Deze cake, pudding, taart, weet ik veel…. is mijn quilty pleasure. Ik ben er weg van, je komt van je oude brood af en hij is ook nog eens zo gemaakt met heel weinig ingrediënten en geen van alle ongezond.
INGREDIENTEN:
80 gram rozijnen
400 gram (oud) volkorenbrood
2 rijpe bananen
500 ml amandelmelk
1 tl speculaaskruiden
1 snufje zout
1 tl vanille-extract
1 Elstar-appel
+ een cakevorm van 24 en een velletje bakpapier, maar wie heeft dat niet in huis. 😉
BEREIDINGSWIJZE:
Verwarm de oven op 180 C en bekleed de cakevorm met (natgemaakt) bakpapier.
Doe de rozijnen in een kommetje met warm water en laat ze 10 min wellen.
Scheur het brood met de korst er aan in stukjes en doe het in een grote kom. J
Prak de bananen in een andere kommetje met een vork fijn en doe hier de amandelmelk, speculaaskruiden, zout en het vanille-extract aan toe. Roer tot je een glad beslag hebt.
Giet de rozijnen af. Meng de stukjes brood en de gewelde rozijnen met het beslag en roer goed door.
Snijd de appel in blokjes en schep ze door het broodmengsel.
Stort de massa in de cakevorm en druk het goed aan met een spatel of de achterkant van een lepel. Bak de broodpudding ongeveer 55-60 min in de oven. Iedere oven is anders dus houd de boel wel in de gaten.
Laat de broodpudding een paar minuten afkoelen en haal hem dan uit de cakevorm. Of laat zitten en schep de broodpudding er met een lepel uit en serveer op een vintage bordje.
Je kunt de broodpudding zo’n 3 a 4 dagen in de koelkast bewaren.
De broodpudding is zowel warm als koud overheerlijk.
Ongeveer een half uurtje werk
8 porties
INGREDIENTEN:
75 gram vegan boter
60 gram cacao poeder
75 gram meel, spelt, amandel of andere keuze
2 el gemalen lijnzaad + 6 el water) (i.p.v. 2 eieren
1 tl vanille extract
2 tl bakpoeder
4 el ahorn siroop
1 snuf zout
50 ml water
50 gram noten grof gehakt
BEREIDINGSWIJZE:
Verwarm de oven voor op 175 C.
Meng de lijnzaad en water en zet even in de koelkast.
Smelt de vegan boter au bain-marie.
Meng de overige ingrediënten en voeg ze toe aan de boter, roer goed door. Voeg nu voorzichtig wat water toe, en meng verder. Het beslag moet vrij dik zijn, maar wel goed te mengen zijn.
Knip rondjes bakpapier (wat groter dan de muffin vorm zodat ze goed passen, of gebruik voorgevormde muffinvormpjes die passen in een muffin bakvorm. Verdeel het beslag over de 8 vormpjes.
Zet de muffinvorm zo’n 22 tot 25 minuten (maar zeker niet langer anders worden ze droog) in het midden van de voorverwarmde oven.
Wanneer je ze eruit haalt kunnen ze er een beetje slapjes uitzien maar geef ze de kans om af te koelen en je zult zien dat ze overheerlijk smaken. De volgende dag trouwens nog lekkerder. Al denk ik dat ze dat niet halen.
Laat je nog weten wat je ervan vond?
Dit receot komt uit: Toetjes, taart en koekjes van Doortje. door 3 eieren te vervangen met appelmoes en banaan is dit recept veganistisch.
Bedenk dat, wanneer je dit niet als ontbijt eet maar als traktatie dan is dit een weekkeuze en niet iedere dag opgenomen moet worden in jouw dagmenu.
Kijk ook eens bij de andere brownie recepten. We hebben zelfs brownies van aubergines, ook errug lekker kan ik je verzekeren.
INGREDIENTEN:
400 gram zwarte bonen in blik
225 gram dadels, medjoul
100 gram appelmoes
0,5 rijpe banaan
75 gram cacaopoeder
1 tl bakpoeder
50 gram vegan boter
2 tl vanille-extract
60 gram gezouten pecannoten
vierkante bakvorm (28 x 18 cm)
BEREIDINGSWIJZE:
Verhit de oven voor op 200 C
Doe ondertussen de zwarte bonen in een vergiet. Spoel met koud stromend water af, laat uitlekken en dep goed droog.
Ontpit de dadels en snijd in stukjes. Hak de pecannoten grof.
Doe alle ingrediënten behalve de pecannoten in een kom en pureer met een staafmixer glad. Zelf gebruik ik hier mijn magimix voor. (Nee, geen aandelen maar ben gek op mijn Maggie).
Hak de pecannoten en schep de helft erdoor. Bekleed de bakvorm met nat gemaakt bakpapier, Verdeel het mengsel erover en strijk glad. Bestrooi met de rest van de pecannoten en druk ze er beetje in.
Bak in het midden van de oven in 15-20 min gaar. Niet langer om droogheid te voorkomen.
Laat helemaal afkoelen.
Tip!
Zet ze voor een wat steviger structuur zeker 1 uur in de koelkast.
8 porties.
INGREDIENTEN:
400 gram zwarte bonen
80gram cacaopoeder
30 gram havermout
30 gram pindakaas, 100%
erythritol, naar smaak of ahornsiroop of vergelijkbaar naar eigen keuze
½ tl bakpoeder
1 tl vanille-extract
75 gram pure chocolade, in stukjes
BEREIDINGSWIJZE:
Verwarm de oven voor op 180 C.
Doe alle ingrediënten (behalve de stukjes chocolade) in de keukenmachine en meng tot een gladde massa.
Voeg tot slot de stukjes chocolade erbij.
Bak de brownies in 20 minuten gaar.
Op zoek naar een lekker veganistisch recept om iets te vieren, al was het maar dat het weekend voor de deur staat? Dan is dit echt een aanrader.
INGREDIENTEN:
Bodem:
200 gram dadels
150 gram amandelen (of andere noten naar keuze)
Chocolade laag:
2 bananen
600 gram cashewnoten, twee uur lang geweekt
3 el cacaopoeder
2 el honing
Topping:
2 el honing
#pindakaas
4 blokjes 85% pure chocolade
BEREIDINGSWIJZE:
Bedek de bodem van de bakblik met bakpapier.
Meng de ingrediënten voor de bodem met een keukenmachine of mixer en verdeel het mengsel over de bodem van een bakblik.
Mix de geweekte cashewnoten, bananen, cacaopoeder en de honing toe je een glad mengsel hebt.
Stort het mengsel in het bakblik en zet in de vriezer tot de bodem hard is.
Meng de honing en de pindakaas en smeer het mengsel over de chocolade laag.
Smelt de pure chocolade en druppel het over de ‘cheese’ cake.
Zet de cake in de koelkast tot hij helemaal stijf is.
Volgens mij is dit er een van de green life maar houd mij ten goede, Een ietsiepietsie aangepast gaat deze het op pakjesavond worden.
8 personen
INGREDIENTEN:
200 gram dadels
125 gram walnoten
125 gram kokosrasp
125 gram cashewnoten
400 ml volle kokosmelk
2 el kokosolie
2 el ahornsiroop, A klasse
150 gram pure chocolade
BEREIDINGSWIJZE:
Doe de dadels, walnoten en 75 gram kokosrasp in de keukenmachine en mix tot alles aan elkaar plakt. Druk dit in het bakblik en zet in de koelkast.
Kook de cashewnoten 15 minuten en doe deze, samen met 200 ml kokosmelk, kokosolie, de overige 50 gram kokosrasp en ahornsiroop in de keukenmachine.
Maal alles fijn. Schep dit op de bodem van de kokostaart en zet weer terug in de koelkast.
Giet de overige 200 ml kokosmelk in een steelpannetje en verwarm. Breek de stukjes chocolade en roer deze door de kokosmelk.
Roer tot ze helemaal zijn gesmolten. Giet over de kokos laag van de bounty taart en zet deze een nachtje in de koelkast. Zeef er vlak voor het aansnijden wat cacao over en decoreer met wat pure chocolade (optioneel)
Et voila, een plaatje van een taartje
Deze taart zit suiker in maar bedenk dat je hem met 6 personen mag delen dan valt de suiker als weekkeuze mee en heb je voldaan aan je zoetbehoefte. Met wat eigengemaakt bananenijs is het kerstmiswaardig dus, wellicht al een ideetje voor december?
INGREDIENTEN:
100 gram suiker
6 pruimen
1 mespuntje grof zeezout
1 snufje chilipoeder
30 gram boter30 gram
1 rol bladerdeeg1 rol
kokosijs
BEREIDINGSWIJZE:
Verwarm de oven voor op 180 C. Zet een pannetje op een zacht vuur met de suiker en laat smelten.
Snijd de pruimen in partjes, schik ze in een taartvorm van 22 cm diameter en strooi er wat chilipoeder en grof zeezout over.
Wanneer de suiker gesmolten is tot karamel, haal je het pannetje van het vuur en roer je er de koude boter door. Roer tot de karamel gebonden is.
Giet de karamel over de pruimen en dek af met het vel bladerdeeg. Vouw de randen van het bladerdeeg rond de pruimen die langs de rand van de taartvorm liggen.
Prik met een vork wat gaatjes zodat de stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.
Bak de taart goudbruin en gaar in zo’n 25 - 30 minuten. Keer de taart om op een bord en geef er eventueel #bananenijs of zelfgemaakte #kokosijs bij.
Deze taart is super lekker en heb ik gevonden op het net. bij de recepten van de Jumbo. Uiteraard wat aangepast naar eigen smaak maar zo super makkelijk en serieus feestdag waardig.
Je kunt hem decoreren met plantaardige slagroom. Heb jij hem gemaakt, laat dan even weten wat je er van vond.
INGREDIENTEN:
225 gram bloem
5 gram Baksoda
0.5 tl Zout
75 gram Cacao
200 gram donkere Basterdsuiker
75 gram Kokosolie
1 el Azijn
135 gram zelfgemaakte #hazelnootpasta
145 gram oreo's original
De spulletjes die je nodig hebt om te bakken is:
een bak velletje en een springvorm van ongeveer 20 cm.
BEREIDINGSWIJZE:
Verwarm de oven voor tot 180 C.
Doe de bloem, baksoda, het zout, de cacao en basterdsuiker in een grote kom. Doe de kokosolie in een maatbeker en voeg 350 ml kokend water en de azijn toe.
Roer tot de kokosolie gesmolten is en spatel vervolgens door het bloem-cacaomengsel, tot je een glad beslag hebt.
Bekleed de springvorm met het bakpapier, spuit er wat bakspray in en schep er het beslag in.
Bak in ongeveer 35 min. gaar in de voorverwarmde oven. Verwijder de rand van de springvorm en laat de taart afkoelen en zo'n 2 uur staan.
Snijd de taart overlangs door en bestrijk het onderste deel met de hazelnootpasta. Breek de helft van de oreos in kleine stukjes en bestrooi er de hazelnootpasta mee.
Zet er de bovenste laag op. Breek de rest van de koekjes in grove stukken en decoreer er de taart mee.
Hier helpen de kleinkinderen mee met het decoreren van de taart. en vinden het geweldig.
Dit bijgerecht of borrelhapje is vega.
Hoe leuk is het om uit je tuin, zo midden in de winter zelfs wat veldkers te plukken en dit te verwerken in een heerlijk hapje. Zoals ik al zei is dit gerechtje niet vegan maar voor de veganistische eter komt er straks een versie die ook errug lekker is.
Vind jij het ook zo lekker om kruiden en plantjes te gebruiken die gewoon om je heen groeien en bloeien maar weet je niet wat wel en wat niet eetbaar is?
Denk er dan eens over na om je hier in te verdiepen of hier een cursus in te volgen.
Zelf heb ik enorm veel geleerd van Yvette van Boven maar door een cursus te volgen ben ik en iedere dag een beetje meer nog veel wijzer geworden.
Het is echt van belang dat je de plant of het kruid herkent, dus ga nou niet lukraak plukken en proeven. Ga eens mee op een wildplukwandeling of laat je wegwijs maken in de wereld van het wildplukken .
Onthoud dat de verantwoording bij jezelf blijft.
INGREDIENTEN:
6 hard gekookte eieren
1 hand bos of kleine veldkers
1 el zure room
0,5 tl mosterd
peper en zout
BEREIDINGSWIJZE:
Was, droog en snijd de veldkers fijn.
Pel en halveer de eieren en doe het eigeel in een kom. Prak fijn, meng de veldkers, mosterd en zure room er door en breng op smaak met peper en zout.
Wij zijn bereikbaar van
Ma - Do 9:00 am - 17:00 pm
Vr - Zo Gesloten
E-mail: info@bij-doortje.nl
STUUR DOORTJE EEN BERICHT!