Zoetstoffen in de ban

ZOETSTOFFEN IN DE BAN!
Wij hebben besloten om onze recepten niet meer te zoeten met aspartaam maar ookmet de erythritol zullen wij (tot bewezen veilig) geen nieuwe recepten meer maken.

De recepten die nu op de website staan, blijven staan tot de nieuwe onderzoeken zijn afgerond en dan bepalen wij wat we ermee gaan doen.

 

Doortje is sowieso niet zo’n voorstander van zoetstoffen maar nog meer een fel tegenstander van geraffineerde suikers en daarom gebruikten wij toch wel regelmatig zoetstoffen in de recepten van o.a. taarten en cake e.d. om de leden tevreden te houden en aan de zoetbehoefte te voldoen. Dit gold overigens ook voor de zoetbehoefte van mijzelf.
 
Waarom zetten we het on holt.

Dit mede omdat de WHO onlangs concludeerde dat het nader moet worden onderzocht i.v.m. een mogelijke relatie met kanker en ook omdat er al jaren vragen zijn omtrent het gebruik van aspartaam.

Voor de dagelijkste DEG en VEG voeding maakt dit niet zo uit maar het betekent wel dat we creatief moeten zijn, wanneer we iets maken voor een verjaardag of andere bijzondere dag. Ik wil benadrukken dat de ahornsiroop, honing en andere alternatieven allemaal toch suikers zijn. Dus gebruik dit sporadisch. Laat dit dus ook de momenten zijn dat je hiervoor kiest.

Weer een reden om te stoppen met het dagelijkse toetje en als je het toch niet laten kan, gewoon een stuk fruit te nemen.

Ik ga uiteraard mijn best doen om toch wat mooie recepten te maken die zo gezond mogelijk, veilig en lekker zijn.

Heb jij nou een mooi recept wat is gemaakt zonder zoetstoffen en/of suikers, -overigens is zoeten d.m.v. fruit wel toegestaan-, dan zie ik dit graag verschijnen.

Je snapt natuurlijk wel dat bij zo’n bericht een recept hoort die je mag en kan eten. Al geldt ook voor deze overheerlijke brownies dat het geen dagelijke kost hoort te zijn!

 

 

Brownies zonder – geraffineerde- suiker

Ongeveer een half uurtje werk

 8 porties

INGREDIENTEN:
75 gram vegan boter
60 gram cacao poeder
75 gram meel
2 el gemalen lijnzaad + 6 el water)
1 tl vanille extract
2 tl bakpoeder
4 el ahorn siroop
1 snuf zout
50 ml water
50 gram noten grof gehakt

 

BEREIDINGSWIJZE:

Verwarm de oven voor op 175 C.

Meng de lijnzaad en water en zet even in de koelkast.

Smelt de vegan boter au bain-marie.

Meng de overige ingrediënten en voeg ze toe aan de boter, roer goed door. Voeg nu voorzichtig wat water toe, en meng verder. Het beslag moet vrij dik blijven, maar wel goed te mengen zijn .

Knip rondjes bakpapier (wat groter dan de muffin vorm zodat ze goed passen, of gebruik v oorgevormde muffinvormpjes die passen in een muffin bakvorm. Verdeel het beslag over de 8 vormpjes. 
Zet de muffinvorm zo’n 22 tot 25 minuten (maar zeker niet langer anders worden ze droog) in het midden van de voorverwarmde oven.

 

Wanneer je ze eruit haalt kunnen ze er een beetje slapjes uitzien maar geef ze de kans om af te koelen en je zult zien dat ze overheerlijk smaken. De volgende dag trouwens nog lekkerder. Al denk ik dat ze dat niet halen.

 

 

 

 

Share by: