
Men denkt dat het waarschijnlijk komt door:
• een darminfectie • een verandering van het maag-darmkanaal zoals een operatie waarbij een deel van de maag of de dikke darm wordt weggehaald
• een verstoorde darmwerking • een verminderde aanmaak van enzymen door de alvleesklier • een verminderde aanmaak van galzuren
• verminderd maagzuur of veel gebruik van maagzuurremmers • veelvuldig gebruik van medicatie zoals antibiotica en chemotherapie.
Een aantal ziekten geven een verhoogde kans op SIBO zoals:
-coeliakie,
-diabetes mellitus
-divertikels in de dunne darm,
-fibromyalgie
-leveraandoeningen,
-Parkinson,
-PDS,
-rosacea,
-reumatoïde artritis,
-sclerodermie (een reumatische ziekte waarbij het bindweefsel steeds stugger wordt), -trage schildklier -ziekte van Crohn.
-Ook door een darmoperatie kunnen bacteriën zich verplaatsen.
#SIBO symptomen
Heb je een combinatie van de volgende klachten?
Botontkalking
Buikpijn of buikkrampen, meestal vlak na het eten
Dunne waterige ontlasting of juist obstipatie
Ernstig opgeblazen gevoel en zichtbare opgezette buik, vrij snel na het eten
Galstenen
Gasvorming
Gewrichtsklachten
Huidklachten zoals acne of eczeem
Leververvetting
Meer klachten vrij snel na het eten
Misselijkheid
Slechte eiwit- en vetvertering: ontlasting stinkt en is vaak licht van kleur en blijft plakken in de wc
Vaak afname lichaamsgewicht omdat je minder gaat eten i.v.m. angst voor klachten of door verminderde opname voedingsstoffen
Vermoeidheid door minder opname voedingsstoffen met name ijzer, B-vitamines en vitamine D
Veel last na inname van fruit en andere producten waar fruitsuiker in zit.
Dan heb je mogelijk #SIBO.
Ook een tekort aan B-vitamines, vitamine D, vitamine K, calcium, ijzer geeft ook een indicatie dat je SIBO kan hebben.
#SIBO ademtest
Hoewel In een aantal ziekenhuizen een ademtest kan worden afgenomen met een drankje met lactulose of glucose als testmethode om te kijken of je #SIBO hebt. Hebben beide testen wel een diagnostische beperking. De kans is namelijk groot dat je een foute uitslag krijgt (vals positief of vals negatief).
Het is verstandig je te laten testen als je elke dag en de hele dag door klachten hebt. Ook als je het FODMAP dieet hebt gevolgd en je houdt nog best veel klachten zoals een opgeblazen buik, dan is de kans groot dat je #SIBO hebt.
#SIBO dieet en behandeling
Als je SIBO hebt, moet je bij voorkeur behandeld worden met antibiotica in combinatie met het ‘SIBO- eliminatiedieet’. Uit onderzoek komt het antibioticum Rifaximine als beste uit de bus (Xifaxan®). Dit antibioticum beïnvloedt de samenstelling en activiteit van de micro-organismen gunstig door vermindering van bacteriën die de darmwand irriteren. Meer onderzoek is nodig om te bepalen hoe Rifaximine werkt, wat de optimale dosering is en of herhaalde behandelingen nodig zijn bij mensen met terugkerende klachten. Bepaalde probiotica zouden het effect van Rifaximine kunnen versterken, daar moet alleen nog extra onderzoek naar gedaan worden.
In plaats van antibiotica kan SIBO ook behandeld worden met bepaalde kruiden of een elementair dieet.
Het doel van het SIBO dieet is om de bacteriën in de dunne darm geen eten te geven zodat je veel minder klachten hebt, bijvoorbeeld veel minder boeren en/of een veel minder opgeblazen buik.
Dat is een reden dat het FODMAP dieet steeds vaker wordt geadviseerd als onderdeel van het SIBO dieet. Hoewel de basis van DEG goed is, zoals bij iedere aandoening is het zaak om een aantal dingen aan te passen.
Volgens verschillende professionals die met het SIBO dieet werken, zijn dit de huidige adviezen:
Ideaal is om 12 uren tussen je avondeten en het ontbijt te laten en 4 uur tussen elke maaltijd. Je eet bijvoorbeeld om 08.00 uur, 12.00 uur, 16.00 uur en 20.00 uur. Nog beter is om je ontbijt over te slaan als je dat lukt of om meer tijd tussen je ontbijt, lunch en warme maaltijd te laten. Je eet bijvoorbeeld om 08.00 uur, 13.00 uur en 18.00 uur en dan pas weer de volgende ochtend. Als je niet langer dan 2 uur niet kan eten, stel het dan steeds een kwartier uit. En eet steeds iets met vet en vezels. chromium en kaneel helpt om beter tegen de dip's te kunnen zodat je weer een paar uur verder kan.
Het SIBO Lijkt voor een groot deel op de DEG methode en bestaat uit een combinatie van voeding met veel goede voedingsstoffen en weinig koolhydraten en zo min mogelijk alcohol, granen, aardappelen en zuivel. Aan te raden is om kleine maaltijden per keer te eten en zo min mogelijk keer per dag.
Daarnaast is ook hier stressmanagement heel belangrijk tijdens en na dit dieet! Leren omgaan met stress is hier ook een must.
#SIBO dieet lijst
Een standaard en eenvoudig SIBO dieet lijst is er nog niet.
Het SIBO dieet is bij voorkeur koolhydraat arm en lactose vrij. Hierin verschilt het met DEG waar veel koolhydraten in de vorm van groenten wordt geadviseerd. Verder is DEG ook hier wel weer de basis.
Als je waarschijnlijk gevoelig bent voor gluten, dan ben je waarschijnlijk ook gevoelig voor caseïne, het eiwit in koemelk. En andersom.
Het SIBO dieet kan vrij streng geadviseerd worden als eliminatiedieet. Dit houdt in:
Niet toegestaan
geen cafeïne
geen alcohol
geen bewerkte voeding
geen gedroogd fruit
zo min mogelijk granen en eventueel glutenvrij
geen rauwkost en salades
geen schelpdieren
geen vruchtensappen
zo min mogelijk tot volledig vermijden zuivel, bij gebruik zuivel dan lactosevrij
zo min mogelijk tot volledig vermijden van bonen
geen soja
geen zetmeel dus ook geen (zoete) aardappelen
Toegestaan
biologisch vlees, vis, kip, gevogelte, eieren
quinoa
boekweit
zelfgemaakte soep zoals courgette, pompoen, beetje biet, wortel,miso-soep, of soep van -sibo geschikte groenten- gekookte ook bij groene smoothies
beetje ongebrande noten
als je granen zoals glutenvrij brood of crackers of pasta eet, neem dan bij voorkeur geen volkoren producten
kokosbloesemsuiker en klaverhoning (als je er tegen kan) en erythritol/ stevia
(pure) cacao
kokosyoghurt
zaden
planten en kruiden met bitterstoffen
broccolispruiten
diverse groene kruiden, met name basilicum
zelfgemaakte bottenbouillon
Het SIBO dieet bestaat uit een combinatie van voeding met veel goede voedingsstoffen en weinig koolhydraten. Je kan problemen krijgen door eten van gefermenteerd voedsel en van rauwe groenten en rauwkost. Het is belangrijk dat je bij elke maaltijd iets vets eet. Gebruik plantaardige boter of ghee. Dit is boter dat alleen uit melkvetten bestaat en meestal geen klachten geeft. Of gebruik een olie waar je tegen kan. Gebruik bijvoorbeeld olijfolie, kokosolie, hazelnootolie. Suiker in beperkte mate is, als onderdeel van een complete maaltijd, beperkt toegestaan.
Ben je insuline- resistent? Heb je suikerdipjes? Eet dan volledig koolhydraat- arm en suikervrij.
Honing
Gebruik ook eens klaverhoning. Klaverhoning bevat fructose, maar is goed tijdens het SIBO-dieet. Hoe valt klaverhoning? Als dit slecht valt, dan heb je waarschijnlijk ook last van gist.
Heb je hier geen problemen mee? Neem dan gerust klaverhoning tijdens het dieet. En drink veel water. Liever geen koffie, als je koffie wilt drinken dan neem je slappe biologische koffie, dat gaat meestal wel goed. Drink vooral groene thee en kruidenthee.
Kamillethee
kamillethee helpt buik te kalmeren en tegen opgeblazen buik. probeer het uit.
Supplementen
Tijdens en na het dieet werken pepermuntolie zoals Tempocol en Iberogast in combinatie met spijsverteringsenzymen ondersteunend. Na het volgen van dit eliminatiedieet is het belangrijk om extra vezels, resistent zetmeel en prebiotische voeding of probiotica (met name met bifidus) in te nemen.
Ook kun je vitamine C en magnesiumolie (dit laatste via de huid) nemen (zeker aan te raden bij obstipatie).
Lekkende darm
SIBO kan ook een lekkende darm, een verhoogd doorlaatbare darmwand, veroorzaken. Als je veel last hebt van histamine- rijke voeding, dan is de kans groot dat je een ‘lekkende darm’ hebt.
Pepermuntthee is zacht voor je darmen, maar kan histamine opwekken. Als je een ‘lekkende darm’ hebt door de SIBO, volg dan het lekkende darm protocol. Dit kan je vinden in het bestand of stuur jouw vraag anders even naar het DEG -Team.
Geschikte groenten bij SIBO
Alfalfa
Andijvie
Aubergine
Bamboe scheuten
Broccoli (beperkt)
Chili peper
Courgette
Gember
Komkommer
Lente ui, groene deel
Mais (beperkt)
Olijven
Paksoi
Pastinaak
Paprika
Pompoen
Prei, groene deel
Rabarber
Radijs
Knolselderij
Sla
Sperziebonen
Spinazie
Taugé
Tomaat
Venkel (beperkt)
Witlof
Wortel
Artisjok
Asperge
Avocado
Bleekselderij
Bloemkool
Champignons
Doperwten
Knoflook
Kool – alle soorten-
Lente ui, witte deel
okra
Peultjes
Prei, witte deel
Rode biet
Sjalot
Spruitjes
Sugar snaps
Ui
Fruit
Aardbei
Ananas
Onderstaande fruitsoorten zowel
vers, in blik als gedroogd (geen gecoat blik)
Banaan
Bosbes
Citroen
Druiven (niet meer dan 10)
Framboos
Grapefruit (¼)
Kiwi
Limoen
Mandarijn
Meloen Galia en Cantaloupe
Papaja
Passievrucht
Sinaasappel
Abrikoos
Appel
Braam
Kers
Lychee
Mango
Nectarine
Peer
Perzik
Pruim
Watermeloen
Let bij producten met fruit op de etiketten de vermelding “fructose”
Advies: neem per keer een kleine portie fruit
Kruiden: alle overige soorten
Knoflookpoeder
Ui poeder
Kaneel, grote hoeveelheden
Noten Alle andere soorten, maximaal een klein handje
Amandelen < 10
Hazelnoten < 10
Herken jij jezelf in bovenstaande tekst ga dan niet op eigen houtje aan de gang maar vraag aan je arts advies. Wij zijn geen arts. Ook voor de DEGGERS is dit voedingsadvies niet van toepassing. Bij twijfel arts raadplegen. Je kunt bij algemene vragen ons ook een bericht sturen. Wij helpen je graag verder.
Om gezonder te eten kun je al beginnen om onze recepten te volgen. Je zal zien dat je hier al veel baat bij zal hebben.
Wij zijn bereikbaar van
Ma - Do 9:00 am - 17:00 pm
Vr - Zo Gesloten
E-mail: info@bij-doortje.nl
STUUR DOORTJE EEN BERICHT!