Hier vind je alle diner recepten!
Ze zijn onderverdeeld in categorieën, zodat je ze gemakkelijk kunt vinden.
---
Koenjit, ook wel bekend als kurkumais een geweldige gezondheidsbevorderende smaakmaker en het ziet er ook nog eens heel gezellig uit met die felgele puree straks.
4 personen
INGREDIENTEN:
550 gram -kruimige- Aardappelen, geschild)
1 bosuitje
1 rode peper, zonder zaadlijst
10 gram bladselderij
1 avocado, eetrijp
150 gram wortel, geraspt
150 gram gekookte biet, in blokjes gesneden
80 gram doperwten, uit de diepvries
1 el limoensap
2 el mayonaise
1 snuf peper
1/2 tl zeezout
2 el koenjit
1/2 tl chilivlokken
5 el olijfolie
1 pak kipstuckjes of kippendij voor 4 personen
BEREIDINGSWIJZE
Snijd de aardappelen in stukken en kook deze in 20 minuten gaar in ruim water met wat zout. Snijd de kip(stuckjes) klein en marineer deze met peper, zout 1 el soyasaus en wat druppeltjes citroen en zet apart.
Snijd de bosui en peper in ringetjes. Hak de selderij met steel fijn. Verwijder de schil en pit van de avocado en snijd in blokjes.
Meng de wortel, biet, selderij, afgegoten mais, doperwten, avocado, limoensap en de mayo tot een salade en breng op smaak met de peper en zout. Stamp de aardappelen met de koenjit, chiliflakes en 1 el olijfolie tot een mooie puree.
Wil je het extra mooi serveren zet dan een kookring op een bord.
Doe er een laag puree in dan 1/4 van de salade gevold door puree en weer wat salade. Herhaal tot dit op is.
Verhit de rest van de olie in de pan en bak de gemarineerde stuckjes en volg hierbij de aanwijzingen op de verpakking. Voeg de peper, bosui en breng op smaak met peper en zout en verdeel dit over de borden. Haal voorzichtig de ring omhoog en leg er nog een groen kruidje en bijvoorbeeld een half cherry tomaatje op.
Dit recept kwam bij mij weer omhoog toen in naar een programma zat te kijken over chef koks uit India., en hun invloed op het gebied van recepten. Ik begon te watertanden bij de butter chicken. Dit heb ik zelf in Suriname leren kennen en maken en oh wat is dat lekker.
Ben je een veggie vervang de chicken dan voor een veggie variant en niemand zal dit vervelend vinden. Samen met bloemkool rijst en een salade maakt dit een supergezonde DEG Maaltijd.
4 personen
INGREDIENTEN:
400 gram plantaardige kip
100 gram (plantaardige) slagroom
1 blik tomatenblokjes a 400 gram
2 el Griekse (plantaardige yoghurt
2 el olie, neutraal
2 el droom roomboter
2 grote uien
3 grote tenen knoflook
2 el Garam Masala
2 tl citroensap
1 tl gerookte paprikapoeder
1 tl kaneel
peper, zout, naar smaak
BEREIDINGSWIJZE:
Doe de kipsctuckjes in een kom. Voeg hieraan de (plantaardige) yoghurt, knoflook, citroensap, Garam Masala en 1 snuf zout toe. Meng dit even lekker door elkaar en zet even apart zodat alles mooi kan intrekken. (hoe langer , hoe lekkerder de smaken zullen zijn).
Snijd de ui fijn en fruit ze dan in 2 el olie glazig. Voeg dan de knoflook toe en bak dit ook nog even mee. Voeg na een aantal minuten de garam masala, gerookte paprikapoeder, kaneel en 1 tl zout toe. Bak dit alles nog 2 minuutjes mee en voeg dan de tomatenblokjes toe. Roer alles goed door en verhit het tot dat het pruttelt. Nu voeg je de (haver)slagroom toe, terwijl je het vuur laag zet. Zet de staafmixer op het mengsel en maak er een gladde saus van.
Verhit de roomboter in een andere pan en bak de kipstukjes nu op matig vuur om en om tot deze omringd is door de boter. Dan mag de kip bij de saus. Roer alles door, doe de deksel op de pan en laat dit vervolgens op laag vuur een kwartiertje rustig pruttelen. of tot het gaar is.
Breng op smaak met peper & zout en garneer eventueel met wat blaadjes peterselie.
*Serveer de butter 'chicken' met (bloemkool)rijst en een lekkere salade.
Little willies, ik moest even slikken toen ik het zag maar goed, deze chipolata worstjes zijn wel plantaardig dusssss.... Je kunt ze ook van AH zelf kopen. Wat je wil.
2 personen
INGREDIENTEN:
1 venkel, fijn gesneden
1 zoete puntpaprika, in stukjes gesneden
blikje mais
1 ui, in ringen gesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
200 gram vegan chipolata worstjes in stukjes gesneden
1 rode peper, ringetjes gesneden, zaadjes verwijderd
1 tl kurkuma
2 Bietjes, in blokjes gesneden
BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de olijfolie in de pan en doe de ui en knoflook in de pan. Wanneer de geur vrijkomt voeg je de rode peper en kurkuma toe en roerbak een paar minuten. Voeg dan de paprika, venkel toe en bak dit alles lekker door. Doe de in stukjes gesneden worstjes erbij en de bietjes en tot slot de afgegoten mais.
Verwarm alles nog even goed door en voila.
Inzending: Ingrid van Dam
Omdat het de tweede dag nog lekkerder is (Dan hebben de smaken zich beter ontwikkeld) kan je het makkelijk een dag van te voren maken. Zelf maak ik altijd in een keer een grote hoeveelheid en dan vries ik in wat ik niet gebruik. zo heb je op een dag met weinig tijd een overheerlijke maaltijd. Alleen maar rustig laten ontdooien in de koelkast en dan verwarmen. Heerlijk met een stamppot zoals #hutspot. Ik vries het per portie in dan eet ik een vegetarisch stooflapje en mijn maatje gaat aan de hachee.
Heb jij trouwens de vegetarische stooflapjes al geproefd en....... wat vind je ervan?
4 personen
Ingrediënten:
600 gram runder stoofvlees (magere stooflappen, riblappen, sucadelappen of poulet
600 gram uien
2 laurierblaadjes
3 kruidnagels
6 å 8 gram -Keltisch- zeezout
peper naar smaak
2 el bloem
50 gram bio roomboter
voldoende vocht zodat je ingrediënten net onder staan (#runderbouillon)
BEREIDINGSWIJZE
Pas op: laat het stoofvlees niet koken.
Ik weet nog dat mijn oma een stelletje op het aanrecht had staan en daar stond het de hele dag op. Wanneer ik er aan denk ruik ik het weer. Mijn moeder en ik zei de gek, gebruikten daarvoor een los sudderplaatje wat je op het gasstel kon plaatsen.
Zelf maak ik tegenwoordig de hachee en stooflappen en dergelijke in de oven met een temperatuur van 80 a 90 C en wanneer je de braadpan dicht houdt 70 C.
's morgens in de oven zetten en dan lekker laten staan. Je hoeft er niet eens meer voor thuis te blijven. Een kind kan de was doen.
Dit is een recept van Yvette van Boven en ik ben er weg van. Normaliter ben ik vaak geneigd om een aantal recepten bij elkaar te gooien om mijn eigen draai ergens aan te geven maar dat heb ik tot nu toe bij Yvette nog nooit gedaan. Dit zou voor mij vloeken in de kerk zijn. Deze vrouw heeft het koken in de vingers. En hoewel ik van mijzelf weet dat ik lekker kan koken zou ik ooit nog wel eens een master class van deze meesteres willen hebben.
INGREDIENTEN:
dressing
2 el wittewijnazijn
3 el verse sinaasappelsap
1 tl zoutflakes, plus extra
versgemalen zwarte peper
6-8 eetl. olijfolie extra vergine
salade
300 gram tuinbonen
300 gram voorgekookte vastkokende aardappeltjes, in blokjes
300 gram jonge bladsla
klein bosje dille, grof gehakt
de blaadjes van ong. 3 takjes bonenkruid
250 gram bramen, sommigen gehalveerd
200 gram gorgonzola, in flinters
50 gram Walnoten, kort geroosterd in een droge koekenpan
versgemalen zwarte peper
BEREIDINGSWIJZE:
Klop de azijn en het sinaasappelsap met wat zout. Klop langzaam de olie erdoor tot de dressing is geëmulgeerd, breng op smaak met peper.
Dop de tuinbonen, kook ze in 7 minuten beetgaar, spoel ze koud af en #dubbeldop de helft nog eens. Meng ze met de aardappelblokjes, slablaadjes en de dille. Bestrooi met de bramen, gorgonzola en walnoten. Druppel de dressing erover en bestrooi met zwarte peper.
#Tuinbonen dubbel doppen betekent dat je de gedopte boontjes van hun bittere schilletje ontdoet. Hierdoor krijgen de boontjes een wat meer verfijnde smaak. Knijp aan één kant van het boontje en het kleine, malse groene boontje schiet eruit.
Dit gerecht maak ik regelmatig, soms ook met kool erbij. Voor mijzelf maak ik de vega versie die ik oh zo lekker vind. Wil jij deze ook, stuur mij dan een berichtje.
8 -10 personen
Ingredienten:
2 kilo kippendij
50 gram ghee of bio roomboter
2 ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, geperst
1 el tomatenpuree
2 volle el masala
2 bouillonblokje (kip)
1 tl zwarte peper
optioneel: madame Jeanette peper naar smaak, fijngehakt
Voor de aardappel & kousenband
500 gram kousenband
750 gram aardappelen, in vieren
75 gram ghee of bio roomboter
3 teentjes knoflook, geperst
2 kipbouillonblokje
2 ui, gesnipperd
2 flinke el masala
1 grote el tomatenpuree
1 tl zwarte peper
optioneel: fijngehakte madame Jeanette peper naar smaak
9 eieren
2 el maïzena
De kip
Snijd de kip zoveel mogelijk in gelijke stukken, zodat de stukjes kip in de pan allemaal ongeveer gelijk van grootte zijn.
Verhit nu de roomboter in een wok of hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook, totdat de ui glazig ziet. Voeg daarna de tomatenpuree en de masala toe. Voeg na een minuut of twee ook de peper, de kip en eventueel de madame Jeanette peper toe. -Mijn klein- kids eten graag mee, dus ik geef de pittigheid er gewoon naast. Ga voor deze recepten naar overigens of bijgerechten. De sambal is echt een aanrader en wordt door iedereen hier gewaardeerd-.
Los de bouillonblokjes op in 500 ml water en voeg dit ook toe. Laat de kip zo in ongeveer 30 minuten zachtjes gaar stoven zonder deksel op de pan. Na deze tijd zal het water voor de helft zijn verdampt. Voeg daarna eventueel extra zout (naar smaak) toe en bind de saus met ’n papje van wat maïzena en water, totdat het de gewenste dikte heeft.
De aardappelen, kousenband en ei
De bereiding van de kousenband en aardappelen is eigenlijk hetzelfde als de kip. Ook nu gaat de ghee in een pan en daar fruit je weer de ui en knoflook in, totdat de ui glazig ziet. Voeg de tomatenpuree en masala toe en doe dan ook de stukken aardappel in de pan. Dan is er het moment van de madame Jeanet maar deze is, zoals ik al zei optioneel.
Vul het geheel tenslotte bij met bouillon, totdat de aardappelen onder staan. Laat de aardappelen in ongeveer 10 minuten halfgaar worden en voeg vervolgens de kousenband, gesneden in stukjes van 5 cm, toe.
Kook het geheel in nog 10 minuten gaar. Bind -zo nodig- ook nu de saus met wat maïzena en water en breng zo nodig op smaak met wat zout.
Kook de eieren in 8 minuten. Pel de eieren en leg ze daarna nog even in de saus van de kip, zodat ze mooi geel kleuren.
Serveren:
Leg de plaat op een bord, schep er de aardappelen en de groente bij. Voeg de kip toe en leg er het door midden gesneden ei bij.
Optioneel:
Serveer er de #komkommer in het zuur en #rode ui in het zuur bij en #Doortjes sambal bij.
4 personen of 2 dagen
INGREDIENTEN:
4 kipfilets (600 gram)
1 el olijfolie
paprikapoeder, naar smaak
knoflookpoeder, naar smaak
zout en peper, naar smaak
1 grote bloemkool
2 el ghee, of bio boter
verse tijm, paar takjes afgeritst
BEREIDINGSWIJZE:
Verwarm de oven op 200 C.
Meng de kruiden, behalve de tijm met de olie en bestrijk de filets hiermee. Maak roosjes van de bloemkool.
Leg de roosjes op een bakplaat met bak papier en verdeel de helft van de ghee of boter over de roosjes. Leg de filets erbij en zet de plaat dan in het midden van de oven. Bak in ongeveer 25 minuten goudbruin. Wordt de filet te bruin, leg er dan wat folie op.
Pureer de bloemkool samen met de ghee of boter, zout en peper. Schep de puree op een warm bord en leg hier de kip op. Strooi de geritste tijm over de kip en de puree.
Eet daar als je wilt nog een groene salade bij.
Dit is een eenpansgerecht, makkelijk te maken en zo klaar. Je kunt er ook voor kiezen om dit zonder vlees of gevogelte te eten. Voeg dan gewoon nog wat groenten toe en een klein blikje linzen kaviaar.
4 personen
INGREDIENTEN:
300 gram orzo
400 gram kipfilet, in blokjes
1 teentje knoflook
1 tomaat
Blikje tomatenpuree
1 courgette
Handje gedroogde abrikozen
1 tl kurkuma
2 tl gemalen komijn
1 tl gemalen peper
1 laurierblad
1 tl cayennepeper
1 tl kaneel
Versgeraspte nootmuskaat, naar smaak
2 el olie
500 ml kokend water
1 blokje of schepje #bouillon
1 handje amandelen
BEREIDINGSWIJZE:
Gebruik een hapjespan en fruit de knoflook aan in 1 el olie. Voeg vervolgens de kip toe en bak deze rondom bruin. Laat de kip op zacht vuur even gaar worden met de deksel op de pan.
Meng in een kommetje de tomatenpuree met de kurkuma, peper, cayennepeper, komijn en laurierblad en nootmuskaat. Meng dit door elkaar.
Voeg het mengsel toe aan de kip en roer om. Voeg het water de orzo en de courgette. toe. Roer dit goed door en laat ongeveer 11 minuten koken met de deksel op de pan. Roer af en toe even door.
Voeg de laatste minuten de in stukjes gesneden abrikoos en tomaat toe.
Haal de pan van het vuur en strooi er nu de kaneel over en schep dit door het mengsel.
Serveer de kip orzo met wat gedroogde abrikoos en amandelen.
Serveer er een frisse salade bij.
INGREDIËNTEN:
750 gram kruimige aardappel
1/2 spitskool gewassen
2 uien
2 teentjes Knoflook
2 el Olijfolie, en wat druppels
300 gram (vega)gehakt, of fijngehakte champignons)
2 stevige tl paprikapoeder
2 tl komijnpoeder
1 handje verse peterselie ( voor de garnering )
1 tl Zout
wat (plantaardige) kaas om te raspen
Verwarm de over voor op 180 C
Schil de aardappels en kook ze gaar in 20 min.
voeg een scheutje (plantaardige)melk toe en 1 el boter en stamp tot een mooie puree
Snipper de ui en knoflook fijn en snijd de spitskool in dunne reepjes
Bak het gehackt rul, houd de pan schuin en dep het vet weg met een keukenpapiertje en zet dan even apart
Bak de ui en knoflook tot deze glazig is.
Bak de spitskool mee tot deze wat zachter wordt
Voeg dan het gehakt en en de kruiden toe
Schep het mengsel nu in de ingevette ovenschaal
Maak de bovenkant glad met een natgemaakte lepel.
Rasp er wat (plantaardige) kaas over en sprenkel er wat druppeltjes olie over.
Zet de schaal 30 tot 35 minuten in het midden van de oven tot deze licht tot goudbruin is.
Schep op de borden en strooi er dan wat verse peterselie overheen.
4 personen
INGREDIENTEN:
300 gram gehakt, of vega
4 gekleurde paprika’s
1 aubergine
3 tomaten
1 grote ui
2 teentjes knoflook
2 el olijfolie
2 el gehakte peterselie
160 gram mozzarella of zachte geitenkaas
BEREIDINGSWIJZE:
Verwarm de oven voor op 200 C.
Boen de paprika’s heel goed schoon en snijd ze -overdwars- doormidden. Haal de pitjes eruit. (Ik vind het leuk om de steeltjes te laten zitten. Dit staat straks heel leuk wanneer je het serveert).
Snijd de ui fijn en snijd de aubergine in blokjes.
Snijd de tomaten doormidden, verwijder het zaad en snijd dan in blokjes.
Verhit de olie in een pan. Fruit de gesnipperde ui en knoflook.
Voeg het gehakt en de aubergine toe en bak dit ongeveer 10 minuten.
Haal de pan van het vuur en voeg de peterselie, tomaat en de helft van de kaas toe.
Schep het gehakt mengsel in de paprika’s en schep er de rest van de kaas op.
Zet de kapjes er weer op.
Zet de paprika’s 20 minuten in de oven et voila!
Tip! Eet met een groente- puree zoals knolselderij of pompoenpuree
2-3 personen
Voorbereiden 30 minuten Stoven 3 uur
INGREDIENTEN
350-500 gram runders toofvlees in grote blokken
500 gram bieten in kleine blokjes
500 gram kruimige aardappelen, geschild en in gelijke stukken
1/2 flesje bockbier
1 grote ui in grove stukken
3 teentjes knoflook gehakt
1 appel in kleine stukjes
2 blaadjes laurier
1 tl gemalen kaneel
2 ster anijs
250 ml (rund)#bouillon
1 el bloem
roomboter
optioneel: 1 plakje #ontbijtkoek, verkruimeld
BEREIDINGSWIJZE
Schep de stamppot en de stoof op een bord en garneer met wat schijfjes appel.
Gezond eten is genieten en niet tellen. Wanneer je voor de goede ingredienten kiest is er geen enkele reden (mits jij er een medische reden voor hebt) om calo's of carbs te tellen.
4 personen
INGREDIENTEN:
800 gram kipfilet
1 krop ijsbergsla, gesneden
1 klein uitje, fijngesneden
2 tl shoarma kruidenmix, of naar smaak
1 el Olijfolie
1 hand kerstomaatjes, door de helft gesneden
1 rode paprika in stukjes gesneden
Dressing
wat scheppen Griekse yoghurt, naar smaak
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 tl knoflookpoeder, of naar smaak
1 bosje peterselie, fijngesneden
Peper en zout, naar smaak
BEREIDINGSWIJZE:
Snijd de kipfilet in kleine reepjes. En voeg de shoarmakruiden hier aan toe, Meng dit door elkaar en zet apart. (hoe langer hoe lekkerder).
Verhit de olijfolie in de pan en voeg de kipreepjes hier aan toe.
Bak op hoog vuur aan en wanneer ze rondom een mooi kleurtje hebben, voeg je de paprikastukjes toe. Zet je het vuur lager en gaar het nog zo'n 10 minuten.
Snijd en was de sla en gooi hem even door de centrifuge. Zet apart!
Doe wat Griekse yoghurt met een teentje knoflook fijngesneden in een bakje er roer dit goed door elkaar. Wat fijngesneden peterselie of een ander groen kruidje en wat peper, naar smaak.
Leg de gesneden en gewassen ijsbergsla over de borden en verdeel hier de kip over. Verdeel hier de door de helft gesneden tomaatjes en ui over en druppel er dan de knoflooksaus over.
Heb je nog wat roosjes peterselie over, leg deze dan lekker jaren tachtig op de borden. Brengt bij mij direct weer wat herinneringen terug. ;-)
4 personen
Wil je vega eten dan is er de optie van de vega salami van bijvoorbeeld verdino van de Jumbo.
INGREDIENTEN:
700 gram tuinbonen (diepvries) of schoongemaakt
3 el olijfolie
250 gram salami (in reepjes)
2 rode puntpaprika’s ,in reepjes
1 rode ui (in halve dunne ringen)
450 gram krieltjes
1 el tijm (alleen de blaadjes uit de tuin) of 1 tl gedroogde tijm
100 ml vleesbouillon
5 gedroogde tomaten op olie (in reepjes)
2 el platte peterselie (gehakt)
BEREIDINGSWIJZE:
Kook tuinbonen ongeveer 2 minuten of verse tuinbonen 3-4 minuten en giet af.
Verhit de olie in een wok of hapjespan en bak hierin de salami 2-3 minuten.
Voeg de puntpaprika, verse peper, ui, krieltjes en tuinbonen toe en roerbak circa 4 minuten.
Voeg de tijm en vleesbouillon toe. Laat pruttelen tot de vleesbouillon bijna verdampt is.
Schep de tomatenreepjes erdoor en bestrooi met de peterselie.
Eet Smakelijk
Ik ben een liefhebber van spruitjes. Dat kun je trouwens wel zien aan de vele recepten die we hebben met spruitjes. Deze groene gezondheidsbommen maken we salades, ovenschotels en ja we hebben zelfs een recept van #spruitjestaart.
Maar ook de niet zo liefhebber van spruiten kan met onderstaand recept zijn voordeel doen en ik weet zeker dat je er van geniet.
4 personen
INGREDIENTEN:
500 gram spruiten, schoongemaakt
75 gram magere spekreepjes
75 gram gedroogde vijgen
2 el olijfolie, extra vergine
2 el mosterd*
1 tl chili peper, of naar smaak
2 el honing
2 knoflookteentjes
peper en zeezout
40 gram walnoten, gehakt
BEREIDINGSWIJZE:
Verwarm de oven voor op 200C.
Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Kook ze ongeveer 10-15 minuten beetgaar.
Meng in een grote kom de olijfolie, mosterd, honing, uitgeperste knoflookteentjes en peper en zout met elkaar.
Snijd de vijgen doormidden.
Doe de spruitjes, spekreepjes, chilipeper en vijgen erbij en meng dit goed door het mosterdmengsel.
Verdeel de spruitjes en spekreepjes op een met papier beklede ovenplaat. Schuif de ovenplaat in de oven en rooster dit ongeveer 30 minuten tot de spruitjes zacht zijn.
Schep tijdens het roosteren één of twee keer om zodat de spruitjes rondom goudbruin worden. Meng de laatste 10 minuten de vijgen erdoor.
Bestrooi de spruiten met de gehakte walnoten.
Varieer ook eens met bijvoorbeeld, Dadel en pecan, overheerlijk!
enjoy
2 personen
400 gram witte bonen in blik
1 rode ui
½ verse venkelknol
250 gram witlof
2 takjes verse tijm
1 teentje knoflook
½ sinaasappel
200 gram kipdijfiletreepjes
2 el arachideolie
1 el hazelnoten
37 ½ gram waterkers
BEREIDINGSWIJZE:
Verwarm de oven voor op 180 C.
Doe de bonen in een vergiet en spoel af onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.
Snijd de uien in dunne parten. Snijd de stelen en een stukje van de onderkant van de venkelknol. Halveer de knol in de lengte en snijd in dunne partjes.
Snijd de onderkant van het witlof en snijd in de lengte in partjes. Ris de blaadjes van de takjes tijm en snijd de knoflook fijn. Boen de sinaasappel schoon. Rasp alleen het oranje gedeelte van de schil en snijd de vrucht in 4 partjes. Meng het witlof, de bonen, ui, venkel, kip, knoflook, tijm, olie, peper en zout en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat.
Leg de sinaasappelparten ertussen en rooster 30 min. in het midden van de oven. Schep halverwege voorzichtig om. Hak ondertussen de hazelnoten grof en snijd de waterkers grof. Neem na 25 min. de bakplaat uit de oven en bestrooi met de noten. Bak nog 5 min.
Neem de bakplaat uit de oven, schep om met de waterkers. Knijp de sinaasappelparten erboven uit en bestrooi met het sinaasappelrasp.
4 personen
INGREDIENTEN:
4 varkenshaasjes
4 takjes salie
4 teentjes knoflook
zout en peper
1 el olie
1 el boter
BEREIDINGSWIJZE:
Snijd de varkenshaasjes overdwars in en vouw ze open. Was de salie en pluk de blaadjes van de takjes. Pel en snipper de knoflook. Bestrooi de varkenshaasjes met zout en peper en vul ze met de knoflook en de salieblaadjes. Vouw de varkenshaasjes dicht en maak ze met satéprikkers dicht.
Verwarm de oven op 180 C.
Verhit de olie en de boter in een koekenpan en bak de varkenshaasjes op hoog vuur in ca. 6 minuten rondom goudbruin. Leg haasjes in de ovenschaal en zet 15-20 minuten in het midden van de oven.
Neem de varkenshaasjes uit de oven en snijd ze doormidden.
Serveer ze eens met bijvoorbeeld gewokte broccoli en knolselderij, pastinaak of pompoenpuree.
8 punten
INGREDIENTEN:
350 gram verse worst, velletje verwijderd
¼ kopje Amandelmeel
½ kopje Geraspte Parmezaanse kaas
175 gram ham, in blokjes of gesneden
350 gram spek, in stukjes en gebakken
1½ kopje cheddarkaas, versnipperd
6 grote eieren
1¼ kopje zware slagroom
1 snuf peper
snuf zout (optioneel)
BEREIDINGSWIJZE:
Verwarm de oven voor op 175 C.
Dit is weer een klusje waar kinderen (en dit grote kind) blij van kan worden) Je mag namelijk je handen gebruiken om het worstvlees, amandelmeel en Parmezaanse kaas goed te mengen met elkaar.
Druk het worstmengsel langs de bodem en langs de zijkanten van een bakvorm van 23 cm. De worstkorst moet gelijkmatig verdeeld zijn en ongeveer overal 6 mm dik zijn. Zorg ervoor dat je de worstkorst stevig en helemaal tot aan de rand van de schaal drukt.
Tijdens het bakken zal de worst namelijk wat krimpen tijdens het bakken.
Zodra de korst is gevormd, strooi je de ham, ¾ van het gebakken en gehakte spek en 1¼ kopje (3 dl) cheddarkaas gelijkmatig over de korst.
Klop de eieren, slagroom en zout tot het schuimig is.
Giet het eiermengsel over de ham, spek en kaas. Bestrooi de bovenkant van het eiermengsel met de rest van het spek en de kaas.
Bak 45-55 minuten in het midden van de oven, tot het midden gestold is en de worst volledig gaar is.
Let op: Laat minstens 10 minuten staan alvorens te serveren.
Mooi moment om er even een salade bij te maken. 😉 (kijk voor inspiratie bij de recepten)
Tip! Om te veel bruin worden van de bovenkant te voorkomen, maar ervoor te zorgen dat de quiche wel gaar is, leg je de laatste 15 minuten een stuk aluminiumfolie over de bovenkant.
Ik ben niet van de vlees en vis politie. Sterker nog, ik, die over het algemeen plantaardig eet vind dat je best af en toe een lekker stukje vlees, vis of gevogelte mag eten. Mits je kiest voor dieren die een goed leven hebben gehad. Zoals het ooit bedoeld was, zeg ik wel eens. Zo eentje die lekker rond heeft gewandeld.
Als jij je kippetje niet op kunt eten omdat deze op jouw erf heeft gescharreld dan moet je ook niet dat kippetje eten wat een paar weken alleen maar met duizenden anderen in een opfokschuur heeft geleefd met zijn pootjes op gaas.
Dit gezegd hebbende wil ik jullie kennis laten maken met een Typisch Portugees recept. Dit gerecht maak ik altijd voor minstens 8 personen. Want er is hier altijd wel iemand mee die een graantje meepikt 😉 maar het is ook heel goed in te vriezen voor zo’n dag dat je niet zo veel tijd hebt.
Als iets een pure keuken heeft is het Portugal wel. Met weinig ingrediënten , uiteraard zo vers mogelijk maken ze de heerlijkste gerechten.
Dit gerecht wordt in Portugal gemaakt in de caçoila de barro preto, dit is een zwarte stenen stoofpot maar je kunt er natuurlijk ook je eigen stoofpot voor gebruiken. Als hij maar dicht kan.
4 personen
INGREDIENTEN:
1 kg geitenvlees
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
0,75 l rijpe rode wijn
50 ml olijfolie
25 gram roomboter (in het originele recept wordt reuzel gebruikt)
3 teentjes kruidnagel
1 laurierblad
zout en peper, naar smaak
1 bos peterselie, fijngesneden
Gekookte aardappelen om te serveren
BEREIDINGSWIJZE:
Verwarm de oven voor op 180 C.
Snijd het geitenvlees in stukjes en doe in een aarden pot. Heb je die niet, doe dan in een ovenschaal die je kunt afdekken).
Voeg de olie, reuzel, ui, gepeld en in halve maantjes gesneden, knoflook, gepeld en fijngehakt, kruidnagel, laurier, zout en peper toe.
Voeg de rode wijn toe, om alles te bedekken, roer, dek de pan af en zet zo’n 3 a 4 uur in de voorverwarmde oven.
Houd wat wijn bij de hand om eventueel wat meer toe te kunnen voegen.
Wanneer de stoofpot bijna klaar is, schil je de aardappelen en kookt deze met wat zout gaar.
Giet af en verdeel de aardappelen over de vier borden. Schep er de chanfana over en strooi er de peterselie overheen.
Groetie a toetie
Deze maaltijd is ook weer zo klaar en is een volwaardige hap die je als diner of als lunch kunt gebruiken. Zowel lauwwarm als koud te eten .
4 personen
INGREDIENTEN:
400 gram kogelbiefstuk
125 gram gemengde sla, (uit een zakje)
20 gram verse munt
20 gram peterselie
20 gram basilicum
1 rode ui
1 puntpaprika
400 gram kerstomaatjes
2 niet rijpe mango's (400 gram)
1 rode peper
1 teentje knoflook
2 el erytritol
1 el vissaus
3 el sojasaus
zout en peperm naar smaak
BEREIDINGSWIJZE:
Laat de biefstuk op kamer temperatuur komen. Dep dan goed droog met wat keukenpapier.
Meng de gemengde sla met de fijngesneden peterselie en basilicum en de munt.
Verwijder de zaadlijsten van de peper en de paprika en snijd de peper fijn en de paprika in fijne reepjes.
Snipper de rode ui en schil de mango cen snijd deze in blokjes. Spoel de kerstomaatjes goed af en snijd deze in vieren. Was de komkommer en schil dan imet de dunschiller of mandoline lange dunne repen. Laat de grillpan op het vuur heet worden bak de biefstukken zonder vetstof ongeveer 2,5 minuut per kant. Maak intussen de dressing door de limoen te raspen het dap uit te persen en dit te mengen met de uitgeperste knoflookteen, de sojasaus, de vissaus en tot slot de erythritol.
Laat de biefstuk buiten de pan ongeveer 5 minuten rusten en bestrooi deze dan met wat zout en haal er een draai van de pepermolen over.
Snijd de biefstuk nu in blokjes en meng met de dressing. Doe nu alle ingredienten bij elkaar en meng dit even goed door elkaar.
Ik doe het met mijn handen. ;-)
4 personen
INGREDIENTEN:
1 bloemkool
1 ei
400 gram gehakt
1 rode paprika
fijn gehakte peterselie
70 ml Yoghurt
1 ui, fijn gesneden
1 tl oregano
1 tl paprikapoeder
1 tl komijn
1 el mosterd
1 tl peper
1 tl knoflook poeder
100 gram bacon
BEREIDINGSWIJZE:
Verwarm de oven op 180 C.
Kook de bloemkool in ongeveer 10 minuten beetgaar in wat zelfgekozen bouillon. Schep hem daarna voorzichtig uit de pan en laat de bloemkool uitlekken (het vocht bewaren. Dit is een perfecte basis voor een lunch soepje de volgende dag).
Meng het gehakt met het ei, de yoghurt en de fijngesneden paprika en smeer de bloemkool ermee in. Bedek met de plakjes bacon en zet de bloemkool in de oven en laat in circa 50 minuten gaar worden.
Serveer de verborgen bloemkool met bijvoorbeeld #aardappel/knolselderijpuree. Kijk bij de voor en bij gerechten voor het recept hiervan. Word lid van de bijDoortje groep op facebook voor meer variaties van dit gerecht.
Een maaltijdsalade die overheerlijk is als lunch of als bijgerecht bij een barbecue of bij een ander gerecht.En binnen een kwartiertje klaar!
2 personen
INGREDIENTEN
1 grote stronk Broccoli
1 bakje cherrytomaten
1 Rode ui
1 Gele paprika
200 gram feta
Voor de dressing
3 el Olijfolie
1 el Balsamico azijn
1 tl Honing
Zwarte peper en zout naar smaak
BEREIDINGSWIJZE
Snijd de broccoli in roosjes, de trostomaten in vieren, de ui in halve ringen en de paprika in blokjes.
Kook de broccoli in 4 minuten in water met een klein beetje zout beetgaar. Spoel direct af onder koud stromend water en laat uitlekken in een vergiet.
Meng de tomaten, ui paprika en de broccoli.
Maak een dressing door alle ingrediënten met elkaar te mengen en voeg bij het groentemengsel
Snijd de feta in kleine stukjes en meng ook door de salade.
Voor 8 balletjes
INGREDIENTEN
100 gram linzen
100 gram pompoen, in blokjes
40 gram rauwe amandelen
1 tl kurkuma
snuf zout en peper
BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven voor op 200 graden C.
Meng de pompoenblokjes met een scheutje olie en rooster in 25 minuten gaar en goudbruin.
Doe de amandelen in een keukenmachine of blender en maal fijn. (mag wel wat grove stukjes inzitten).
Voeg de linzen, geroosterde pompoenblokjes, kurkuma, zout en peper toe aan de keukenmachine en maal tot plakkerige bal.
Maak balletjes van het deeg en leg even opzij.
Verhit 3 el olijfolie in een koekenpan en bak de falafelballetjes in 5 minuten goudbruin en een beetje krokant.
Wanneer je weet dat je morgen een drukke dag hebt met weinig tijd, kun je heel makkelijk de bataat al voorbereiden. Dan is de rest van het recept een peulenschilletje. en heb je samen met
-bijvoorbeeld- een #witlofsalade met walnoot en appel een super gerecht die bij iedereen in de smaak zal vallen.
4 personen
INGREDIENTEN
3 zoete aardappelen, gewassen
6 el extra vierge olijfolie
15 groene olijven zonder pit, grof gehakt
2 el kappertjes, grof gehakt
2 el peterselie, gehakt
200 gram rucola, gewassen en grof gesneden
Zeezout en peper
BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven voor op 200 C.
Prik de zoete aardappel met een scherp mesje
rondom in. Leg ze op een bakblik en verdeel 2 el olie en zeezout erover.
Plaats het bakblik in het midden van de oven en rooster de aardappels in 45
minuten gaar.
Laat ze afkoelen en bewaar ze af gedekt in de koelkast tot de volgende dag of
halveer de aardappel. Verhit in een koekenpan 1 el olie en bak ze op
middelmatig hoog vuur goudbruin.
Roer in een kommetje de olijven, kappertjes, peterselie en rucola door elkaar. Voeg
zout, peper en de resterende olie toe.
Leg de zoete aardappel op een grote schaal en schep de groene olijven met rucola
er overheen en serveer direct.
Op deze plek moet nog een foto komen dus mensen, heb je het recept gemaakt maak er dan een mooie plaat van en stuur hem naar ons toe.... Je weet het, de kans is aanwezig dat degene die de mooiste, leukste grappigste foto maakt en die geplaatst wordt, een leuke prijs kan winnen dus zend in mensen!
2 personen
INGREDIËNTEN
10 gedroogde tomaten uit de oven, Of gedroogde tomaten uit een potje, maar neem dan minder en snijd in dunne reepjes
1 prei, in dunne ringen
60 gram bio boter
2 el olijfolie (extra vergine)
350 gram orzo
1 glas witte wijn, lichte, (hier altijd wel een staartje in de vriezer), anders een klein flesje?
100 gram Pecorino, geraspt, en wat extra voor serveren
1,2 liter #groentebouillon,
zout en peper, naar smaak
BEREIDINGSWIJZE
Verwarm 50 gram van de boter met de 2 el olijfolie en laat de prei hier 10 minuten in pruttelen.
Voeg dan de orzo toe. Als de orzo alle boter en olie heeft opgenomen, voeg dan de witte wijn toe. Als de wijn is opgenomen maar de rijst korrels nog wel glanzen voeg je een soeplepel bouillon toe. Herhaal dit tot de orzo gaar is. Je hebt ongeveer een liter nodig, misschien iets meer.
Als de risotto voor driekwart gaar is voeg dan de tomaten toe, en roer ze voorzichtig door de rijst. Proef of de risotto op smaak is, en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
Wanneer de risotto bijna gaar is voeg dan de kaas toe en zet het vuur uit en meng de resterende boter door de risotto. Laat een paar minuten rusten en serveer met wat zout, peper en wat geschaafde Parmezaanse kaas.
Onderstaande link past heel goed bij dit gerecht.
https://bydoortjedeg.wixsite.com/door-eten-gezond/forum/vegetarisch-veganistisch/gewokte-aubergine
Even iets over de zwarte boon.
Zoals jullie weten houdt Doortje zich bezig met de gezondheidsvoordelen van onze voeding en hoe je deze het best kunt combineren en waarom je het zou eten. Wanneer je dan ziet wat er in de boon zit dan snap je direct waarom er voor dit gerecht wordt gekozen.
De antioxidanten, vezels, eiwitten en koolhydraten in zwarte bonen maken ze qua voedingswaarde krachtig. Een dieet dat rijk is aan bonen kan het risico op verschillende ernstige medische aandoeningen serieus verminderen en jouw lichaam helpen calorieën effectiever te verwerken.
Voor 8 balletjes
INGREDIENTEN
100 gram zwarte bonen
100 gram rode paprika, in repen
40 gram cashewnoten, fijngehakt
snufje paprikapoeder
snufje zout en peper
BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven voor op 200 graden C.
Meng de paprikarepen met 1 tl olie en rooster in 20 minuten gaar en goudbruin.
Doe de cashewnoten in een keukenmachine of blender en maal fijn.
Voeg de zwarte bonen, geroosterde paprikarepen, paprikapoeder, zout en peper toe aan de keukenmachine en maal tot plakkerige bal. Let op: er mogen best nog grove stukjes in zitten, dat is juist lekker!
Maak met je handen 8 gelijke balletjes van het zwarte bonendeeg.
Verhit een 2 el olijfolie in een koekenpan en bak de snelle falafelballetjes in 5 minuten goudbruin en een beetje krokant.
4 personen
INGREDIENTEN
16 asperges, wit of groen
300 gram doperwten
50 grampijnboompitten
12 volkoren, lasagnebladen
400 ml crème fraîche
sap van 2 citroenen
10 gram dille, fijngesneden
80 gram alfalfa
olijfolie
zout en peper
Parmezaanse kaas, als garnering, optioneel
BEREIDINGSWIJZE
Schil de asperges ruim en snijd de onderkanten eraf. Zet een pan op met ruim kokend water en kook de asperges in 4 minuten beetgaar. Voeg halverwege de kooktijd de doperwten toe en laat nog 2 minuten meekoken. Giet af en spoel na met koud water om verder garen te voorkomen. Laat goed uitlekken.
Verhit een koekenpan op het vuur en rooster de pijnboompitten. Schud de pan regelmatig zodat de pijnboompitten gelijkmatig verkleuren. Laat afkoelen op een bord.
Bereid de lasagnebladen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Let erop dat ze tijdens het koken echt niet aan elkaar plakken door de bladen te koken in flink veel water en af en toe te roeren. Giet af en laat de lasagnebladen naast elkaar uitlekken op een theedoek.
Verwarm intussen de crème fraîche in een steelpan samen met het citroensap en de dille. Breng op smaak met zout en peper.
Leg op elk bord een lasagneblad, besmeer met een eetlepel saus, verdeel een derde van de asperges, doperwten en alfalfa erover en bedek met een lasagneblad. Herhaal deze stappen totdat de groente en lasagnebladen op zijn. Giet de rest van de saus over de bovenste laag en garneer met de pijnboompitten en overige alfalfa. en rasp er wat parmezaanse kaas overheen.
Dit gerecht staat met intrekken van het zout binnen 40 minuten op tafel en is overheerlijk met bijvoorbeeld
#Risottometgedroogdetomatenenpecorino.
2 personen
Heb je over van dit groentegerecht maak er dan de volgende dag met wat opgeklopt ei een omelet van.
Let op!
Half uurtje voor je begint aan de maaltijd:
Snijd de aubergines in de lengte in vieren en vervolgens in schuine stukjes van circa 4 cm lang.
Leg de aubergines in een vergiet, bestrooi ze met ruim zout en laat ze circa 30 minuten staan.
INGREDIENTEN
1 rode peper
1 el zilveruitjes
2 teentjes knoflook
1 el sojasaus
1 el hoisinsaus
1 dl kippenbouillon
5 lente-uien
500 gram aubergines
peper
zout
BEREIDINGSWIJZE
Snijd de lente uitjes fijn, houd het groen en het wit apart. Snijd de pepers in dunne ringetjes.
Veeg het zout van de aubergines en dep ze droog met keukenpapier.
Verhit de olie in de wok. Doe de aubergines, knoflook, gember en het wit van de lente uitjes erin en roerbak circa 1 minuut.
Voeg de soja, peper, hoisinsaus en kippenbouillon toe en laat de aubergines op niet te hoog vuur in circa 10 minuten gaar stoven.
Laat daarna op hoog vuur al roerbakkend het meeste vocht verdampen.
Garneer voor het opdienen met het groen van de lente-uitjes.
https://bydoortjedeg.wixsite.com/door-eten-gezond/forum/vegetarisch-veganistisch/risotto-met-gedroogde-tomaten-en-pecorino
Bovenstaand gerecht past hier heel goed bij.
4 personen
INGREDIENTEN
4 zalmfilets
2 el #wokolie
200 gram kokosrasp
200 gram diepvriesdoperwten, ontdooid
1 tl tijm
1 kleine bloemkool, door de keukenmachine
BEREIDINGSWIJZE
Snijd de bloemkool in roosjes, was en dep droog. Roer er de kokosrasp door en zet apart.
Overgiet de doperwten met wat kokend water, voeg de tijm toe, schep goed door en zet afgedekt apart.
Verhit de olie en fruit de bosui en de knoflook even glazig. voeg dan de bloemkoolrijst toe en bak dit een paar minuten op hoog vuur mee. Voeg de doperwten, kokosrasp en tijm toe, verwarm deze goed door en breng op smaak met peper en zout.
Bak tegelijkertijd in een andere pan de zalmfilets op middelhoog vuur goudbruin ongeveer 4 minuten iedere kant. kruid deze wanneer ze klaar zijn met wat gedroogde dille en peper.
Schep de 'rijst'op een bord en leg er vervolgens de zalm op.
Tip! Eet er een frisse tomatensalade bij
Deze schotel is ook weer zo klaar en wanneer je deze in 2 kleine schaaltjes doet heb je voor de volgende dag of de dag erna wederom een overheerlijk maaltje
4 personen
INGREDIENTEN
1 bloemkool. In roosjes
250 gram mozzarella, klein gesneden of geraspt
1 tl zout
1 tl karwijzaad
1 grote ui
2 el olijfolie
1 rode paprika
1 gele paprika
2 tomaten
snuf koriander
1 tl knoflookpoeder
peper en zout, naar smaak
1 tl gerookte paprikapoeder
1 hand peterselie, klein gesneden
BEREIDINGSWIJZE
Snijd de bloemkool in roosjes en was deze even goed. Doe de bloemkool in een pan, vul met ruim water met een tl zout en karwijzaad en kook de bloemkool in 15 minuten gaar.
Pel en snijd de ui in stukjes. Verhit de olijfolie en voeg dan de ui toe. Bak tot de ui goudbruin van kleur is.
Boen de paprika’s heel goed schoon en snijd deze dan ook in kleine stukjes. En voeg deze dan toe aan de gesneden ui. Meng even goed. Laat 5 minuten bakken. Snijd de tomaten kruiselings in en leg ze even in kokend water. Nu kun je heel makkelijk het velletje verwijderen. Maak de tomatenmassa fijn en voeg toe aan hyet paprika-ui mengsel.
Voeg de koriander toe en wat peper en zout naar smaak en roer even door. Voeg de knoflookpoeder toe en de gerookte paprikapoeder. Laat nu alles ongeveer 5 minuten zachtjes pruttelen.
Wanneer de bloemkool gaar is, giet je het water af en sprenkel je er wat olijfolie overheen. Stamp nu een puree van de bloemkool.
Schep er de kleingesneden peterselie door.
Verwarm de oven op 220 C
Spray een ovenschaal in met bakspray. Schep de geprakte bloemkool in de schaal. Schep hier het groentemengsel over en bedek daar het bloemkoolmengsel mee. Strooi er de mozzarella over.
Zet de schaal ongeveer 25 minuten in het midden van de oven.
Tip! Maak er een tomatensalade bij met olijf, ui en wat olie en azijn of kijk eens in ons Salade bestand. Daar vind je veel inspiratie
Serveer er een salade naar eigen keuze bij!
Om dit gerecht extra feestelijk te maken kun je een bakblik in de vorm van een bloem of zelfs een hart nemen.
En dan serveren op een mooie lange houten plank en dan van de bij-geserveerde salade als stengel en bladeren gebruiken. Ik ben zeer benieuwd wie zijn of haar fantasie gaat laten werken en of we daar nog een foto van mogen zien.
4 personen
INGREDIENTEN
1 courgette
1 pastinaak (geschrapt)
1 winterpeen (geschrapt)
1 paarse wortel, (geschrapt)
4 eieren
125 milliliter slagroom
1 takje rozemarijn (gerist)
voor de bodem
200 gram havermout
50 gram zacht kokosvet
2 eieren
zout, peper, naar smaak
2 el kruiden #Italiaansekruiden
BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven voor op 180 C.
Kijk in de koelkast welke groente op moet en maak hier een lekkere hartige taart van. Heb je over, eet deze dan de volgende dag als lunch of als bijgerecht bij je diner.
2 personen
INGREDIENTEN
150 gram (spelt)bloem
1 tl bakpoeder
zout en zwarte peper, naar smaak
beetje water
2 aardappels, in schijfjes
1 rode ui, gesnipperd
300 gram groenten:
broccoli (in roosjes)
bloemkool (in roosjes)
courgette (in plakjes)
prei (in ringen)
rode biet (geschild, gehalveerd en in plakjes)
spinazie (grof gesneden)
andijvie (grof gesneden)
300 ml zijden tofu
2,5 el maïzena
handje noten, grof gehakt
4 el Italiaanse kruiden verse of uit de diepvries
#Kruidenzout, naar smaak, optioneel
BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven op 180 C.
Orzo, een fantastische kruising tussen pasta en rijst. Dus weet je even niet wat je wilt eten en wil je ook niet te veel rijst eten (arseen) dan is dit een heel smakelijk alternatief.
Jullie kennen dit gerecht waarschijnlijk al als een van onze tray-bake's . Nu in de vorm van een ovenschotel en gepresenteerd door Yotam.
Ook overheerlijk en buiten het snijden om een makkie. En altijd een feest om op tafel te zetten. Voel je vrij om deze groenten eens af te wisselen met bijvoorbeeld, courgette, paprika en/of een andere groente die je vanuit het schap aankijkt. Heel makkelijk van te voren klaar te maken zodat hij alleen nog maar in de oven gezet hoeft te worden.
Doortje zou Doortje niet zijn als ze niet het een en het ander had aangepast. Zo vond ik het oorspronkelijk gerecht iets te veel vet bevatten en ben ik wat minder zuinig met de tomaten puree.
4 personen
INGREDIENTEN
4 el olijfolie
300 gram aubergine, in blokjes van 2 cm
300 gram, ongeveer 4 middelgrote wortelen, geschrapt, in blokjes van 1,5 cm
300 gram, ongeveer 5 stengels bleekselderij, in blokjes van 1,5 cm
170 gram, ongeveer 1 grote ui, in fijne blokjes
3 teentjes knoflook, fijngehakt
250 gram orzo, of - riso- afgespoeld
1 el tomatenpuree
380 ml #groentebouillon
3 el verse oregano, fijngehakt
geraspte schil van 1 citroen
120 gram stevige mozzarella, in blokjes van 1 cm of geraspte mozzarella
40 gram Parmezaanse kaas, geraspt
400 gram (ongeveer 3) middelgrote tomaten, in plakken van 1 cm
1 tl gedroogde oregano
zout en zwarte peper
Neem een lage ovenschaal van 21 x 27 cm of een ronde schaal van 27 cm doorsnede
Verwarm de oven voor op 200 C.
BEREIDINGSWIJZE
Heb je hem gemaakt, stuur dan even een foto. We zijn zeer benieuwd wat jij er van vindt.
Deze schotel kun je ook een dag van te voren maken of in 2 schaaltjes, zodat je hem een andere dag kunt eten.
4 personen
INGREDIENTEN
500 gram courgette
400 gram aardappelen
200 gram tomaten
2 teentjes knoflook
125 gram mozzarella
150 gram feta
200 gram cottage cheese
2 el munt
2 tl olijfolie
zout en peper, naar smaak
BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven op 200 C.
Snijd de courgette, aardappelen en tomaten in dunne plakjes.
Pel de knoflook en snijd hem klein. Snijd de mozzarella in kleine blokjes. Roer door de feta en de cottage cheese. Pluk de blaadjes van de munt, was en snijd fijn en voeg toe aan het kaasmengsel. Spuit een ovenschaal in met bakspray en bedek de bodem met de plakjes courgette, strooi er de zout en peper over.
Leg nu de aardappelschijfjes op de courgette, strooi weer wat zout en peper en bedenk dan met een laagje kaasmengsel. Herhaal dit en leg dan bovenop de tomatenplakjes.
Besprenkel met de rest van de olie en zet de schotel ongeveer 1 uur in het midden van de oven.
Eet er een frisse groene salade bij.
4 personen
INGREDIENTEN
2 aubergines in plakken
3 eieren
65 ml olijfolie
150 gram schapen feta
150 gram roomkaas
60 ml room, of een ander alternatief
150 gram, rode tros tomaatjes, of kerstomaatjes
10 gram oregano (vers of gedroogd)
1 tl Za'atar kruiden
zout & peper, naar smaak
BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven op 210 C.
Bekleed een ovenschaal of taartvorm met aluminiumfolie. Zorg dat zowel de bodem als de zijkant is bedekt met folie. Spray het folie in met wat bakspray.
Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en spreid de aubergine plakken hierop uit. Bestrijk de plakken met 60 ml van de olijfolie en laat dit goed in de aubergine trekken. Bestrooi de plakken met zout en peper en zet ze vervolgens 30 tot 40 minuten in de oven. Houd het wel een beetje in de gaten. (iedere oven is anders)
Terwijl de aubergine plakken in de oven staan doe je de eieren met de feta, de roomkaas en de rijstroom in de keukenmachine. Je kunt het ook met een mixer doen. (Ik ben gek op mijn Magimix).
Zet de oven op 170 C wanneer je de aubergine plakken uit de oven haalt. Laat de plakken even afkoelen tot je ze kunt vastpakken en bedek dan de ovenschaal of taartvorm.
Snijd de tomaatjes in partjes, en leg deze op de aubergine en bestrooi met de oregano. Vervolgens giet je het eimengsel erop. Strooi er dan nog een beetje oregano over naar smaak.
Zet dit ongeveer 3 kwartier in de oven tot het eimengsel is gestold en lichtbruin van kleur is geworden.
Laat de auberginecake -helemaal- afkoelen tot kamertemperatuur.
Meng de za'atar kruiden met de overgebleven olijfolie. Snijd de auberginecake in stukken en bestrijk de stukken met het olijfoliemengsel.
Tip! De salade die wij er bij eten is Spinazie salade met amandel en dadel.
Voor dit recept heb je alleen nog, een niet te grote quichevorm nodig.
2 personen
INGREDIENTEN
2 eieren
250 gram Griekse Yoghurt
1 blikje rode kidneybonen (160 gram)
3 tomaten
5 vellen filo deeg uit de vriezer (ontdooid)
1 grote hand verse muntblaadjes
Zwarte peper en zeezout
BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven voor op 190 C.
Spoel de bonen af en laat goed uitlekken.
Kluts de eieren, meng met de yoghurt en een flinke snuf zwarte peper en zout.
Spray een quichevorm in met wat olijfolie.
Bekleed de vorm met de vellen.
Verdeel het ei-yoghurtmengsel over de bodem.
Verdeel de bonen over het ei-yoghurtmengsel.
Snijd de tomaten in dunne plakjes en bedek hiermee de bonen en het ei-yoghurtmengsel. Strooi er nog wat zwarte peper over.
Zet de bonentaart 35 minuten op een rooster in het midden van de oven
Bestrooi de bonentaart vlak voor je opdient met de munt.
Tip! Kijk in ons saladebestand welke salade je hier bij gaat eten.
4 personen
INGREDIENTEN
400 gram kabeljauw
1 kg zoete aardappel
350 gram prei
350 gram cherry tomaten
1.5 el gram roomboter
1 el olijfolie
#Indiase Kruidenmix, naar smaak
1 tl #Doortjes kruidenzout, of eigen keuze
2 tl kurkuma
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen kaneel
1 tl gemalen korianderzaad
BEREINDINGSWIJZE
4 personen
INGREDIENTEN
Knolselderij, rauw 800 gram, geschild en in stukjes van ongeveer 3 cm gesneden
4 Schelvis, filet (s ),
8 plakken Prosciutto
250 gram Cherrytomaten
1 ½ eetlepel, afgestreken, Crème Fraîche
400 gram spinazie , jong blad
1 Citroen. middelgroot , in partjes gesneden, om te serveren
BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven voor op 200 C, hete lucht 180 C.
Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg de knolselderij toe, zet het vuur lager en laat 20 minuten zachtjes koken. Giet af, doe de knolselderij terug in de pan en laat 5 minuten stomen. Breng op smaak en pureer met de crème fraîche.
Wikkel ondertussen 1 plak prosciutto om elke visfilet. Leg op een bakplaat, voeg de trostomaten toe en bak 10-12 minuten, tot de prosciutto bruin is en de schelvis net gaar.
Wok de spinazie in een grote pan met antiaanbak totdat deze geslonken is. Breng goed op smaak met peper en zout.
Verdeel de knolselderij puree over de borden, bedek met de vis en serveer met de geroosterde tomaten, spinazie en partjes citroen.
2 personen
INGREDIENTEN
1 ui
250 gram champignons
1 stengel prei
500 gram stevige witvisfilet (check voor de zekerheid toch nog op graatjes)
2 el olijfolie
1 snufje witte peper
1 snuf zout
1 snufje nootmuskaat
1 visbouillonblokje
300 ml droge witte wijn, (bewaar de staartjes wijn in de vriezer)
100 ml room
citroensap, spuitje
200 gram gepelde en gekookte grijze garnalen
2 el gehakte peterselie
BEREIDINGSWIJZE
Pel de ui en snipper hem fijn. Snijd de champignons in schijfjes. Gebruik ook het groen van de prei. Snijd de prei overlangs doormidden, spoel goed onder koud stromend water en snijd dan zeer fijn.
Verdeel de visfilet in beet klare stukjes en kruid met versgemalen witte peper.
Verwarm de olijfolie in een pan en stoof er de ui en de prei in aan. Voeg na drie minuten de champignons toe en laat ze 5 minuten meebakken. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Voeg het bouillonblokje, de wijn, de room en een paar druppels citroensap toe. Roer goed door en laat op zacht vuur 10 minuten doorgaren.
Verdeel nu de stukjes vis over de saus en laat nog eens 10 minuten met deksel op de pan verder garen. Breng verder op smaak met peper en zout.
Schep het vispannetje in diepe borden en verdeel er de garnalen over. Garneer met verse peterselie en dien meteen op.
Denk je ook hier aan een salade?
Dit recept hoort bij Back on Track en heeft een calorie waarde van ongeveer 650. Wil je meer weten over ons programma stuur dan een berichtje naar: info@bij-doortje.nl
2 personen
INGREDIENTEN
1 rode ui
½ avocado, eet rijp
½ mango, eet rijp
150 gram kerstomaatjes
125 gram mozzarella
3 el citroensap
zout en peper, naar smaak
1 el honing
½ tl chilipeper, of naar smaak
2 x zalmfilets a 150 gram
1 el bio boter
75 gram rucola
BEREIDINGSWIJZE
Pel de uien snijd in kleine stukjes. Snijd de avocado doormidden , verwijder de schil en haal de pit er uit. Schil d e mango en snijd ook hier de pit uit de vrucht en snijd in kleine blokjes.
Snijd de tomaatjes door midden. En snijd de mozzarella ook in blokjes. Doe nu alles bij elkaar en voeg 1/3 van de citroensap toe en breng verder op smaak met zout en peper.
Roer nu de chilipoeder zout en peper door de honing en bestrijk de zalm helemaal met deze honingmarinade.
Bak de zalmfilets met de boter in een pan. Ongeveer 3 minuten iedere kant. Was en droog de rucola en verdeel deze over de borden. Besprenkel de zalm met de rest van het citroensap. Leg deze dan bovenop de rucola en garneer met de mango/avocadosalade.
Scampi’s hebben een grootte vanaf 8 cm. Ze zijn heel populair in ons landje en dat is niet voor niets.
Scampi’s zijn altijd gekweekt: meestal in Zuidoost-Azië: Vietnam en Bangladesh. Omdat ze meteen verpakt en ver getransporteerd worden, zijn ze bij ons enkel diepgevroren verkrijgbaar.
Koop altijd scampi’s met een ASC-label (label voor duurzaam gekweekte vis) dan ben je er zeker van dat ze zonder toevoeging van chemicaliën gekweekt worden.
4 personen
INGREDIENTEN
48 scampi’s
1 ui, in ringen gesneden
1 bosuitje, in ringetjes, (ook het groen, garnering)
250 ml room
1 jong geitenkaasje
2 plakjes limoen ( garnering )
4 plakjes gerookte zalm
3 el #tomatenketchup, zonder suiker
2 a 3 courgettes, in slierten (spiralizer)
1 snufje cayennepeper
zeezout
2 el olijfolie
BEREIDINGSWIJZE
Maak courgetti van de courgette met een spiralizer. Breng ruim water aan de kook en blancheer hierin de courgetteslierten maximaal 2 minuten. Giet direct af en spoel vervolgens af met koud water om het gaar proces te stoppen.
Verhit wat olijfolie in een grote pan. Bak hierin de uisnippers en de bosuitjes even aan.
Pel de scampi’s en haal het darmkanaal eruit. Voeg ze toe aan de uien en bak ze snel aan. Haal de scampi’s dan uit de pan en zet even apart.
Doe de verse geitenkaas bij de achtergebleven uitjes en voeg al roerend de room en #ketchup toe. Breng goed op smaak met cayennepeper en wat zout. Het mag best pittig zijn.
Ondertussen verhit je wat olijfolie in een andere pan. Wok hierin de courgetteslierten even aan met wat peper en zout. Tot deze goed heet is. Doe de scampi’s in de roomsaus om ze nog even te verwarmen.
Opmaken van het bord:
Leg een hoopje courgetti op de borden. Daarop schep je een grote portie scampi’s. Garneer met wat ringetjes van het groen van de bosui en stukjes limoen. Leg er hier en daar een stukje gerookte zalm bij.
Serveer met een salade. of met brood (Weekkeuze).
In dit gerecht kun je de courgettes ook eens vervangen door bijvoorbeeld een volkoren pasta. Volg dan de aanwijzingen op de verpakking. En neem dan bij de lunch een maaltijdsalade die dag.
Ook kun je de zalm vervangen door een andere gerookte vis. Zo heb je ineens weer een heel ander recept. Let op, de chilipeper maakt dit gerecht pittig, houd je daar niet van, gebruik hier dan wat minder van.
4 personen
INGREDIENTEN
1 el bio boter
2 tl olie
1 tl chilipeper, of naar smaak
1 sjalot, gesnipperd
150 ml witte wijn
100 ml visbouillon
150 ml kookroom
3 courgettes, spaghetti van gemaakt
200 gram gerookte zalm in reepjes
zout en peper, naar smaak
basilicum, garneren
BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de helft van de boter in een sauspan en fruit hierin het gesnipperde sjalot op laag uur tot deze glazig is.
Giet de wijn en de visbouillon erbij en laat tot de helft inkoken. Voeg de room toe en laat dit op lage stand nog even 2 minuten pruttelen.
Breng op smaak en zet dan even apart.
Was de courgettes en maak met de spiralizer slierten zoals spaghetti. Knip eventueel om de slierten wat minder lang te maken.
Verhit wat olie in een hete pan en roerbak de courghetti 2 a 3 minuten op hoog vuur. Voeg daarna de saus toe en verwarm deze weer mee.
Voeg de rest van de boter, de zalm toe.
Schep de courghetti in diepe borden, en garneer met wat blaadjes basilicum.
*Kijk in ons receptenbestand welke salade je bij dit gerecht gaat eten. Keuzestress, ;-) wij helpen je, wanneer je een berichtje stuurt naar info@bij-doortje.nl of word lid van onze facebook groep.
Je zal het inmiddels niet zo raar vinden dat voor Doortje de Prei wat in de spotlights staat. Groente is bij de DEG-Methode het belangrijkste ingrediënt van een gezonde maaltijd en hoewel de zalm veel gezondheidsvoordelen heeft wil ik nu toch even de prei zijn welverdiende aandacht geven.
Prei, nog te vaak het ondergeschoven broertje van de ui, want ja, die twee zijn familie van elkaar!
Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Maar wat je misschien niet wist is dat het donkergroene gedeelte van de prei de meeste vitamines en mineralen bevat. Ik zie nog te vaak dat de groenteman het groen er af scheurt op verzoek van de klant.
NIET DOEN dus!
Prei kan vele ziekten voorkomen of het risico op het krijgen van ziekten verlagen.
De meest sprekende voorbeelden hiervan zijn aderverkalking, obesitas, diabetes type 2,reumatoïde artritis maar ook luchtwegeninfecties die veroorzaakt worden door allergische reacties. Allemaal heel goede redenen om prei dagelijks op het menu te zetten.
Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
2 personen
INGREDIENTEN
150 gram cherrytomaten
400 gram aardappels
400 gram prei, gewassen en in halve ringetjes gesneden
200 gram zalmfilet (zonder huid)
20 gram kappertjes
100 ml (plantaardige) melk
2 el roomboter, of olijfolie
10 gram peterselie
Verwarm de oven voor op 180 graden.
BEREIDINGSWIJZE
Snijd de cherrytomaten door de helft en hak de peterselie fijn.
Schil, was en snijd de aardappelen en kook ze in water met wat zout gaar.
Snijd de prei in de lengte doormidden, -was hem goed- en snijd in halve ringen van 0,5 tot 1 cm.
Kook de prei met wat water en wat zout 10 minuten in een pan, Gooi over in een vergiet en laat goed uitlekken.
Leg de zalmfilets en de gehalveerde tomaten in een ovenschaal. Druppel er nu wat olijfolie overheen en hussel goed door. Bestrooi met wat peper en zout en zet ongeveer 12 minuten in de oven zodat de zalm net gaar is.
Giet de aardappelen af. Voeg de melk en boter toe en stamp er een puree van. Maak de puree op smaak met peper en eventueel zout.
Voeg de prei, kappertjes en peterselie toe en schep alles nog even al verwarmend door.
Schep een bedje van het aardappel/prei op een bord en leg daarboven op de zalmfilet en cherrytomaten.
2 personen
INGREDIENTEN:
2 dorades
1 citroen
2 tomaten
3 el kruiden/olijfolie
1 takje verse rozemarijn
½ venkelknol, (de rest verwerk je in een ander gerecht)
2 teentjes knoflook
½ tl cayennepeper
Peper en zout, naar smaak
BEREIDINGSWIJZE:
Spoel de vis en dep droog met keukenpapier. Meng de olie met cayennepeper. Snijd de halve citroen in 4 plakjes, de hele in partjes. Snijd de tomaten in kwartjes. Snijd de venkel in lange plakjes, hak het groen.
Maak aan beide kanten van de vis 4 insnijdingen. Kruid de buikholtes met zout en stop er venkelgroen en een partje citroen in. Snijd het vel aan elke kant 2 keer in en wrijf de vis in met kruidenolie.
Verwarm de oven voor op 180 C.
Vet een ovenschaal in met wat 2 el olie. Leg er de vis in. Stop in de bovenste inkepingen een plakje citroen. Leg er de tomaten, venkel, knoflook en citroenstukjes bij.
Lepel er de rest van de kruiden/olijfolie over. Bestrooi met zout, leg er een takje rozemarijn bij en zet 30 minuten in het midden van de oven.
Eet dit met een salade en een #groentenpuree.
Als je een vriend van Doortje bent dan weet je het inmiddels wel...
Boerenkool is de superfood van de polder!!!
4 personen
INGREDIENTEN:
250 gram Fries roggebrood
1 tl gedroogde rozemarijn
1 teentje knoflook
1 rode ui
140 gram tonijn in olijfolie
300 gram boerenkool gesneden
½ tl chilivlokken
400 gram verse spinazie
4 middelgrote eieren
250 gram ricotta
BEREIDINGSWIJZE:
Verwarm de oven voor op 180 C.
Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier. Verkruimel het roggebrood, meng met de rozemarijn en verdeel over de bodem van de vorm. Druk met de achterkant van een lepel goed aan. Bak 10 min. in het midden van de oven. Neem de bodem uit de oven maar laat de oven aan staan.
Snijd ondertussen de knoflook fijn en de ui in halve ringen. Laat de tonijn uitlekken, maar vang de olie op.
Verhit 2 el tonijnolie in een grote koekenpan. Bak de knoflook, ui, boerenkool, chilivlokken, peper en eventueel een snuf zout 8 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en laat de spinazie in delen slinken en het vocht verdampen. Druk het vocht goed uit de spinazie en meng deze dan door de boerenkool.
Neem de pan van het vuur. Klop de eieren los met de ricotta, peper en eventueel zout. Meng met de groenten en schep de tonijn erdoor.
Verdeel de vulling over de springvorm. Bak de taart in ca. 30 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Met dank aan AH voor het recept
Dit gerecht is100 % kersdis waardig en hoewel het er misschien ingewikkeld uit ziet is het heel makkelijk om te maken. Je kunt het recept maken met elke sappige witvis zoals zeebaars, zeebrasem of heek. Ga hiervoor naar je visboer en vraag of hij de vis panklaar maakt door deze schoon en graatvrij te maken
4 personen
INGREDIENTEN:
4 porties a 200 gram zeebaars
4 el Mayonaise pesto (of aiolisaus) of mayonaise
1/2 Tomaat
6 zwarte olijven
1/2 Italiaanse groene peper
1/2 rode peper
paar stengels bieslook
BEREIDINGSWIJZE:
Als de visboer dit nog niet heeft gedaan maak je de zeebaars (of ander mooi stuk vis) goed schoon en graatvrij en snijdt dit in 4 gelijke porties .Spoel af en dep droog.
Leg ze dan met het vel naar beneden in een ovenvaste schaal.
Snijd de groenten in hele kleine stukjes. De tomaat, de twee soorten paprika's en de olijven. Doe de groenten in een kom en meng even goed en verdeel dit dan voorzichtig over de vis
Bedek nu iedere portie met een flinke el mayonaise , zodat de saus de groenten bedekt en vrijwel de hele baars bedekt. Als je wilt kun je hier ook aiolisaus of gewone mayo voor gebruiken als je dat lekkerder of makkelijker vindt.
Verwarm de oven voor op 230 C
Gratineer de Zeebaars 9 minuten in het midden van de oven totdat de mayonaise mooi goudbruin is. Doordat de vis 'ingepakt'is door de groenten en mayo korst blijven de dampen ingesloten en zorgt dit voor een sappig gaar en lekker visje
Wanneer ik deze salade maak, kook ik de pasta van te voren, spoel het af en laat het afkoelen. Hierdoor zorg ik ervoor dat net wat minder calorien bevat. WIl je hier meer van weten lees dan ons blog hierover maar eens op je gemak door.
Ook maak ik voor 2 dagen. Dit zorgt voor nog meer gezondheidsvoordeel en..... ik vind het gewoon een super lekkere salade die goed verzadigd.
INGREDIENTEN:
3 middelgrote rode biet of ingeblikte rode biet (als je ingemaakte rode biet gebruikt , begin dan bij stap 3)
1 el olie, om te besprenkelen
1 kopj pasta, orzo of riso
⅓ kopje gehakte walnoten
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
1 hand gehakte verse peterselie (optioneel)
60 gram gemarineerde fetakaas
Dressing
1 el balsamico azijn
1 el extra vergine olijfolie
1 tl Zaanse mosterd
½ tl sukrin of suiker
1 teentje knoflook, fijngehakt
BEREIDINGSWIJZE:
Verwarm de oven voor op 180 C.
Snijd het blad en de stelen van de rode biet en kook ze in hun geheel ongeveer 8 minuten Als de bieten erg groot zijn, snijd dan door de helft of in vieren.
Giet de bieten af, schil ze en snijd ze in blokjes. Doe ze in een ondiepe ovenschaal. Besprenkel met olie en rooster 25 minuten en kijk of ze gaar zijn. Zo niet, laat dan nog even doorgaren.
Kook ondertussen de pasta, orzo of riso in water met wat zout gaar. Spoel af en laat afkoelen.
Meng ondertussen in een schaaltje de dressingingrediënten.
Meng dan met rode biet, walnoten, bleekselderij en dressing.
Was en snijd de peterselie klein (bewaar een klein beetje om te garneren)en roer erdoor. Schep er voorzichtig de verkruimelde feta door. Serveer warm of gekoeld, eventueel gegarneerd met extra verse peterselie.
Eet smakelijk
Wij zijn bereikbaar van
Ma - Do 9:00 am - 17:00 pm
Vr - Zo Gesloten
E-mail: info@bij-doortje.nl
STUUR DOORTJE EEN BERICHT!