Vegetarische/veganistische recepten

Like ons op Facebook

En we houden je op de hoogte van nieuwe producten, speciale aanbiedingen en meer.

Like ons op Facebook

Vegetarisch/Veganistisch, SIBO

  • African flower schotel

    Een overheerlijke maaltijd van couscous, courgette, wortel die het verdient om op speciale dagen geserveerd te worden. 


    Omdat je de groenten om en om neerlegt creeer je een bloem.


    6 personen


    INGREDIENTEN:

    3 wortelen

    3 courgettes

    1.25 l bouillon

    2 kaneelstokjes, gehalveerd

    2 tl komijn

    1 tl gemalen koriander

    mespuntje safraan

    2 el olijfolie

    schil en sap van 1 citroen

    2 el honing

    500 gram couscous, voorgekookt

    60 gram boter, op kamertemperatuur

    175 gran rozijnen

    zout en peper, koriander


    BEREIDINGSWIJZE:


    Snijd de wortelen en de courgettes in stukken van 7 cm en snijd deze overlangs door. Schil de pompoen en verwijder de pitten.


    Snijd het vruchtvlees in stukken die net zo groot zijn als de courgettes. Breng de bouillon met de kruiden, sagfraan en de wortelen aan de kook in een grote pan. Schuim de bouillon af en schenk er de olijfolie bij. Laat dan 15 minuten zacht pruttelen.


    Voeg de citroenschil, het citroensap, de honing, courgettes , pompoen en peper en zout naar smaak toe. Breng het geheel aan de kook en laat 10 minuten pruttelen.


    Week ondertussen de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de couscous vevolgens in een met een kaasdoek bedekt vergiet. Zet het vergiet nu op de pan met de bouillon. Leg het deksel erop en stoom de couscous volgens de bereidingswijze op de verpakking. Roer daarna de boter erdoor. Schep de couscous  in een grote kom. Laat de groenten uitlekken maar bewaar de bouillon, citroenschil en de kaneelstokjes. 


    Leg  een groot bord op de kom en schep de couscous hierin. Zorg dat het binnenste deel wat hoger is dan de zijkant. Drapeer de pompoen en de wortelstukken om en om  en bedek hiermee zo de couscous. Maak van de groenten die je overhebt de kern van de 'bloem' en dan leg je bovenop in het midden de geweekte rozijnen en hier lepel je 6 el bouillon over. Zet de schotel in de oven op 50 graden zodat hij nog even warm blijft en kook de bewaarde bouillon iets in. Verwijder de kaneelstokjes en de citroenschil. Garneer de schotel met de takjes koriander en serveer de saus er apart bij.


    VInd je koriander niet lekker vervang deze dan door peterselie!


    Groet 

  • Beluga linzen curry met zilvervliesrijst

    DIt gerecht is lekker met zilvervliesrijst. Zet deze wel eerst in de week en was daarna goed.



    INGREDIENTEN:

    1 pak tofu   

    4 el olie   

    50 ml soyasaus  

    1 ui   

    2 teentjes knoflook   

    sambal naar smaak  

    1 cm verse gemberwortel   

    1 el kerrie   

    1 blik Beluga linzen, of eigen smaak

    1 rode paprika  

    1 prei  

    1 -2 el sesamzaad

    200 gram oesterzwammen  

    75 gram cashewnoten


    300 gram zilvervliesrijst, geweekt en gewassen 


    BEREIDINGSWIJZE:

    Snijd de tofu in dobbelsteentjes. Bak de tofu 10 minuten in de olie totdat hij een mooie gekleurde knapperige korst heeft gekregen. Haal met een schuimspaan uit de pan en giet er dan de soyasaus over heen en bestrooi dan met wat wit sesamzaad.

    Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

    Fruit in 2 tl olie de fijngesnipperde ui en knoflook met gemberwortel, sambal en kerrie. Voeg dan de fijngesneden paprika, prei en oesterzwammen toe en bak tot deze beetgaar zijn. Voeg nu de uitgespoelde en uitgelekte linzen toe en breng op smaak met zout en peper.


    Schep de tofu en de cashewnoten door het gerecht.


    Schep de rijst in het midden van het bord en schep er een flinke schep curry over, serveer er een frisse salade bij. Zoals bijvoorbeeld pittige komkommer in zoetzuur.

  • Bosjuwelen in een pannetje

    Een heerlijke paddenstoelensaus met volkorenpasta.


    2 personen


    INGREDIENTEN:

    1 ui, fijngesneden

    1 el olijfolie

    250 gram paddenstoelen gemengd, verkruimeld

    2 teentjes knoflook, fijngesneden

    2 el rozemarijntakjes, fijngesneden

    1 bouillon blokje, groente

    180 gram volkorenpasta

    250 ml plantaardige kookroom

    1 el misopasta

    2 el edelgist

    15 gram peterselie, fijngesneden

    zout en peper naar smaak


    BEREIDINGSWIJZE:

    Zet een grote (hapjes)pan op middelhoog vuur. Voeg de olie toe en verhit deze, voeg de knoflook en de ui toe. Dan voeg je de paddenstoelen toe en bakt deze tot zij lichtbruin gekleurd zijn. 

    Voeg nu de rozemarijn en de knoflook toe. Kook ondertussen het water en voegt  deze wanneer het kookt samen met het bouillonblokje, de room en de pasta toe. Los de misopasta op in een paar el van het kookvocht en voeg deze vervolgens ook toe aan het paddenstoelenmengsel. Doe een deksle op de pan en laat koken tot de pasta gaar is. (hanteer de tijd die op de gebruiksaanwijzing van het pak staat).Roer regelmatig. 


    Neem de pan van het vuur, voeg de edelgist toe en de peterselie. Breng verder op smaak met de zout en peper. Verdeel de pasta over 2 diepe borden.


    Smakelijk eten



  • Courgette rolletjes met quinoa en hummus

    Je kunt er voor kiezen om de #hummusraselhanout uit de winkel te halen of je maakt deze binnen 10 minuten zelf. Ga naar kruiden en mengsels op deze website voor het recept.




    INGREDIENTEN:

    100 gram quinoa

    1 courgette

    200 gram #hummus ras el hanout

    wat verkruimelde violife white greek

    1 handje granaatappelpitjes, uit de vriezer



    BEREIDINGSWIJZE:

    Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen van de verpakking. Schaaf ondertussen met een kaaschaaf dunne plakken van de gewassen courgette. Laat wanneer de quinoa iets afkoelen en meng dan de hummus erdoorheen. Verdeel het quinoa mengsel over de courgetteplakken  en verdeel er de feta over en de granaaatappelpitjes en rol ze dan stevig maar voorzichtig op.


    De rolletjes zijn overheerlijk bij een salade.

  • Curry van kikkererwten en diverse groenten



    Mijn gerechten komen bijna altijd voort uit wat er in de koelkast ligt en wat op moet. Zo had ik nu nog wat winterpeen, maar ook courgette en wat aardappelen die op moesten. Dan is deze schotel uitermate geschikt om te maken. En hij is ook nog eens hartstikke lekker en zo klaar. Weet jij trouwens waarom planteters zo vaak voor bonen of kikkererwten kiezen?


    4 personen


    INGREDIENTEN:

    1 blikken, 400 gram kikkererwten uit blik

    1 blikken kokosmelk, 400

    1 grote ui

    3 teentjes knoflook

    3 centimeter gember

    1 el kurkuma

    1 tl chilipoeder, of naar smaak

    750 ml heet water

    2 (groente) bouillonblokjes

    1 grote zoete aardappel + 4 kleine aardappelen

    1 courgette

    1 winterpeen 

    4 limoenblaadjes, optioneel

    4 el olie 

    300 gram zilvervliesrijst of een andere keuze


    wat peterselie of koriander, optioneel

    wat yoghurt, optioneel

       

    BEREIDINGSWIJZE:

    Snijd na het wassen alle groente en de gember. Verhit de pan met 2 el olie en fruit de ui, knoflook en gember kort. Giet de kokosmelk erbij. Voeg nu gelijk de in blokjes gesneden winterpeen toe.

    Voeg de kikkererwten toen, het hete water en de bouillonblokjes.

    Doe de aardappelen en groenten (behalve de komkommer) erbij en laat het ongeveer 30 minuten pruttelen tot het zacht is.

    Roer regelmatig en zorg dat het niet droog pruttelt. Anders voeg je wat water toe.


    Kook de geweekte en gewassen zilvervliesrijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

    Voeg ongeveer 10 minuten voor tijd de komkommer toe aan de curry. 


    Schep de rijst in diepe kommen en schep er de curry overheen. Bestrooi met de peterselie en wat yoghurt.


  • Gefrituurde bloemkoolroosjes met rijst en komkommersalade

    Lekker met wat geweekte en gewassen (jasmijn)rijst 


    Ga voor het recept van de gochujang saus naar de categorie: Kruiden & Mengsels



    4 personen


    INGREDIENTEN:

    saus

    2 el milde sojasaus

    2 el mirin

    2 el rijstazijn

    2 tl gehakte knoflook

    1,5 el #Gochujang naar smaak

    1 el honing met gember

    2 tl maïszetmeel (+ 2 tl water)

    1 el sesamolie naar smaak


    Voor het beslag

    200 gram patent tarwebloem

    75 gram maïszetmeel

     275 ml spa rood ijskoud

     1 ei (M)

     1 grote bloemkool

      Olie, om in te frituren


    Garnering

    3 el sesamzaad

    3 lente uitjes

    300 gram jasmijnrijst

     Komkommersalade of eigen keuze


    BEREIDINGSWIJZE:

    Meng alle ingredientenvoor de saus( behalve de maiszetmeel en de olie in een pannetje en breng op laag vuur tegen de kook aan. 


    Meng 2 tl maïszetmeel in een apart kommetje met 2 tl koud water en voeg dit toe aan de saus. Roer goed door en zet het vuur uit zodat de saus kan indikken en voeg tot slot de sesamolie toe aan de saus.


    Bereid intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.


    Vul een pan met dikke bodem tot maximaal de helft met olie om te frituren en verhit tot 180 C. Snijd de bloemkool in middelgrote roosjes en meng tarwebloem, maïszetmeel, (bruis) water en ei met een garde tot een dun beslag. Het moet de dikte hebben van pannenkoekenbeslag dat in een lint van de garde afloopt. Voeg eventueel extra water toe om de juiste dikte te bereiken.


    Haal een aantal bloemkoolroosjes door het beslag en frituur ze in zo'n 5 minuten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier, bestrooi met zout en ga zo verder met de rest van de bloemkool.

    Verdeel de warme saus over de gefrituurde bloemkool.

    Bestrooi met de in ringetjes gesneden lente-uitjes en sesamzaadjes en serveer direct met de rijst. 


    Zelf maak ik er vaak nog een komkommersalade bij

  • Gewokte aubergine


    Dit gerecht staat met intrekken van het zout binnen 40 minuten op tafel en is overheerlijk met bijvoorbeeld #Risottometgedroogdetomatenenpecorino.


    2 personen



    Heb je over van dit groentegerecht, gooi dan niet weg maar maak er dan de volgende dag met wat opgeklopt ei een omelet van.



    INGREDIENTEN

     1 rode peper

     1 el Zilveruitjes

     2 teentjes knoflook

     1  el sojasaus

     1 el hoisinsaus

     1 dl kippenbouillon

     5 lente-uien

     500 gram aubergines

     peper

     zout




    Half uurtje voor je begint aan de maaltijd:

     Snijd de aubergines in de lengte in vieren en vervolgens in schuine stukjes van circa 4 cm lang.

     Leg de aubergines in een vergiet, bestrooi ze met zout en laat ze circa 30 minuten staan.



    BEREIDINGSWIJZE

    Snijd de lente uitjes fijn, houd het groen en het wit apart. Snijd de pepers in dunne ringetjes.


    Dep het zout en het vocht van de aubergines  met keukenpapier.


    Verhit de olie in de wok. Doe de aubergines, knoflook, gember en het wit van de lente uitjes erin en roerbak circa 1 minuut.


    Voeg de soja, peper, hoisinsaus en kippenbouillon toe en laat de aubergines op niet te hoog vuur in circa 10 minuten gaar stoven.


    Laat daarna op hoog vuur al roerbakkend het meeste vocht verdampen.


    Garneer voor het opdienen met het groen van de lente-uitjes. 




  • Geroosterde bataat met rucola en olijf


    Wanneer je weet dat je morgen een drukke dag hebt met weinig tijd, kun je heel makkelijk de bataat al voorbereiden. Dan is de rest van het recept een peulenschilletje. en heb je samen met


     -bijvoorbeeld- een #witlofsalade met walnoot en appel een super gerecht die bij iedereen in de smaak zal vallen.



    4 personen



    INGREDIENTEN

    3 zoete aardappelen, gewassen

    6 el extra vierge olijfolie

    15 groene olijven zonder pit, grof gehakt

    2 el kappertjes, grof gehakt

    2 el peterselie, gehakt

    200 gram rucola, gewassen en grof gesneden

    Zeezout en peper



    BEREIDINGSWIJZE


    Verwarm de oven voor op 200 C. 


    Prik de zoete aardappel met een scherp mesje

    rondom in. Leg ze op een bakblik en verdeel 2 el olie en zeezout erover.

    Plaats het bakblik in het midden van de oven en rooster de aardappels in 45

    minuten gaar.

     


    Laat ze afkoelen en bewaar ze af gedekt in de koelkast tot de volgende dag of

    halveer de aardappel. Verhit in een koekenpan 1 el olie en bak ze op

    middelmatig hoog vuur goudbruin.

     


    Roer in een kommetje de olijven, kappertjes, peterselie en rucola door elkaar. Voeg

    zout, peper en de resterende olie toe.

     


    Leg de zoete aardappel op een grote schaal en schep de groene olijven met rucola

    er overheen en serveer direct.

  • Gevulde aubergine met en komkommer raïta



    De #komkommerraïta staat bij kruiden & mengsels


    4 personen


    INGREDIENTEN:

    225 gram linzen

    8 dl water

    2 teentjes knoflook, geperst

    3 volle dikke aubergines

    1,5 dl olie, + extra om in te smeren

    2 uien, gesnipperd

    4 tomaten, in stukjes

    2 el verse munt, fijngehakt

    2 el currypasta, mild

    1 tl chili peper

    1 tl kaneel

    2 tl komijnzaad


    BEREIDINGSWIJZE:

    Was de linzen onder de kraan. Doe samen met de knoflook en het water in een pan en laat 30 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan. 

    Was de aubergines en doe ze in een pan met kokend water. Wanneer deze weer aan de kook is laat je de aubergines 5 minuten koken.


    Verwarm de oven voor op 190 C.


    Giet de aubergines af. Wanneer ze wat zijn afgekoeld snijd je ze in de lengte door de helft. Schep het vruchtvlees eruit en snijd dit klein.

    Leg de auberginehelften in een ingevette schaal, besmeer met wat olie en bestrooi met peper en wat zout. Bak 10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

    Verhit ondertussen een koekenpan en bak de ui en in stukjes gesneden tomaten 5 minuten.

    Voeg de stukjes aubergines samen met de kruiden toe en bak nogmaals 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Giet eventueel het overtollige water af en voeg de linzen, munt en vrijwel alle olie toe. 

    Schep dan het linzen/groenten mengsel in de aubergine helften. Druppel de rest van de olie erover en bak de gevulde aubergines 15 minuten in de oven.

    Leg ze op een mooi bord en garneer met een grote lepel Grieks of Turkse yoghurt en wat takjes munt


  • Griekse ovenschotel met kikkererwten

    Deze schotel is overheerlijk en is heel makkelijk aan te passen met de groenten die nog in de groente la liggen en/of op moeten. 

    Dit gerecht is nu al voortreffelijk en dit soort schotels vind ik altijd comfort food. De orzo kan ook een keer vervangen worden door aardappelen. Goed voor de broodnodige vitamine C boordevol vezels en gezonde voedingsstoffen.


    Nog even dit, gooi het vocht van de kikkererwten (#aquafaba)niet weg, hier kun je enorm veel lekkere en gezonde dingen van maken. En goed te bewaren in de vriezer. Bewaar in ijsklontjesvormen en je hebt altijd de juiste hoeveelheid.




    INGREDIENTEN:

    400 gram kikkererwten uit blik, bewaar het vocht

    4 el olijfolie

    1 ui

    90 gram kalamata olijven

    50 gram kappertjes

    3 teentjes knoflook

    300 gram orzo

    525 ml heet water

    400 gram gepelde tomaten, uit blik

    1 blokje #groentebouillon

    4 takjes oregano

    15 gram dille

    1 bio citroen, schoongeboend

    150 gram Vio life witte kaas, (plantaardig) of feta.


    BEREIDINGSWIJZE:

    Verwarm de oven voor op 180 C.

    Snijd de ui en de knoflook fijn. Schil en was de peen en snijd in blokjes van ½ cm. 

    Verhit 3 el olie in een pan en fruit de ui, knoflook en de peen 5 minuten op middelhoog vuur. 

    Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet. (vang het vocht op, hier kun je nog iets mee 😉).


    Voeg de tomaten en de kikkererwten toe aan het groentemengsel en voeg het water toe. 

    Verkruimel het blokje eroverheen en roer alles goed door. Roer de orzo erdoor en breng op smaak met peper en zout. Stort in een ovenschaal en leg er de takjes oregano op. Zet de schotel 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Snijd de olijven in plakjes en spoel de kappertjes. Dan snijd je de dille fijn en rasp je de schil van de citroen en verkruimeld de ‘feta’. Controleer of de orzo gaar is en zo ja, haal deze dan uit de oven verwijder de takjes oregano, meng de olijven en de kappertjes erdoor en verdeel de zeste, dille en witte kaas erover. Bedruppel de schotel met de resterende olie.



  • Halloumi met gebakken groenten en ras el hanout


    Je kunt Halloumi ook invriezen. Wanneer je niet alles tegelijkertijd wil opeten kan je de kaas ook voor het invriezen in plakjes snijden. Zo kun je enkel de porties ontdooien die je wil bakken . Op die manier ontdooit de kaas ook sneller. En loop je minder kans om eten te verspillen. 


    2 personen


    INGREDIENTEN:

    1 grote ui, 

    2 teentjes knoflook, fijngesneden

    130 gram halloumi

    125 gram champignons in vieren gesneden

    1citroen

    Water

    1 flinke el ras el hanout

    1 puntpaprika

    1 paprika

    1 pluk bladpeterselie

    1 el olijfolie

    2 el roomboter of ghee

    peper naar smaak

    140 gram langgraanrijst gelezen en gewassen of bloemkoolrijst


    BEREIDINGSWIJZE:

    Snijd de helft van de ui in kleine stukjes (leg de andere helft even weg) en doe dit ook met de knoflookteen.  Verhit 1 el boter of ghee in een steelpan (met deksel) en fruit hier 2-3 minuten de klein gesneden ui en knoflook in. Voeg de rijst toe en bak deze 2 minuten mee. Voeg eventueel wat zout naar smaak toe (niet te veel, halloumi is ook al zout van zichzelf) en giet ruim water bij. Laat de rijst nu 10-12 minuten afgedekt koken. Giet dan af en laat zonder deksel even goed uitstomen. 


    In de tussentijd snijd je de andere helft van de ui in ringen, de champignons in vieren, de paprika’s ontdoe je van de zaadlijsten en snijd deze in dunne reepjes en tot slot pers je de knoflook fijn. Ook de halloumi dep je eerst met wat keukenpapier droog en snijd je in stukjes van 1 -2 cm. Deze laatste zet je weer even apart.

    Verhit in een koekenpan de rest van de boter op middelhoog vuur en fruit dan de knoflook, en de uienringen zo’n 3-4 minuten. Voeg de ras el hanout , de paprika, puntpaprika en de champignons toe en roerbak dit zo’n 8 minuten.

    Besprenkel met 2 flinke tl citroensap en breng op smaak met peper en zout.

    Ondertussen bij de saus.

    Hak de peterselie fijn en doe de helft hiervan in een kommetje waar je de yoghurt aan toevoegt. Nog even 2 flinke tl citroensap erbij en ½ el e.v. olijfolie. Tot slot breng je het geheel op smaak met wat zout en peper. Zet even weg en houd je tot slot nog even bezig met de halloumi.

    Nu verder alles klaar is zet een kleine antiaanbak pan op het vuur en wanneer deze goed is verhit doe je hier de halloumi in en bak deze ongeveer 3 minuten tot deze mooi krokant is.


    Verdeel de rijst over de borden en schep het groenten mengsel erbovenop. Verdeel de halloumi er nu over en besprenkel het geheel met de yoghurt saus en tot slot de rest van de bladpeterselie.


  • Konkani met platbrood

    Een heerlijk aardappel met tomaten gerecht wat je goed van te voren kunt maken. Heel makkelijk is en, ook nog eens vegetarisch is. Door de yoghurt te vervangen door een plantaardige variant en de ghee door olie heb je een veganistisch gerecht. 


    Serveer het eens met een #komkommersalade


    INGREDIENTEN:

    350 gram Aardappelen

    2 Tomaten, in kleine stukjes gesneden

    400 ml Kokosmelk

    50 gram Geraspte kokos

    ½  tl Chilipoeder, optioneel

    ½  tl Kurkuma

    1 snuf Zout

    15 gram Mosterdzaad

    15 gram Ghee of plantaardige boter

    10 daun kari, (Kerrieblad)


    BEREIDINGSWIJZE:

    Schil, snijd in grove stukken, was en kook de aardappelen tot ze net gaar zijn. Giet af en voeg de tomaat in kleine stukjes toe. Laat 10 minuten garen op zacht vuur.

    Meng ondertussen de #gerasptekokos met wat kokosmelk, eventueel wat chilipoeder en kurkuma tot een bijna gladde pasta. 

    Doe een paar druppeltjes olie in de pan en laat de kerrieblaadjes even bakken. Vis de blaadjes eruit en voeg deze dan samen met de rest van de kokosmelk toe. 

    Giet het kokosmengsel over de aardappelen en tomaten. Breng verder op smaak en doe over in een kom.

    Voor het opdienen laat je de mosterdzaadjes een minuutje poppen in wat hete ghee (deksel op de pan!), Vis de kerrieblaadjes eruit. En gooi deze weg.


    **Als je verse geraspte kokos gebruikt, laat deze dan een paar minuten draaien in de keukenmachine met een ietsje water tot je een bijna glad mengsel heb**.


    #Platbrood


    8 broodjes


    INGREDIENTEN:

    400 gram bloem

    11 gram bakpoeder

    300 gram volle yoghurt

    7 gram zout


    Kruidenolie

    100 ml olijfolie

    2 tl za'atar, of ras el hanout. 

    Zout, naar smaak

    wat geraspte knoflook (optioneel)


    BEREIDINGSWIJZE:

    Kneed een soepel deeg van bloem, bakpoeder, yoghurt en het zout. Kneed het deeg niet te lang. Het deeg is goed als het lekker elastisch en iets plakkerig aanvoelt.

    Maak er 8 bolletjes van. Leg een vel bakpapier op je werkblad, leg er een bolletje op en nog een bakvel en rol elk stuk lekker dun uit.

    Zorg ondertussen dan je grillpan goed heet is. Smeer wat olie met wat zout (En als zij het kan verdragen wat ras el hanout of za’atar op de bak kant), en leg deze dan op de grillplaat/pan. Bak 2-3 minuten, kwast dan de andere kant van het platbrood met een klein beetje olie in en draai dan om. Bak het platbrood wederom 2 tot 3 minuten of goudbruin.



  • Marokkaanse tajine schotel








    4 personen 


    Is de tajine nieuw, zet de ongeglazuurde tajine dan ruim 24 uur in water, zodat hij minder broos is en minder snel zal knappen tijdens het koken. (een geglazuurde tajine moet je  niet te lang in water laten staan). 

    Ook wanneer je de tajine al in gebruik hebt zul je voor ieder gebruik de tajine een uur moeten laten weken.

    Heb je nou geen tajine, pak dan een stoofpan met dikke bodem en deksel. Maar geloof mij, de tajine zorgt wel voor een speciale sensatie die dit recept nog lekkerder maakt. Ook wanneer men gasten krijgt is het leuk om dit gerecht in de tajine op tafel te zetten met wat gescheurd #platbrood of #ekmek. En een salade.

    De ingrediënten gebruik ik eigenlijk al jaren, ook in de Portugese keuken maar door wat kleine aanpassingen zitten we ineens qua smaak in Noord Afrikaanse sferen.


    INGREDIENTEN:

    2 el olijfolie, mild

    1 grote ui, fijngesneden

    1 ingemaakte citroen, fijne ringen gesneden

    1 teentje knoflook, gehakt

    2 tomaten , gemalen

    5 middelgrote aardappelen, in partjes

    4 stuks wortelen, in plakjes

    500 gram sperziebonen, in stukjes gesneden

    Een handje Turkse pepers, groen, in plakjes gesneden

    2 el peterselie, fijngesneden

    1 tl zout

    1 tl paprikapoeder

    1 tl gemberpoeder

    1 tl kurkuma

    1 tl gemberpoeder

    ½  tl zwarte peper

    200 ml lauw water

    2 el Tomatensaus

    ½  tl Zout

    ½  tl zwarte peper

    1 el peterselie, fijngesneden

    1 el koriander, fijngesneden


    BEREIDINGSWIJZE:

    Pak de tajine weer eens uit de last en laat hem 1 uur weken in water. (of neem een stoofpan, dit kan ook prima en dan hoef je deze geen uur te weken uiteraard. Dit scheelt weer tijd. 

    Verhit de olijfolie dan in de tajine of stoofpan op middelhoog vuur.

    Bak de ui in 2-3 minuten tot deze glazig is. Voeg de knoflook toe en bak deze 1 min. mee.

    Maal de tomaten fijn met een keukenmachine of blender en schep dit in de tajine.

    Voeg alle kruiden toe en roer het goed door. Doe de deksel 5 minuten op de tajine.

    Verdeel nu de aardappelen, wortels, sperziebonen, ingelegde of verse citroen en de Turkse pepers  in de tajine.

    Meng het water, tomatensaus, zout en peper en giet deze saus over de groenten.

    Sluit de tajine en stoof de groenten 30 minuten op middelhoog vuur.

     Open de tajine en schenk/ bedruppel met een lepel wat saus over de groenten

    Heeft de schotel te weinig vocht, voeg dan wat extra water toe en breng dit weer aan de kook.

    Zijn de aardappelen en sperziebonen gaar breng dan zo nodig verder op smaak met wat zout en peper.


    Deze schotel is heerlijk met wat zelfgemaakt platbrood of #ekmek.


  • Mexicaanse tortilla schotel


    4 personen


    We kunnen dit gerecht ook de overheerlijke zo klaar ovenschotel noemen......


    Je kunt de tortilla’s  natuurlijk ook zelf heel makkelijk maken, het recept staat op de website maar je kunt er ook voor kiezen om ze kant en klaar te kopen. 

    Je hebt ruim voldoende aan een tortilla, vooral wanneer je er een salade bij maakt. 


    INGREDIENTEN:

    4 #tortilla’s

    75 gram kaas om te raspen

    100 gram spinazie

    1 blikje mais, uitgelekt

    1 klein potje erwten, uitgelekt

    1 rode paprika, in blokjes gesneden

    1 prei, in blokjes gesneden

    1 winterpeen, in blokjes gesneden

    2 teentjes knoflook, fijngesneden

    1 rode peper, zaad en zaadlijsten verwijderd en fijngehakt

    zout en peper, naar smaak


    Saus

    300 ml passata

    1 ui, gesnipperd

    1 teentje knoflook, fijngesneden

    300 ml groentebouillon

    1 tl erythritol

    1 tl cayennepeper


    BEREIDINGSWIJZE:

    Allereerst blancheer je de spinazie 2 minuten en dan laat je dit uitlekken.

    Verhit de olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de wortel, prei, de knoflook een paar minuten en dan voeg je de mais en de erwten toe die je nog een paar minuten mee bakt.

    Druk het water goed uit de spinazie en hak deze dan fijn en voeg aan het groentemengsel toe. Breng op smaak met zout en peper en de cayennepeper.


    Nu ga je beginnen aan de saus. 

    Doe de bouillon in een pan en voeg daar de passata, de gesnipperde ui de knoflook zoetstof en de cayennepeper aan toe en breng aan de kook. Laat dit nu zo’n 20 minuten inkoken en blijf natuurlijk regelmatig roeren. Maak niet de fout om de pollepel er in te laten staan. Dat houtje voegt niets toe aan dit gerecht. 😉. Wanneer de saus ongeveer 2/3 is ingedikt is hij klaar en haal je hem van het vuur. 


    Nu komt het leukste, alhoewel, het allerleukste is de eerste hap….

    Het opmaken van de ovenschotel!

    Schep ¼ van het groentemengsel op het midden van de tortilla en leg deze dan met de dichte kant naar boven in een met olie gesprayde ovenschaal en dit herhaal je 4 keer. Dan verdeel je er alle saus over en rasp je de kaas erover heen. (of je hebt van te voren geraspt).

    Waarom moet je de kaas zelf raspen? Omdat de geraspte kaas onder andere veel zetmeel bevat!

    Nu zet je de ovenschaal 20 minuten in de voorverwarmde oven en wanneer deze een mooi goudbruine kleur heeft is hij klaar. In die 20 minuten heb jij wel een eenvoudige salade in elkaar geflanst. Zelf vind ik een salade met olijven, ui, tomaten met wat olie en azijn verrukkelijk bij dit gerecht passen. Ik zeg ……

    Smakelijk



  • Parelsalade



    2 personen


    INGREDIENTEN:

    1 Sjalotje, fijngesnipperd

    2 tomaten, in blokjes gesneden

    1 avocado, in blokjes gesneden

    170 gram parelcouscous

    1 citroentje, liefst gepekeld 

    1 grote bos verse koriander, fijngesneden

    20 gram pompoenpitten, droog geroosterd

    100 gram spinazie, grof gescheurd

    100 gram Feta, blokjes gesneden

    1 Groentebouillonblokje


    voor de dressing

    2 el Extra Vierge olijfolie

    1 tl witte balsamicoazijn

    ½  tl honing

    Peper en zout, naar smaak



    BEREIDINGSWIJZE:

    Breng ruim water en het bouillonblokje aan de kook in een pan met deksel 

    Snijd het sjalotje klein, snijd de avocado en de tomaat in blokjes.

    Voeg wanneer het water kookt de parelcouscous toe en kook deze volgens het bereidingsadvies op de verpakking en wanneer deze gaar is giet je hem af.

    Rasp de schil van de citroen en pers deze uit

    Was en snijd de verse koriander fijn. 

    Verhit een kleine koekenpan, zonder olie, op hoog vuur en rooster de pompoenpitten tot ze beginnen te poffen. Doe ze direct over op een schotel of in een bakje zodat ze niet doorgaren in de pan. 

    Dressing.


    Klop in een saladekom een vinaigrette van de olijfolie, de balsamicoazijn, de honing en 2 tl citroensap en ½  tl citroenrasp. 

    Wanneer de vinaigrette klaar is schep je er de ui door en vervolgens schep je er de parelcouscous door. Tot slot de tomaat, avocado, koriander en de spinazie. Als kers op de taart gaat de in blokjes gesneden feta erdoor. Breng eventueel nog op smaak met een draai van de pepermolen en wat zout dan verdeel je de salade over de borden, strooi er de geroosterde pompoenpitten over en smullen maar. 

    (Hier snijd ik er nog een in heel kleine stukjes een kleine gepekelde citroen door heen, maar dit is persoonlijk. Ook zijn er mensen die koriander niet lekker vinden, vervang deze dan door peterselie. 



  • Risotto met gedroogde tomaten en pecorino



    Op deze plek moet nog een foto komen dus mensen, heb je het recept gemaakt maak er dan een mooie plaat van en stuur hem naar ons toe.... Je weet het, de kans is aanwezig dat degene die de mooiste, leukste grappigste foto maakt en die geplaatst wordt, een leuke prijs kan winnen dus zend in mensen! Vermeld er wel even de naam bij van het recept.


    2 personen


    INGREDIËNTEN

     10 gedroogde tomaten uit de oven, Of gedroogde tomaten uit een potje, maar neem dan minder en snijd in dunne reepjes

     1 prei, in dunne ringen

     60 gram boter

     2 el  olijfolie (extra vergine)

     350 gram risotto rijst

     1 glas witte wijn, lichte, hier altijd wel een staartje in de vriezer, anders een klein flesje?

     100 gram Pecorino, geraspt, en wat extra voor serveren

     1,2 liter #groentebouillon, 

     zout en peper, naar smaak

     


    BEREIDINGSWIJZE


    Verwarm 50 gram van de boter met de 2 el olijfolie en laat de prei hier 10 minuten in pruttelen.


    Voeg dan de risotto rijst toe. Als de rijst alle boter en olie heeft opgenomen, voeg dan de witte wijn toe. Als de wijn is opgenomen maar de rijst korrels nog wel glanzen voeg je een soeplepel bouillon toe. Herhaal dit tot de rijst gaar is. Je hebt ongeveer een liter nodig, misschien iets meer.


    Als de risotto voor driekwart gaar is voeg dan de tomaten toe, en roer ze voorzichtig door de rijst. Proef of de risotto op smaak is, en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.


    Wanneer de risotto bijna gaar is voeg dan de kaas toe en zet het vuur uit en meng de resterende boter door de risotto. Laat een paar minuten rusten en serveer met wat zout, peper en wat geschaafde Parmezaanse kaas.



    #gewokte-aubergine, past heel goed bij dit gerecht.

  • Risotto met geitenkaas en gegrilde kerstomaatjes


    4 personen


    INGREDIENTEN:

    2 uien

    2 el olijfolie

    300 gram risotto

    350 ml bouillon

    750 ml water

    500 gram kerstomaten

    50 gram geroosterde amandelen of bijvoorbeeld walnoten

    125 gram zachte geitenkaas 55+

    15 gram verse basilicum


    BEREIDINGSWIJZE:

    Snipper de uien. Verhit de olie in een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en fruit 3 min. Voeg dan de risottorijst toe en bak al roerend weer 3 min. mee tot de korrels glazig zijn. Voeg de bouillon en het water toe en breng aan de kook. Laat zonder deksel op de pan 25 min zachtjes pruttelen tot de risotto gaar is. Schep af en toe om.

    Verhit de grillpan zonder olie of boter. Was en droog de tomaatjes en grill deze tot er streepjes ontstaan.  Hak de amandelen of walnoten grof.

    Neem de risotto van het vuur. Roer â…” van de geitenkaas erdoor en breng op smaak met peper en wat zout. Haal de blaadjes van het basilicum plantje, spoel ze en dep ze droog. 


    Verdeel de risotto over de borden. Leg er de cherrytomaatjes op en strooi er de amandelen over en de rest van de geitenkaas en tot slot de basilicumblaadjes erover.


    Vergeet er niet de tomatensalade of groene salade bij te serveren. Onthoud dat groenten en salade de helft van je bord  zouden moeten bedekken. ;-)


  • Salade van Gekonfijte aardappelen met za átar en tuinkruiden


    4 personen


    INGREDIENTEN:

    4 grote vastkokende aardappelen

    150 gram kikkererwten

    ½ liter groentebouillon

    6 takjes munt

    6 takjes krulpeterselie

    1 bos platte peterselie

    1 granaatappel, mag ook uit de vriezer

    1 citroen

    1 limoen

    1 sinaasappel

    4 el olie, neutraal

    Keltisch zeezout en peper

    snufje za’atar


    BEREIDINGSWIJZE

    Week de kikkererwten gedurende 4 uur in water, kook ze vervolgens gaar in de groentebouillon. Laat afkoelen in de bouillon.


    Snijd de aardappelen in fijne blokjes en leg ze in een ovenschaal, besprenkel met de olie, rasp- en sap van 1 citroen, 1 limoen en 1 sinaasappel. Leg hierop de 2 geplette teentjes knoflook en 4 takken tijm. 

    Breng op smaak met peper en zout en zet gedurende 15 min op 130°C in een voorverwarmde oven.


    Pluk de blaadjes van alle kruiden. Snijd de granaat appel door midden en klop de pitten eruit met een houten lepel. (geen granaatappel in de winkel. koop dan de pitjes uit het vriesvak}.


    Meng al de kruiden, rozijnen, granaatappel pitjes, gekonfijte aardappelblokjes, kikkererwten en besprenkel de salade met de jus van de ovenschaal.


    Breng op smaak met Keltisch zeezout, peper van de molen en za’atar.


    Eet smakelijk

  • Stoof van ananas en kidneybonen

    Wanneer je even snel kijkt zou je kunnen denken dat dit een eindeloze lijst van ingrediente is maar niets is minder waar. Een heerlijk zoet hartige maaltijd die gewaardeerd wordt door het hele gezin.



    4 personen


    INGREDIENTEN:

    540 gram rijpe ananas, zonder harde kern

    240 gram ui, gesnipperd

    4 teentjes knoflook,gesnipperd

    1 el ahornsirpoop, A klasse

    4 tomaten, gepeld en gehakt

    2 el limoensap

    2 tl oregano, gedroogd

    1 tl zeste van de limoen

    1 tl cayennepeper, of naar smaak

    400 gram kidneybonen, uit blik, gespoeld en uitgelekt


    voor erbij: (groente)rijst of rijst naar eigen keuze


    BEREIDINGSWIJZE:

    Hak de ananas klein en doe deze samen met de ui en knoflook met de siroop in een koekenpan. Laat dit wanneer het kookt zo'n 15 minuten op matig vuur pruttelen. 

    Wanneer het mengsel droog is en de uitjes bruin beginnen te worden voeg je de rest van de ingredienten toe en roert alles weer goed door. Dan zet je het vuur laag, doet de deksel op de pan en laat het nog zeker 30 minuten zacht pruttelen. Terwijl de smaken zich nu goed mengen was en bereid je de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.


    Schep de rijst in een diepe kom en verdeel er de stoof over.




  • Tomaten tartaar met vijg en gorgonzola



    4 personen voorgerecht of  2 personen hoofdgerecht!


    Op zoek naar een recept wat lekker is, makkelijk te maken en er ook nog eens uitziet om door een -kook- ringetje te halen, zoek dan niet verder. 

    Pas hem aan, aan de smaak van je gast.  Een kind kan de was doen.  Dit gerecht is #Feestdagen #kerst proof ,




    INGREDIENTEN

    3 vleestomaten (die de zon hebben gezien) 

    3 zongedroogde tomaten

    3 el kappertjes

    8 kalamata olijven

    1 ui

    3 tl mosterd

    peper en zout

    2 avocado

    3 tl citroensap

    een snufje knoflookpoeder

    peper en zout

    optioneel: versie Kelvin

    een paar takjes groen uit de tuin

    2 verse vijgen

    wat restje gorgonzola of andere blauwe kaas

    3 handen verse spinazie


    BEREIDINGSWIJZE

    Breng water aan de kook. Snijd de boven- en onderkant van de tomaten kruislings in. Blancheer de tomaten, zodat je deze kunt ontvellen. Dompel de tomaten 2 minuten onder in het kokende water en spoel af met koud water. Verwijder het velletje en laat -heel - goed uitlekken.


    Snijd de tomaat nu in kleine blokjes en doe dit in een zeef. Laat zoveel mogelijk vocht eruit lekken.


    Snijd de zongedroogde tomaatjes, uitje olijven en de kappertjes fijn,


    Meng de fijngesneden ingrediënten  met de uitgelekte stukjes tomaat. Breng op smaak met peper en zout en meng 1 tl mosterd en een paar druppeltjes olijfolie er doorheen.


    Zet in de koelkast zodat dit goed koud wordt.


    Pureer of prak de avocado fijn met de citroensap en breng ook dit op smaak met wat peper en zout.


    Leg de gewassen en drooggedepte spinazie op de borden en verdeel daar de tomatentartaar over.



    Inspiratie

    Maak af met wat gesneden stukjes verse vijg en kruimel er wat gorgonzola over.

    Verdeel er wat gebakken ansjovis over.


    Heb je een sjiek etentje?

    Je kunt ook een kookring vullen met een laagje spinazie, dan een laagje avocado en deze wanneer de ring gevuld is afmaken met een drupje olie en een takje groen wat je nog in tuin of op balkon hebt staan. 


    Succes verzekerd.

  • Vegetarische Pompoen met kokos

    4 personen


    INGREDIENTEN:

    1 el plantaardige olie

    500 gram pompoen (ongeveer 1 kleine pompoen), geschild en in stukjes gesneden. Moeilijkheden bij snijden, koop dan voorgesneden

    1 ui,  gesnipperd

    4 stevige el milde #korma currypasta 

    400 gram  gepelde tomaten, blik

    400 gram kokosmelk 

    #wolkbroodjes of een klein mini #naanbroodje, om erbij te serveren

    400 gram linzen, blik uitgelekt

    200 gram spinazie

    150 ml kokosyoghurt of Griekse, met wat extra om te serveren


    BEREIDINGSWIJZE:

    Doe de pompoen in een pannetje met wat water en kook ongeveer 10 minuten of tot ze gaar zijn. Verhit ondertussen de olie in een grote pan en voeg de gesnipperde ui toe en bak een paar minuten tot deze zacht is.  

    Voeg dan de currypasta, tomaten en kokosmelk toe en laat 10 minuten sudderen tot een glanzende dikke saus.

    Verwarm de naan broodjes in een lage oven of in de broodrooster. Giet de pompoen af en voeg deze toe aan de saus met de linzen, spinazie en wat kruiden.


    Laat nog 2-3 minuten op laag vuur pruttelen tot de spinazie is geslonken en roer dan de kokosyoghurt erdoor. 


    Serveer met de warme naan en een klodder extra yoghurt. 

    Je kunt de #naan of #wolkbroodjes ook weglaten en kiezen voor wat grote bladeren ijsbergsla waar je de curry opschept. 


    Wat jij wil, het is jouw dag.


  • Volkoren Tagliatelle met buffel burrata

    Ook bij dit recept geldt dat, wanneer je de pasta van te voren kookt en laat afkoelen deze gezonder is. 


    Hoe werkt dit:

    Als je pasta of denk aan bijvoorbeeld aardappels, cassave of bonen laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. En omdat voedingsvezels in de dunne darm bijna niet worden opgenomen zal afgekoelde pasta niet zorgen voor een suikerpiek. Dit in tegenstelling tot warme pasta. 


    Dit voordeel blijft ook wanneer je aardappel of pasta later weer opwarmt. De pasta of aardappel blijft dan zetmeel resistent, het wordt dus niet weer verteerbaar. Dit geldt trouwens ook  voor alle andere zetmeelrijke producten. Denk hierbij aan bonen en bijvoorbeeld cassave-.


    Dus, ga je woensdag voor dit recept, kook de pasta dan een dag van te voren en bewaar in de koelkast. Zelf heb ik altijd een paar bakken gekookte pasta in de vriezer. Kleine moeite, groot plezier.


    2 personen


    INGREDIËNTEN:

    2 grote tenen, fijngesnipperde knoflook 

    1 grote ui, fijngesnipperd

    500 gram Gehalveerde tomaatjes

    1 tl erythritol

    200 ml Slagroom 

    2 el basilicum, fijngesneden

    200 gram tagliatelle

    1 Bol buffel burrata 

    1 klein beetje citroenschil (zeste) uiteraard van een bio citroen 😉


    BEREIDINGSWIJZE:

    Fruit de ui en knoflook aan in een pan met olijfolie

    Haal intussen de bol burrata ui de verpakking, laat het water weglopen en laat op kamertemperatuur komen

    Voeg aan het ui/knoflook mengsel de tomaatjes toe en laat dit 15 minuten smoren.

    Voeg dan de zoetstof, slagroom, basilicum en wat chilipeper naar smaak toe. Meng alles lekker door elkaar.

    Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking, en wanneer deze gaar is meng je hem door de saus. 

    Verdeel de pasta over de borden, halveer de burrata en leg deze op de tagliatelle. rasp er nog wat citroenschil (zeste) overheen en wat olijfolie en draai er nog even (zo nodig) de peper -en zout molen over.


  • Vegetarische/veganistische paddenstoel lasagne


    4 -6 personen


    Met het weer van vandaag en de enorme hoeveelheid paddenstoelen die we in het bos aantreffen ligt het bijna voor de hand dat we aan de paddenstoelen gaan. Pluk niet zelf wanneer je er geen verstand van hebt. Ook in de winkel ligt er een keur van verschillende juweeltjes. Voor nu houden we het bij de kastanjes, portobello ’s en het eekhoorntjesbrood.


    Deze schotel is makkelijk een dag van te voren te maken. En hoef je dan alleen maar in de oven te zetten.

    Dezelfde dag eten? Dan moet je wel rekening houden met de oventijd en de voorbereiding en dan ben je bijna 2 uur verder. 


    Wat je over hebt is heel makkelijk in de koelkast te bewaren en kun je de volgende dag als lunch gerecht serveren.


    INGREDIENTEN:

    30 gram gedroogde eekhoorntjesbrood 

    6 el olijfolie

    1 ui, fijngehakt

    2 wortels, fijngehakt

    2 stengels bleekselderij, fijngehakt

    4 teentjes knoflook, in plakjes gesneden

    paar takjes tijm

    1 tl tomatenpuree

    100 ml rode wijn (optioneel)

    250 gram gedroogde groene linzen

    2 blikken hele tomaten, 400 gram

    250 gram kastanjechampignons, in stukjes gesneden

    250 gram portobello-champignons, in plakjes gesneden

    1 tl sojasaus

    1 tl Marmite

    6 el gewone bloem

    900 ml soja of andere plantaardige melk

    1 snuf nootmuskaat

    12 lasagne bladen

    2-3 eetlepels edelgist (optioneel, zorgt voor een  kaasachtige smaak) Mag ook wat kaas raspen

     een groene salade, om bij te serveren


    BEREIDINGSWIJZE:

    Giet 800 ml kokend water over de gedroogde eekhoorntjesbrood en laat 10 minuten staan tot ze gehydrateerd zijn. Giet ondertussen 1½ el olie in een grote pan. Voeg de ui, wortel, selderij en een snuf zout toe. Laat ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen, tot het zacht is. 

    Haal het geweekte eekhoorntjesbrood uit het water maar bewaar het water. Hak het eekhoorntjesbrood grof. Zet beide even opzij.

    Voeg de knoflook en tijm toe aan de pan. Laat 1 minuut bakken, roer dan de tomatenpuree erdoor en bak nog een minuut. Giet de rode wijn erbij (indien gebruikt), kook tot deze bijna is ingekookt en voeg dan de linzen, de gereserveerde champignonbouillon en blikken tomaten toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat met deksel op de pan sudderen.

    Verhit ondertussen een grote koekenpan. Voeg 1½ el olie toe en doe alle champignons in de pan, inclusief de geweekte paddenstoelen. Bak totdat al het water is verdampt en de champignons diep goudbruin zijn. Giet de sojasaus erbij. Meng alles goed en schep de champignons in de linzen pan.


    Roer de Marmite erdoor en bak de ragout, af en toe roerend, op een laag tot middelhoog vuur gedurende 30-45 minuten tot de linzen gaar zijn en de saus dik en ingekookt is. Voeg indien nodig extra water toe. Verwijder de takjes tijm en breng op smaak.


    Verwarm de oven op 160 C. 


    Om de witte saus te maken, verwarm je 3 el olijfolie in een pan, klop je de bloem erdoor en laat je dit een paar minuten bakken om de bloem goed te laten garen, en klop dan langzaam in de sojamelk (af andere plantaardig alternatief).. Kook tot je een romige saus hebt, ongeveer 10 minuten. Breng op smaak en voeg een flinke snuf nootmuskaat toe.


    Nu komt het:

    Verdeel 1/3  van de ragout over de bodem van een ovenschaal, leg er zes lasagnevellen op, gevolgd door nog 1/3  van de veganistische witte saus en vervolgens nog 1/3  van de ragout. 

    Bestrijk met de resterende lasagnebladen, vervolgens de overgebleven ragout en verdeel tenslotte de rest van de witte saus erover. Strooi eventueel de edelgist erover of wat geraspte kaas en bak 45 minuten tot 1 uur tot de pasta gaar is.


    Serveer de lasagne met een frisse salade.




  • Quiche met artisjok

    4 personen


    olie spray

    1 rol verse hartige taart deeg

    1 venkel knol

    1 rode ui

    1 blik artisjokharten, 390 gram, uitgelekt

    2 eieren of vervanger losgeklopt

    125 ml kokosmelk

    100 gram feta of vegan variant Vitalife

    verkruimeld

    1 tl kaneel

    2 el dragon gemaken

    zeezout en peper, naar smaak

    tuinkers


    Cuichevorm 26 cm


    BEREIDINGSWIJZE:


    Verwarm de oven voor op 190 C.


    Spray de vorm in met de bakspray en verdeel het deeg dan over de vorm. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg.

    Schaaf de venkel, de rode ui in heel dunne plakjes, dit gaat het gemakkelijkst met een mandoline. Maar je kunt ook een ouderwetse schaaf gebruiken (pas je op je vingers).

    Verdeel de venkel en rode ui over het deeg maar houd wat venkel over voor de garnering.Verdeel er de gesneden artisjokharten over.

    Doe het chiazaad met het water (vervanging voor ei)of de eieren samenmet de kokosmelk de feta, kaneel, dragon in een kom en voeg dan nog wat zout en peper naar wens toe. 

    Schenk dit mengsel over de groenten in de vorm en zet dan zo'n 35 - 40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

    Haal hem er uit en garneer de quiche met tuinkers, de rode ui, venkel en wat loof van de venkel

  • Zoet aardappel stamppot met boerenkool & Feta

    Deze stamppot met Zoete aardappel en boerenkool staat zo op tafel.


    4 personen


    INGREDIENTEN: 

    900 gram   zoete aardappel

    300 gram   boerenkool. of maar wens

    200 gram (vegan) feta

    140 gram cashew noten

    12 zongedroogde tomaten

    2 tl mosterd, Zaanse

    scheutje (plantaardige) melk

    peper en zout

    chilipoeder, optioneel


    BEREIDINGSWIJZE:

    Schil de zoete aardappel en snijd in gelijke stukken. Kook dan in ruim water met wat zout gaar in ongeveer 15 -20 minuten

    .

    Leg de gewassen en fijngesneden boerenkool op de aardappels en laat bovenop mee koken. 

    Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes en hak de cashew of walnoten grof en zet even apart.


    Giet de aardappelen en boerenkool af als het gaar is en voeg een klein scheutje melk toe. Stamp de boerenkool en de aardappels tot een puree en breng op smaak met mosterd, peper en zout.

    Schep beide door de stamppot. Breng op smaak met wat zout en peper en houd je van pittig, een snufje chilipoeder.


    Verdeel de zoete aardappel over de borden en kruimel er de feta overheen.




Share by: