Bleekselderij, een groente met potentie. Het ligt voor veel mensen niet zo voor de hand om bleekselderij de hoofdrol te geven. Hoewel deze groente in veel gerechten als ingrediënt voorkomt zie je het nog niet vaak dat deze groene gezonde stengel alleen op tafel staat te pronken en dat is jammer want naast allerlei gezondheidsvoordelen, zoals o.a. ontstekingen verminderend, bloeddruk verlagend en een betere darmpassage (beter poepen) is het een erg lekkere groente.
2 personen
INGREDIENTEN:
1 stronk bleekselderij
2 tenen knoflook
4 bosuitjes
2 cm verse gember
2 el oestersaus
1 el witte wijn azijn
1 el olie, neutraal
½ tl chili vlokken
BEREIDINGSWIJZE:
Snijd de billen van de bleekselderij, schil de stengels licht en snijd dan in halve maantjes.
Snijd de gember en knoflook fijn en snijd de ui in dunne ringetjes.
Verhit de olie in de pan en fruit de ui en de knoflook, voeg de gember toe en wok ook even mee. Daarna voeg je de bleekselderij toe en roerbakt alles goed door elkaar.
Voeg nu de uienringetjes toe.
Wok tot de bleekselderij nog een bite heeft. Voeg dan de oestersaus en de witte wijn azijn toe en breng op smaak met peper en zout.
Strooi er de chilivlokken over.
Deze gewokte bleekselderij past heel goed bij allerlei Oosterse recepten maar kan ook heel goed als bij groente bij een ‘normale’ prak. Zelf ben ik er hartstikke gek op en eet het bijvoorbeeld vanavond bij een restje van de wrap taart van gisteren. Overheerlijk!
Waar ga jij het bij eten?
INGREDIENTEN:
500 gram patentbloem
7 gram gedroogde gist
325 ml water, lauwwarm
1½ tl suiker
2 el zonnebloemolie
10 gram zout
bloem, om te bestuiven
1 ei losgeklopt, of natural mirror cake wanneer je veganistisch bakt
40 ml (plantaardige) melk
sesamzaad
Nigella zaad
BEREIDINGSWIJZE:
Meng de ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel en kneed dit minimaal 10 minuten door. Dit doe ik – door mijn verminderde handfunctie- met een stand mixer met deeghaak maar je kunt ook met de hand kneden.
Doe dan het deeg in kom, dek af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
Bekleed een (bak)plaat met bakpapier en bestuif deze licht met bloem. Stort het deeg op de bakplaat en druk dan uit tot een ovaalvormig brood van ongeveer 25 centimeter.
Laat het deeg 30 minuten rijzen.
Verwarm intussen de oven met de bakplaat en stoombakje voor op 230 C. Zet dan een (metalen) braadslee op de bodem van de oven.
Druk na 30 minuten rijzen met je vingers een patroon in het brood. Bestrijk het deeg met de melk. bestrooi het met sesamzaad en laat het brood nog 30-45 minuten rijzen.
Schuif het brood met bakpapier en al op de hete bakplaat en giet wat water in de braadslee).
Nu hoeft het brood nog maar 18 minuten te bakken. Wanneer hij goudbruin en gaar is, haal je hem eruit en laat hem daarna afkoelen op een rooster.
Dit reccept is heerlijk bij de verschillende ovenschotels.
Dit is een heerlijk bijgerecht voor bij een visje, juist door de frisse pittige smaak. Kijk ook eens naar ons recept van de z#almburger.
Wij laten de rijst graag weg omdat dit niet zo'n gezonde keuze is. Maar je kunt deze uiteraard ook met rijst maken. Kies dan voor 1 mok langkorrelige rijst en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking.
4 personen
INGREDIENTEN:
1 grote bloemkool, rijst van gemaakt.
250 gram kastanjechampignons
2 el olijfolie
2 grote teentjes knoflook , fijngehakt
5 el gehakte peterselie
3 el geknipte bieslook
fijn geraspte schil 1 citroen
BEREIDINGSWIJZE:
Snijd de bloemkool in roosjes, was deze en laat goed uitlekken. Dep daarna nogmaals heel goed droog. Doe in kleine porties in de keukenmachine en pulse deze tot de bloemkool de structuur van rijst heeft. Dep nogmaals droog en zet even apart.
Snijd de kastanjechampignons in kleine stukjes en bak ze eerst even een paar minuten in een hete droge grote koekenpan en voeg dan de olijfolie toe en bak dan op hoog vuur in 4 minuten goudbruin. Roer de knoflook erdoor en bak 1 minuut mee.
Zet het vuur hoog en bak de rijst een paar minuten mee, voeg dan de peterselie, bieslook en citroenschil bij de champignons. Breng eventueel nog wat op smaak met wat peper en zout.
2 personen
INGREDIËNTEN:
100 gram amandelmeel
2 eieren op kamertemperatuur
150 ml heet water
50 gram kwark
30 gram olie met een neutrale smaak
3 tl psyllium schil poeder
2 tl bakpoeder
1 ½ tl xanthaan gom
1 tl zout
BEREIDINGSWIJZE:
Meng het amandelmeel, psyllium husk poeder, xanthaan gom, bakpoeder en zout door elkaar.
Voeg de kwark, olie, eieren en het hete water toe en meng alles door elkaar.
Laat het deeg, gewikkeld in huishoudfolie, ca. 30 minuten afkoelen.
Verdeel het deeg daarna in 6 gelijke stukken.
Bestuif de deegstukken een beetje, vorm ze tot een bal en rol ze vervolgens uit tot een dun platbrood.
Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak de naan aan elke kant ongeveer 2 tot 3 minuten.
Warm smaakt de naan uiteraard het lekkerst. Heb je over en wil je deze op een later tijdstip nog eten warm ze dan op in een koekenpan,
Hier is vandaag restjes dag. Chili sin carne. Het enige wat ik straks nog even moet doen is een puree maken.
4 personen
INGREDIENTEN:
1 grote flespompoen
150 ml slagroom
½ bosje bieslook
zout en peper, naar smaak
BEREIDINGSWIJZE:
Schil de pompoen en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in stukjes en doe samen met de slagroom en wat zout in een pan. Breng de pompoen aan de kook en laat op laag vuur ca. 10 minuten koken.
Pureer met een staafmixer de pompoen en breng het geheel op smaak met zout en peper. Was de bieslook, snijd hem fijn en meng hem door de pompoenpuree.
Benieuwd wat je er nog meer bij kunt eten ga dan ook eens naar de andere recepten.
INGREDIENTEN:
500 gram spruiten, schoongemaakt
75 gram magere spekreepjes
75 gram gedroogde vijgen
2 el olijfolie, extra vergine
2 el mosterd*
1 tl chili peper, of naar smaak
2 el honing, optioneel
2 knoflookteentjes
peper en zeezout
40 gram walnoten, gehakt
BEREIDINGSWIJZE:
Verwarm de oven voor op 200C.
Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Kook ze ongeveer 10-15 minuten beetgaar.
Meng in een grote kom de olijfolie, mosterd, honing, uitgeperste knoflookteentjes en peper en zout met elkaar.
Snijd de vijgen doormidden.
Doe de spruitjes, spekreepjes, chilipeper en vijgen erbij en meng dit goed door het mosterdmengsel.
Verdeel de spruitjes en spekreepjes op een met papier beklede ovenplaat. Schuif de ovenplaat in de oven en rooster dit ongeveer 30 minuten tot de spruitjes zacht zijn.
Schep tijdens het roosteren één of twee keer om zodat de spruitjes rondom goudbruin worden. Meng de laatste 10 minuten de vijgen erdoor.
Bestrooi de spruiten met de gehakte walnoten.
Varieer ook eens met bijvoorbeeld, Dadel en pecan, overheerlijk!
INGREDIËNTEN:
400 gram aardappel
200 gram knolselderij
1 flinke el of naar smaak mosterd
10 gram bio boter
1 snuf nootmuskaat
verse peper
1 scheutje (plantaardige) melk.
BEREIDINGSWIJZE:
Schil de aardappelen en de knolselderij en snijd in gelijke stukken. Kook in ruim water met wat zout gaar. Giet af en pureer. Breng op smaak met de mosterd, nootmuskaat, peper, boter een wat melk.
Lekker bij bijvoorbeeld: #verborgenbloemkool. Maar ook een prima basis voor bijvoorbeeld zuurkool, andijvie of koolstamppot.
Dit was jaren geleden een van de eerste kennismaking voor mij met amandelmeel crackers en de veelzijdigheid hiervan. Met 3 ingredienten een super lekker crackertje die zo gemaakt is.
Samen met mijn zusje zat ik te lunchen toen wij in gesprek kwamen met een serveerster die dit recept aan ons doorgaf. Inmiddels al heel wat jaren verder maar hier in huis nog steeds een enorm gewaardeerde cracker die het goed doet op een speciale dag. Bijvoorbeeld met zelfgemaakte #hummus of een lekkere #tapenade.
INGREDIENTEN:
200 gram amandelmeel
2 flinke el Italiaanse kruiden
een snuf knoflookpoeder
1 flinke snuf Keltisch zeezout
peper, naar smaak
2 el olijfolie
4 el water
BEREIDINGSWIJZE:
Verwarm de oven voor op 150 C.
Maak een beslag door het amandelmeel te mengen met de gedroogde Italiaanse kruiden en het zeezout. Even doorroeren. Dan meng je olijfolie met het water en dit giet je bij je amandelmeel mengsel. Even roeren en door kneden en vervolgens leg je de deegbal tussen twee bak vellen in. Ga er met de deegroller overheen tot je een mooie dunne plaat hebt van zo’n 3 mm.
Maak met een scherp mes crackers in de vorm die je wilt. Kleine vierkantjes doen het altijd goed. Maar ook rondjes (met een borrelglaasje).
Zet nu zo’n 15 a 20 minuten in de oven en kijk regelmatig of ze niet te donker worden. Haal ze eruit wanneer ze goudbruin zijn en laat afkoelen op een bord. Bewaar in een luchtdichte box.
Deze crackers zijn zo gemaakt en ook als ontbijt overheerlijk.
4 personen
INGREDIENTEN:
1 teentje knoflook
3 el olijfolie
800 gram gesneden andijvie
30 gram ongezouten cashewnoten
1 el gembersiroop
BEREIDINGSWIJZE:
Snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een wok en bak de knoflook 1 min. Voeg de andijvie in delen toe en roerbak op hoog vuur in 3 min. beetgaar.
Hak de cashewnoten grof. Breng de andijvie op smaak met de gembersiroop, peper en eventueel zout. Bestrooi met de cashewnoten.
INGREDIENTEN:
100 ml olijfolie
50 basilicum
1 grote teen knoflook
50 pijnboompitjes
snuf zout
snuf peper
paar druppels citroensap
BEREIDINGSWIJZE:
Rooster de pijnboompitten in een pan tot deze goudbruin zijn
Voeg alle ingrediënten samen en blender deze tot een gladde pesto
Voeg wat druppeltjes citroen toe en breng op smaak met peper
Yoghurt, zelf gemaakt. Het klinkt ingewikkeld maar het enige wat je nodig hebt is wat schepjes yoghurt van de vorige dag en een beetje melk. Binnen een paar minuten voorbereid en dan is het alleen nog maar wachten tot de yoghurt klaar is.
Je kunt het natuurlijk ook kopen maar wat is er nou leuker dan dit zelf te doen. Maak s avonds de yoghurt en eet deze de volgende dag als ontbijt. Of verwerk het in een curry of andere maaltijd.
INGREDIENTEN:
½ liter lauwwarme melk
2 el yoghurt
BEREIDINGSWIJZE:
Doe de melk in een kom. Voeg er de yoghurt aan toe en meng heel goed door. Laat 7-8 uur staan.
Et voilà. De yoghurt is klaar.
Ben je op zoek naar een lekker bijgerecht, stop dan hier met lezen. Een kind kan de was doen. Dit bijgerecht past echt heel goed bij de
HET AUBERGINE PAKKETJE.
Maar je bepaalt uiteraard helemaal zelf waar je het bij eet!
INGREDIENTEN:
250 gram gewassen en geweekte rijst, uitgelekt
500 ml groentenbouillon
1 grote ui
4 gedroogde tomaten, uit de olie
8 takjes peterselie, fijn gesneden
1 stengel bleekselderij
1 teen knoflook
2 el olijfolie
BEREIDINGSWIJZE:
Snijd en snipper de ui. Doe dit ook met het teentje knoflook. Was de bleekselderij en snijd deze in de lengte door. Daarna in fijne kleine halve maantjes.
Verhit de olie en voeg de ui en knoflook toe. Laat een paar minuten bakken en voeg dan de rijst toe. Bak dit een paar minuten goed door zodat de olie in de rijst kan trekken. Voeg dan de bleekselderij toe en bak nog even goed door. Voeg de bouillon toe, roer alles goed door en laat dan op zacht vuur met de deksel op de pan garen. Haal na 20 minuten de pan van het vuur maar laat de deksel er nog 10 minuten op zitten. Snijd de gedroogde tomaten goed klein en de peterselie. Roer na 10 minuten de rijst goed door en schep de peterselie en de gedroogde tomaatjes toe.
et voila....
Dit recept is voor ongeveer 1 potje pesto. Wil je meer maken dan verdubbel je de ingredienten. Pas wel op met de knoflook. Dus blijf proeven. Het is met verdubbelen niet altijd 1 op 1.
INGREDIENTEN:
100 ml olijfolie
50 gram basilicum
1 grote teen knoflook
1 grote hand, ongeveer 60 pijnboompitten
wat cashew noten, voor de smaak
2 el edelgistvlokken, optioneel
snuf zout
snuf peper
paar druppels citroensap
BEREIDINGSWIJZE:
Rooster de pijnboompittenen de cashew noten in een pan tot deze goudbruin zijn
Voeg alle ingrediënten samen en blender deze tot een gladde pesto
Voeg wat druppeltjes citroen toe en breng op smaak met peper
Dit gerecht wordt hier al jaren af en aan op tafel gezet omdat het echt een super makkelijk te maken maar geweldig recept is. Ooit een wedstrijd recept, gevonden en aan onze normen wat aangepast maar in de basis hetzelfde.
Eet je 100 % plantaardig vervang dan de kaas voor een plantaardig alternatief.
Ook nog eens van te voren klaar te maken. Zo hoef je alleen de borden nog op te maken et voila....
4 personen
INGREDIENTEN:
250 gram. bloemkool
100 gram vegan #krab
10 gram gedroogde tuinkruiden (tip: iets meer verse tuinkruiden)
50 gram #mayonaise. zelfgemaakt of mayolijntje
10 gram citroensap
zout en peper naar smaak
20 gram (gesmolten) droomboter
10 stuks verse kwarteleitjes
50 gram oude kaas om te raspen
fijn geknipte bieslook als garnering
BEREIDINGSWIJZE:
Voorbereiding
Snijd de bloemkool heel fijn, zodat het mooi kan mengen met het krabvlees. Blancheer deze in gezouten water. Druk het vocht heel goed door een zeef. Doe dit ruim van te voren om het vocht de kans te geven om weg te lopen.
Verdeel op het bakpapier de geraspte oude kaas in tien plakjes, zodat er een soort koekjes ontstaan. Bak deze op zon 100 C tot ze gesmolten en goudbruin zijn. Laat ze afkoelen alvorens ze van het papier te halen.
BEREIDINGSWIJZE:
Meng het krabvlees samen met de tuinkruiden, olijfolie en het citroensap door de bloemkool. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
Verhit de boter en bak hierin de kwarteleitjes. Let op: deze eitjes hebben een stug vliesje onder de schil. Snijd eerst met een scherp mesje de bovenkant eraf, alvorens ze voorzichtig in de pan te gieten.
Leg de kaaswafels op een bord, zet de ringen hieroverheen en schep hier de krab/bloemkooltartaar in.
Druk het geheel voorzichtig aan, haal de ringen weg en leg de kwarteleitjes erop.
Garneer alles met wat Keltisch zeezout en de fijne bieslook.
LET OP! Vegan #krab sticks vind je bij veggiegarden.nl
Je kunt er ook voor kiezen om de wafels als afdakje te gebruiken. Garneren is voor iedereen te leren.
Dit bijgerecht is overheerlijk, spotgoedkoop en supergezond. Ook kinderen zijn er over het algemeen weg van. Probeer de ‘frieten’ wel zo te snijden dat ze allemaal een beetje dezelfde maat hebben. Zo garen ze allemaal net zo snel.
4 personen
INGREDIENTEN:
1 grote knolselderij
2 el (plantaardige) olie of ghee
zout en Peper, naar smaak
paprika poeder, naar smaak
kerriepoeder, naar smaak
peterselie, wat takjes fijngesneden
BEREIDINGSWIJZE:
Schil de knolselderij en snijd in plakken van maximaal 1 cm dik. Snijd ze dan eventueel in de vorm van dikke frieten. Bak de bleekselderij in 2 el ghee of olie. ** (nog geen zout toevoegen).
Breng wanneer ze gaar zijn op smaak met paprikapoeder en wat peper en zout en strooi er de fijngesneden peterselie over.
**anders trekt de bleekselderij water aan en worden ze niet krokant!
Wil je ze in de oven bereiden?
Doe de gewassen en drooggedepte frieten in een schaal en druppel er dan de olijfolie, kerrie en paprikapoeder over. Hussel goed door elkaar, zodat alle frietjes bedekt zijn. Je kunt er eventueel nog 2 el olie aan toevoegen om het net wat krokanter te maken.
Verdeel nu mooi over een bakplaat waar je een bakvel op hebt gelegd en zet dan ongeveer 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Schud ze na zo’n 12 ½ minuut even om en zet nog ongeveer 12 ½ minuut terug.
Ook de airfryer is een optie.
Dan bereid je de frieten als boven en dan doe je ze zo’n 15 a 20 minuten op 180 C in de Air fryer. Wel in de gaten houden of het niet te hard gaat.
Eet deze frietjes met een #yoghosaus of een combi van yoghurt en mayonaise . Dit bijgerecht past goed bij de #witlofschotel-met rookvlees uit de oven.
Of met een gebakken eitje….. of met een stukje vis, of met een lekkere salade off……..
Eigenlijk passen deze frietjes overal bij!
*Kijk voor variaties op dit recept bij de categori:
Ontbijt
INGREDIENTEN:
125 g gebroken lijnzaad
25 g sesamzaad
50 g zonnebloempitten
180 ml water
3 eetlepels gedroogde kruiden naar keuze
(Italiaanse kruiden)
Verder nodig:
bakpapier
deegroller of fles
BEREIDINGSWIJZE:
Meng het lijnzaad, sesamzaad en de zonnebloempitten in een kom en voeg hier ook kruiden naar keuze aan toe.
Voeg het water toe en laat dit geheel ongeveer 30 minuten staan, tot het water geheel is opgenomen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verdeel het mengsel over de bakplaat en leg hier nog een vel bakpapier overheen. Verdeel het mengel met een deegroller of fles goed over de bakplaat en maak het zo dun mogelijk.
Haal het bovenste vel bakpapier eraf en bak de plak 25 minuten in de oven tot de plak knapperig wordt.
Snijd de plak in gelijke kleinere crackers en laat het goed afkoelen. Als de cracker na afkoelen nog niet helemaal knapperig zijn, doe ze dan nog even terug in de oven waardoor de onderkant ook droog en knapperig wordt.
Bewaar de crackers in een afgesloten trommeltje, zo zijn ze ongeveer 2 weken houdbaar.
INGREDIENTEN:
125 gram Amandelmeel
25 gr Gebroken lijnzaad
1 Ei
1 el Olijfolie
1 el Groene pesto
2 Zongedroogde tomaat
1 tl Knoflookpoeder
1 snufje Peper
10 gram Parmezaanse of (plantaardige) kaas
BEREIDINGSWIJZE:
Verwarm de oven voor op 175 C
Meng amandelmeel, gebroken lijnzaad, peper en knoflookpoeder in een bakje.
Snijd de gedroogde tomaat klein en voeg samen met de olijfolie, pesto, Parmezaanse kaas en het ei (of ei vervanger)aan het beslag toe
Mix alles en kneed goed, let op het is normaal dat het wat plakkerig is.
Leg een vel bakpapier op een ovenplaat en leg daar het beslag op.
Leg er nu een vel bakpapier bovenop en rol het beslag met een deegroller helemaal uit tot het overal net zo dun is. Geen deegroller in de buurt? Gebruik dan een fles of anders je handen.
Hoe dunner hoe knapperiger. Voor het beste resultaat houd je het beslag zo'n 3 mm dik.
Snijd nu in de vorm die jij wil. Zelf gebruik ik ook regelmatig de bovenkant van een borrelglaasje. Dit geeft een leuk effect maar je kan er ook vierkantjes van maken of rechthoeken.
Het hangt er ook vanaf wat je er mee wilt gaan doen.
Leg de crackers 15 - 20 minuten in de oven. Wel blijven controleren of het niet te hard gaat. Iedere oven is anders.
Laat even afkoelen en haal dan (zo nodig) een spatel onder de crackers door om ze los te maken van het bak vel.
Deze crackers maak ik het liefst de dag van gebruik. Omdat ze (wanneer je ze wat langer bewaard) door de ingredienten wat zacht kunnen worden.
Wil je een voorraadje aanleggen dan kun je er beter voor kiezen om de basic #amandelmeelcrackers of de #lijnzaadcrackers te maken. Ook hier hebben we de recepten van.
Voor een zaterdagavond snack of voor een verjaardag zijn deze zeer geschikt. Bijvoorbeeld met wat hummus of een smeerseltje van #heksenkaas.
Maak ook eens een foto van jouw creatie, wie weet gebruiken we deze voor de website.
Voor je gaat beginnen aan het bakken van deze lekkere rotiplaat wil ik je attent maken op het feit dat er in de toko ingevroren platen liggen die ook erg lekker zijn. Zelf vind ik het heerlijk om de plaat zelf te maken en het brengt mij in gedachten terug naar de tijd dat ik in Suriname woonde en mijn Hindoestaanse buurvrouw mij dit met veel lol en plezier heeft geleerd.
10 stuks
Ingrediënten:
Voor het deeg
1 Kg zelfrijzend bakmeel
ongeveer 600 ml -lauwwarm- water
3 el zonnebloemolie
1 tl zout
Voor de vulling
500 gr gele spliterwten
1 bouillonblokje (kip)
3 el zonnebloemolie
1 teentje knoflook
1 tl masala
1 tl kurkuma
Om te bakken
50 gr roomboter
50 ml zonnebloemolie
Bereidingswijze:
Meng het zelfrijzend bakmeel met het zout. Maak een kuiltje in het midden en giet daar de olie en 3/4 van het water in. Kneed het geheel tot een soepel deeg.Wanneer het deeg nog wat droog is voeg je de rest van het water toe. Het kan ook zijn dat het deeg wat plakkerig is, voeg dan wat extra meel of bloem toe.
Kneed het deeg totdat het aanvoelt als zacht brooddeeg. Zelf gebruik ik de kneedfunctie van de keukenmachine. Dit duurt dan ongeveer 5 minuten. Met de hand duurt het zo’n 10 minuten. Doe het deeg daarna in een kom en leg er vervolgens een vochtige doek overheen. Laat het zo -zeker- een uur rusten. Nu kun jij je gaan bezighouden met het maken van de vulling.
Was de spliterwten en doe ze in ’n pan met zoveel water, dat de erwten net onder staan. Voeg de kurkuma en het bouillonblokje toe en kook de erwten in ongeveer 35-40 minuten gaar. Giet deze dan af en laat ze minstens 20 minuten in een vergiet uitlekken. De erwten moeten goed zijn afekoeld en droog zijn.
Maal de erwten vervolgens tot poeder in een keukenmachine.
Pers het teentje knoflook uit en fruit die op matig vuur in 3 el zonnebloemolie. Voeg ook de masala toe en tenslotte ook de erwten. Bak het op laag vuur enkele minuten aan, totdat het een goudkleurig geheel is. Laat het nu weer helemaal afkoelen.
Roti plaat bakken
Bestuif het werkblad met bloem en verdeel het deeg in 10 stukken. Maak van elk stuk ’n bolletje. Houd nu telkens één bolletje in je hand en druk die in het midden plat. Vul het deeg met wat van de gele erwtenvulling en vouw hem weer dicht. Let op dat de vulling in het midden zit.
Wanneer alle bolletjes zijn gevuld, ga je ze uit rollen.
Bestuif opnieuw je werkblad met bloem en rol de bolletjes dan voorzichtig uit tot een cirkel die ongeveer de maat heeft van je koekenpan.
Het is van belang dat de roti niet scheurt en de vulling hierdoor aan de binnenkant blijft.
Nu het leukste, het bakken.
Smelt de roomboter en voeg de olie toe in een steelpannetje.
Verhit de koekenpan op matig tot hoog vuur. Bestrijk de pan dan met wat van de boter/olie en leg de rotiplaat in de pan.
Laat hem een minuut bakken, totdat er luchtbellen ontstaan. Bestrijk de roti met wat boter en draai hem voorzichtig om. Je kunt dit nog één of twee keer herhalen.
Ga door tot de roti mooi opbolt en goudkleurig is.
Het bakken van de rotiplaat duurt ongeveer 3 minuten. Ga door totdat alle roti gebakken is.
Deze rotiplaat wordt gegeten bij het recept: #Kip masala en kousenband wat je bij de kiprecepten kunt vinden. We hebben ook een vegetarische variant.
Dit recept is in een handomdraai gemaakt en is overheerlijk.
Lekker als hap bij de borrel maar ook een lekker voorgerechtje of doe eens gek als tussendoortje.
Eigenlijk zijn het gezonde mini loempiaatjes en als je ze eenmaal hebt gemaakt wil je niet anders meer. Laat je nog eens weten wat je ervan vindt?
10 stuks
INGREDIENTEN:
10 rijstvellen
200 gram voorgekookte (plantaardige) garnalen AH, terra
125 gram zeewiersalade, (Haal ik bij mijn visboer)
1 avocado, eetrijp
1 rood uitje
1 teentje knoflook
1/2 komkommer
3 cm verse gember
1 el sojasaus
1 el citroensap
1 el suiker
1 snuf chilipoeder, of naar smaak
BEREIDINGSWIJZE:
Vulling
Snipper het uitje, snijd de avocado en komkommer jullienne, pers de knoflookteentje uit en schil en rasp de gember fijn.
Meng nu alle ingredienten behalve de komkommer, avocado en garnalen in een kom. Breng op smaak met wat zout en peper.
Vul een grote koekenpan met een laag heet water en zet het vuur laag.
Dompel een rijstvel 5 seconden onder in de pan met water en leg dan neer op je werkblad. (laat het vel niet te zacht worden. Dit gebeurt wel tijdens het oprollen. Nu is het een kwestie van even door werken voor de spring roll te zacht wordt.
Vullen van de springroll.
Begin een stukje van de rand af een reepje komkommer neer te keggen en een reepje avocado. Dan ongeveerl 1 el vulling en daar leg je drie garnalen bovenop.
Rol het rijstvel tot het midden strak om de vulling. Vouw de zijkanten naar binnen en rol tot het einde op. Herhaal dit tot je alle vellen hebt gevuld en opgerold.
Serveer tip!
Serveer er een klein dipbakje sojasaus en wat wasabi bij.
Seitan zelf maken is zoals ik al zei een makkie. Het enige is dat het 1 uur moet pocheren, anders zat je binnen een zucht en een poep te eten. Ben je op zoek naar een 'goedkoop'alternatief voor een vleesvervanger en wil je ook nog weten wat er allemaal in gaat, dan zit je nu gebamzaaid. (zou mijn moeder zeggen).
Wist je dat:
Tarwe gluten bevatten 2 x zo veel eiwit als vlees en wanneer je er seitan van maakt heb je enorm veel mogelijkheden om dit op een heerlijke manier te verwerken.
INGREDIENTEN:
Voor het deeg:
120 gram tarwegluten
3 el edelgist
2 el sojasaus
150 ml bouillon plantaardig
1 el olijfolie
3 teentjes knoflook
Voor de bouillon
1 tot 1 ½ l water
2 blokje bouillon
3 el sojasaus
BEREIDINGSWIJZE:
Meng de tarwegluten en gistvlokken in een kom. Voeg de 150 ml bouillon, sojasaus, olijfolie en knoflook toen en roer dan met een vork en dan vormt er zich een deegbal. Kneed het deeg zo’n 2 a 3 minuten tot het veerkrachtig en stevig is en alles is opgenomen. Verdeel en vorm het deeg naar eigen inzicht.
Laat het deeg nu een uur pocheren in de bouillon waar je de 3 el sojasaus aan hebt toegevoegd.
Let op dat het niet kookt!
Je kunt er, wanneer de seitan klaar is reepjes van snijden of plakjes. En dit kun je gaan verwerken in een gerecht. Ga naar de recepten om te zien wat je allemaal kunt maken van seitan.
Heb jij het gemaakt?
Ik ben heel benieuwd wat jij er van vindt.
Deze tomaten taart is prachtig om te zien en past bij heel veel gerechten. Mooi rood voor het #kerst diner. En super van smaak.Je kunt ze ook pp maken. Dan gebruik je kleine quiche vormpjes en gebruikt de kleine bladerdeeg velletjes. Wat je wil. Ga je voor klassiek of ga je voor modern. Jij mag het zeggen
4 personen
INGREDIENTEN:
750 gram zoete trostomaten
2 el olijfolie + extra om te besprenkelen
2 grote rode uien, in ringen
2 teentjes knoflook, fijngesneden
zeezout en peper, naar smaak
1 el balsamicoazijn
½ el suiker
50 gram olijven, ontpit
1 bosje basilicum
blaadjes van 2 takjes tijm
extra om te toppen
1 pak bladerdeeg groot
BEREIDINGSWIJZE:
Verhit de oven tot 180 C.
Haal de steeltjes van de gewassen tomaten Leg de tomaten met de kontjes omhoog op een bakplaat, besprenkel met ½ el olijfolie en bestrooi met zout en peper.
Bak ze ca. 25 minuten in het midden van de oven.
Verhit intussen ½ el olie in een ovenbestendige koekenpan en bak de uien op laag vuur in ca. 5 minuten zacht. Roer er de knoflook door en bak deze ongeveer 2 minuten mee
Schenk er de balsamicoazijn bij en laat in een paar minuten inkoken en iets karamelliseren. Schep alles uit de pan en maak de pan goed schoon.
Neem de tomaten uit de oven en verhoog de temperatuur van de oven naar 200 C.
Laat de tomateneven staan zodat ze iets afkoelen. Snijd intussen de helft van de blaadjes basilicum en tijm klein.
Verhit 1 el olie in de quiche vorm en schep er de suiker in. verdeel over de bodem. Leg de tomaten met de kontjes naar beneden in de pan. Laat wat ruimte vrij aan de zijkanten van de vorm zodat het vrijkomende vocht kan verdampen. Verdeel nu de olijven tussen de tomaten.
Schep er dan het ui -mengsel en de fijngesneden basilicum en tijm over.
Rol het bladerdeeg uit en snijd er (gebruik een groot bord als mal) een cirkel van ongeveer 24 cm uit. Leg het deeg over de tomaten en stop ze aan de zijkanten lekker een beetje in.
Laat nog wat ruimte aan de rand van de pan over zodat overtollig vocht kan verdampen. Snijd of prik een paar stoomgaatjes in het deeg en zet dan 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot deze er mooi bruin en knapperig uitziet.
Neem uit de oven (pas op, het is gloeiend heet!) en giet (zo nodig) heel voorzichtig zo veel mogelijk vocht af.
Druk dan zachtjes op het deeg en draai voorzichtig iets zodat alle tomaten van de bodem loskomen.
Leg een groot bord omgekeerd op de vorm en draai de Tomaten tarte tatin in een beweging (boven de wasbak) om op het bord. Doe dit voorzichtig want er kan nog steeds vocht uitlekken.
Strooi tot slot nog wat in stukjes gescheurde basilicum over en de tijm et voilà.
INGREDIENTEN:
2 appels, gewassen en geraspt
1 tl kaneel
4 allinson sneetjes
wat boter of ghee om te smeren
BEREIDINGSWIJZE
Meng de geraspte appel met de kaneel en voeg eventueel nog wat zoetstof toe.
Smeer de boterhammen dun in met wat ghee of boter en leg deze met de besmeerde kant naar beneden.
Verdeel nu het appelmengsel over de 2 boterhammen en leg hier de 2 overige op. Smeer nu nog wat boter op de bovenkant.
Doe de tosti's in het ijzer en laat goudbruin worden. Snijd diagnoaal door et voila, Oma Kraal's appeltosti's zijn klaar om opgegeten te worden.
Zaterdag kwam mijn schoonzoon en kleindochter binnen met een wortel die er, ik moet het eerlijk zeggen, niet echt heel appetijtelijk uit zag.
Maar schijn bedriegt want deze wortel is echt heel lekker wanneer je hem in een gerecht verwerkt. Als je niet weet wat je er mee moet, denk je er misschien alleen maar aan als een siroop. Deze kennen we inmiddels wel in de DEG keuken. Maar deze wortel, verwant aan aardpeer is ook rauw errug lekker en geeft een mild en wat zoete smaak.
Om de smaak goed te kunnen beoordelen heb ik er voor gekozen om er een salade van te maken. Want ja, de yacón is ook rauw te eten. En ik moet zeggen dat hij geslaagd is.
Nadeel is dat de yacón snel verkleurt maar ach, wij zijn niet van de food fotografie politie en houden over het algemeen minder rekening met het uiterlijk maar veel meer met smaak en gezondheid.
4 personen
INGREDIENTEN:
1 Yacón
2 Wortels
3 el Citroensap
3 el, EV olijfolie
Handje gehakte peterselie
en wat gehakte nootjes, optioneel
BEREIDINGSWIJZE:
Schil en rasp de Yacón en de wortelen. Doe bij elkaar in een saladekom.
Maak van de citroensap en de olijfolie een dressing en giet het snel over de groenten en meng het.
Strooi er wat gewassen en gehakte peterselie over, voor je de salade serveert.
Dit is een vegetarisch en heel mooi gerecht wat je nog mooier maakt door er wat druppels #tomatencoulis langs te druppelen.
4 personen
INGREDIENTEN:
1 weck potje #gegrildepaprika (350 gram uitgelekt)
400 gram verse spinazie
4 el Ricotta kaas
zout en peper, naar smaak
1 snufje Cayenne peper
BEREIDINGSWIJZE:
Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur, voeg 1 el olijfolie toe.
Fruit de spinazie en voeg een snuf zout en Cayenne peper toe. Snijd de gegrilde paprika's in stukjes. Doe de spinazie in een vergiet en druk met een brede lepel zoveel mogelijk vocht eruit.
Plaats de kookringen op de borden en verdeel hier de spinazie in. Druk deze met een lepel licht tegen elkaar. Voeg nu in iedere ring de gegrilde paprikastukjes toe. Leg een bolletje Ricotta op elk bord.
Geef er een draai met de pepermolen overheen, leg er een basilicum blaadje op en serveer.
Wij zijn bereikbaar van
Ma - Do 9:00 am - 17:00 pm
Vr - Zo Gesloten
E-mail: info@bij-doortje.nl
STUUR DOORTJE EEN BERICHT!