Recepten

Bij Doortje zijn merknamen in de ingrediëntenlijst nooit het gevolg van een betaalde samenwerking.

Visgerechten

Eet niet meer dan 2 keer per week vis.


Om omega 3 binnen te krijgen hoef je geen vis te eten. Zo zijn lijnzaad, walnoot en chiazaad rijk aan omega 3 vetzuren die ons lichaam voor een deel omzet in vis vetzuren. Nieuw onderzoek heeft tevens aangetoond dat kurkuma helpt bij het omzetten van vetten naar vis vetzuren. Dus weer een reden om dat ontbijt van lijnzaad, havermout en chiazaad met een snuf kurkuma te nemen.


De Gezondheidsraad adviseert om dagelijks minimaal 450 mg omega-3 vetzuren uit vis binnen te krijgen. Deze aanbeveling geldt voor zowel kinderen als volwassenen.


Een keer per week een portie (150 gram) vette vis is voldoende om deze aanbeveling te halen.



** Vette vissoorten zijn: haring, bokking, sardienen, zalm, makreel en forel



**Van matig vette vis en magere vis heb je grotere hoeveelheden vis nodig om 450 mg omega-3

   vetzuren binnen te krijgen.



**Matig vet zijn o.a. zeeduivel, roodbaars, zeewolf, tonijn, schol en pangasius.



** Magere vissoorten zijn o.a. schelvis, inktvis, koolvis, kabeljauw, koolvis, wijting, tong en  tilapia.


  • Zalm in dille saus met komkommersalade en courgetini


    Dochterlief moest van haar zalm af dus vroeg of ik er een gerechtje omheen kon bouwen. Dit is het resultaat. We serveren er gewokte #courgetini bij. Maar ook wortel spaghetti is erg lekker. Zelf laat ik het even weg. Zo pas je alles zonder moeite naar wens van de mee-eter aan.



    2 personen


    INGREDIENTEN

    1 teentje knoflook 

    10 gram verse dille

    3 el kokosmelk 

    2 el olijfolie 

    zout, naar smaak

    100 gram zalmfilet, of gerookte zalm

    100 gram Griekse yoghurt


     voor de Salade: 

    1 Komkommer 

    2 el olijfolie

    1 tl witte wijnazijn

    100 gram  ijsbergsla 

    courgetini:

    1 courgette, door de spiralizer. 



    BEREIDINGSWIJZE:

    Doe de Griekse yoghurt en kokosmelk in een bakje. Doe de gehakte knoflook en dille met een snufje zout toe. Meng door elkaar. 

    Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de zalm gaar. Gebruik je gerookte zalm, snijd deze dan in stukjes en zet even weg. 


    Salade

    Snijd de gewassen ijsbergsla en komkommer in kleine reepjes. en schep op een salade schaal.

    Wok de #courgetini even paar minuten in tl olijfolie. Voeg wat zout en peper toe.


    Meng de olijfolie en azijn met een snuf zout en peper  Meng dit door de ijsberg/komkommer.


    Serveer de zalm met de dillesaus, de courgetini (optioneel) en de salade.

  • Scholfilet met romige courgette


    2 personen


    INGREDIENTEN

     4 scholfilets, ongeveer 300 gram

     1 el citroensap

     1 grote courgette, in blokjes

     3 bosuitjes, ringetjes

     4 el crème fraîche

     1 el kerriepoeder

     1 el peterselie 

     zout en peper, naar smaak


    BEREIDINGSWIJZE

    Spoel de scholfilets af onder stromend water en dep ze droog. Wrijf ze in met zout, peper en citroensap.

     Meng in een kom de courgette, bosui, crème fraîche, kerriepoeder en zout en peper naar smaak.


    Verwarm de oven voor op 200 C.


    Leg 2 scholfilets naast elkaar in een wijde ovenschaal en schep het courgettemengsel erop. Leg de 2 andere scholfilets erop en strooi de peterselie erover. Laat de scholfilets afgedekt met aluminiumfolie 20 a 25 minuten garen in het midden van de oven. Controleer regelmatig want iedere oven is anders. 


    Tip! Serveer er een lekkere #Chinese koolsalade bij met wat bloemkoolrijst.

  • Prosciutto pakketje met schelvis op een bedje van knolselderij puree


    4 personen


    INGREDIENTEN

    Knolselderij, rauw 800 gram, geschild en in stukjes van ongeveer 3 cm gesneden

    4 Schelvis, filet (s ), 

    8 plakken Prosciutto

    250 gram Cherrytomaten

    1 ½ eetlepel, afgestreken, Crème Fraîche 

    400 gram spinazie , jong blad

    1 Citroen. middelgroot , in partjes gesneden, om te serveren


    BEREIDINGSWIJZE


    Verwarm de oven voor op 200  C, hete lucht 180  C. 


    Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg de knolselderij toe, zet het vuur lager en laat 20 minuten zachtjes koken. Giet af, doe de knolselderij terug in de pan en laat 5 minuten stomen. Breng op smaak en pureer met de crème fraîche.


    Wikkel ondertussen 1 plak prosciutto om elke visfilet. Leg op een bakplaat, voeg de trostomaten toe en bak 10-12 minuten, tot de prosciutto bruin is en de schelvis net gaar.


    Wok de spinazie in een grote pan met antiaanbak totdat deze geslonken is. Breng goed op smaak met peper en zout.


    Verdeel de knolselderij puree over de borden, bedek met de vis en serveer met de geroosterde tomaten, spinazie en partjes citroen.

  • Vis pallet


  • Makkelijke Zalmschotel


    Kleine moeite, zeer veel plezier



    4 personen


    INGREDIENTEN:

    50 gram gewassen spinazie

    150 gram kerstomaatjes

    2 stukken zalm, ongeveer 250 gram

    125 ml crème fraiche

    4 eieren

    1 tl dille

    1 tl knoflookpoeder

    sap van 1 citroen

    50 gram feta

    zout en peper, naar smaak


    BEREIDINGSWIJZE:

    Zet de oven alvast aan op 180 C.


    Meng de eieren, citroensap, kruiden zout en peper met de crème fraiche goed door elkaar. 

    Snijd de kerstomaatjes door de helft en doe deze samen met de gewassen en drooggedepte spinazie in een ovenschaal. 

    Haal de huid van de zalm en maak met een vork  kleine stukjes van de zalm. Verdeel deze over de spinazie en tomaatjes. 

    Tot slot verdeel je het creme fraiche mengsel hier over  heen. Nog even wat feta erover kruimelen en hoppa ongeveer 45 minuten in het midden van de oven. 



    Zijn er grote eters bij of wil de rest er wat 

    koolhydraten bij, maak er dan eens kleine gekookte krieltjes bij die je wanneer ze gaar zijn even bruint in de met bakspray gesprayde olie in de koekenpan. Wel even er bij blijven. 

    Strooi er tot slot wat paprikapoeder over et voila. 


    Voor een salade bij dit gerecht kun je inspiratie opdoen bij onze andere recepten. 


    Ben benieuwd wat je er van vindt. 




Share by: